2011. január 22., szombat

Bableves füstölt csülökkel



Ma ebédre olyat főztem, amit eddig még sosem. Pedig nagyon egyszerű volt a leves is, és a második fogás is, de ezek eddig nekem kimaradtak a főzési palettámról.
Sima bablevest persze már főztem, bár azt is elég régen... De a csülöktől valahogy tartottam, mert mi lesz, ha hamarább fől meg, mint a bab, vagy épp fordítva,vagy túl sós lesz... Jó, már tudom,hogy pofonegyszerű a megoldás, de hát jó pap is holtig tanul, nem? :))

Végül akkora adag lett belőle, hogy egy hadseregnek elég lenne, úgyhogy valószinűleg egy hétig ezt fogjuk enni. De olyan finom lett, hogy nem is bánom. :)

Hozzávalók:

1,20 kg-os füstölt hátsó csülök
0,5 kg fehér szárazbab
4 db répa
2 db petrezselyem
0,5 zeller
1 nagyobb fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
szemes fekete bors, só
1 csokor petrezselyemzöld

zsír, liszt és pirospaprika a rántáshoz

Az előkészületeket tegnap este kezdtem. A csülköt alaposan megmostam, és egy tál hideg vízbe áztattam /így ha nagyon sós lenne, akkor az kioldódik belőle/. A babot átmostam több vízben is, amíg teljesen tiszta nem lett, majd szintén egy tál vízbe áztattam.

Ma reggel felraktam egy nagy lábas vízbe a csülköt főni. Megvártam, amíg felforrt a víz, majd lejjebb vettem a gázt, hogy épp csak gyöngyözzön. A hab nagyrészét leszedtem, és 2,5 órán keresztül főztem.
Valahol azt olvastam, hogy annyi percig kell a csülköt főzni, amennyi a súlya + 10 %.
Nekem ez 132 perc volt, de egy kicsit még ráhagytam. Ekkor kivettem a vízből, és letakarva félreraktam. A vizet ismét lehaboztam, majd beleraktam a babot és a kockára vágott zöldségeket. Megkóstoltam, és mivel nem volt túl sós, egy kis sót is adtam hozzá. Beleraktam a fűszereket is. Lefedve hagytam főni, kb. 1 óra alatt elkészült.
Csak ekkor raktam bele az apróra vágott petrezselyemzöldet. Azért nem hamarébb, mert így sokkal frissebb, érezhetőbb lesz az íze.

Aztán elkészítettem a rántást: kevés zsíron világosra pirítottam a lisztet, megszórtam a paprikával, és felöntöttem hideg vízzel. Folyton kevergetve megvártam míg felforr, majd a leveshez öntöttem.
Pár percig hagytam, hogy összefőjön, majd elzártam alatta a gázt.

A húst közben lefejtettem a csontról, és összevágtam. Ha gondoljuk, bele is rakhatjuk az egészet a levesbe, de én inkább egy külön tálkában hagytam. Így mindenki annyit tud rakni a saját tányérjába, amennyit szeretne.

A második fogás szalagos fánk volt, majd nemsokára annak is hozom a receptjét. :)

4 megjegyzés:

Viki írta...

Szemi ! Szívesen lettem volna ma az ebédvendéged. Nagyon guszta, és nagyon szeretjük mi is. No akkor a héten szabadnapos leszel a konyhában ? ! :))

trinity írta...

Szemi, ha úgyis olyan sok lett, küldheted a maradékot a vasárnapi ebédünkhöz:)) Fennséges étel!

Bianka írta...

Aty-gatya ez a két kaja valami isteni párosítás
Én a bablevest csak csülökkel szoktam főzni, mert szeretem ha jó füstös íze van.
Én a csülök első forrás vizét le szoktam önteni és akkor nem kell áztatni.

Szemi írta...

Viki, ha nem is egész héten, de pár napig biztosan! :)

Trinity, ha nem lennél ilyen messzire, küldeném is. :)

Bianka, nekünk is bejön az ilyesmi!