Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. július 19., hétfő
Máglyarakás
Lizánál bukkantam erre a receptre , és olyan jól nézett ki a képeken, hogy eldöntöttem, megcsinálom én is. Igazából már vagy ezer éve le van írva a receptes füzetemben is, de valahogy sosem éreztem késztetést, hogy meg is csináljam. De a nála látott képek meggyőztek.
A hétvégéről maradt ki kifli, úgyhogy ma megsütöttem. Pont jól illett a gyümölcsleves után második fogásnak.
A mennyiségeket én kicsit lejjebb vettem, ugyanis csak 5 kiflim volt, így a többi hozzávalót is ehhez igazítottam. És milyen jól tettem, így pont belefért a 28 x 18 cm-es jénai tálamba.
Hozzávalók:
5 kifli
5 dcl tej
6 evőkanál cukor
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
5 db alma
0,5 citrom leve
8 dkg vaj
10 dkg dió
1 kiskanál fahéj
kb. 15 dkg baracklekvár
Először felforraltam a tejet a vaníliás cukorral. Míg langyosra hűlt, elkészítettem az almát.
Meghámoztam,magházát kivágtam, és vékonyra felszeleteltem. A vaj felén megpároltam, hozzáadva 2 kanál cukrot, a fahéjat és a citromlevet.
A tojássárgákat 2 kanál cukorral és a vajjal habosra kevertem, majd hozzáadtam a langyosra hűlt tejet is. A kifliket felkarikáztam 1 cm vastagra, és leöntöttem ezzel a tojásos tejjel.
Egy jénait kivajaztam, zsemlemorzsával kihintettem. A beáztatott kiflimassza felét az aljára terítettem, erre raktam az almát, majd a durvára vágott diót, és a massza másik felét.
A lekvárból félreraktam 2 evőkanálnyit, ez majd a tetején lévő habba fog menni.
A többit elkevertem 1 dcl forró vízzel, és a kiflik tetejére kentem, majd beraktam a 170 °C-ra előmelegített sütőbe.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá vertem 2 evőkanálnyi cukorral,csipet sóval, majd hozzáadtam a félrerakott 2 kanálnyi lekvárt is.
30 perc sütés után kivettem a tálat a sütőből, és rákentem a baracklekváros tojásfehérje-habot. Egy kanál segítségével kicsit behullámoztam a tetejét.
Tovább sütöttem még kb. 20 percig, kb. 160 °C-on. Akkor jó, ha szépen elkezd aranysárgán pirulni a teteje.
Mikor elkészült, hagytam olyan 15-20 percig hűlni, aztán már szépen lehetett szeletelni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
9 megjegyzés:
Gyönyörű lett! Nálunk gyakran van, férjem kedvencei közé tartozik.
Gyönyörűen néz ki! Imádom a máglyarakást!
Nagyon guszta lett, igazán szép szelet
Óóóó, de szép!
Én valamiért ritkán készítem, viszont a barátnőm imádja gyártani, és akkor legtöbbször nekünk is jut belőle.
Gyönyörű lett, és Neked még a hab is szép magas maradt!!!
A Dédim hétféle ételt tudott/szeretett készíteni, ez köztük volt..ennek ellenére nem untam meg, lehet hogy lepattanok a rántott cukkiniről, és folytatom ezzel a recepttel:)
Istenien néz ki!
Moha, most már az én férjem kedvence is!
Pocak Panna, Bianka,Liza, köszönöm!
Thrini, én is most csináltam csak először, de egyáltalán nem bonyolult, úgyhogy biztos nem utoljára.
Ciripbogár, vannak ilyen megunhatatlan ételek.! :))
Kedves Szemi :)
Most jutottam el a bloggodra és a máglyarakásodat szeretném elkészíteni. Viszont értetlenkedem, mert egyszer írsz 6 ek. cukrot, majd 5 ek. cukrot. A receptben a 6 ek. mennyiséget felhasználod, de az 5 ek.-nyi mennyiségnek nem látom a sorsát. Kérlek segíts. Nagy köszönet Judit
Kedves Judit!
Átnéztem a receptet, sajnos elírás volt benne az 5 evőkanál cukor.. valószínűleg tévedésből írtam bele.
Az egyszeri 6 kanál cukor kell bele, olyan módon, ahogy a szétírásban szerepel.. a másikat törlöm is.
Köszönöm, hogy visszajeleztél!
Ildikó
Megjegyzés küldése