2010. március 5., péntek

Rozsos-lenmagpelyhes kenyér



A napokban találtam rá Viki oldalára, és mondhatom,nagyon megörültem neki!
Ami először megfogott nála,azok a szebbnél szebb kenyerei voltak. Jó, belátom, nekem ez a gyengém... kenyerek,péksütik és társai... :))

Nagyon szeretem a rozslisztből készült kenyeret, de az utóbbi időben, a csuda tudja miért, az enyémek nem sikerültek valami jól. Folyton ellapultak sütés közben.
Úgyhogy rögtön ki is szemeltem nála egy nagyon szemrevaló rozscipó receptjét. Láttam,hogy nyanyával készíti, méghozzá teljeskiőrlésű rozsos nyanyával! Ezt eddig még nem próbáltam, mindig egyszeru kenyérlisztből csináltam.

Tegnap este neki is fogtam,hogy megcsináljam a nyanyát, és így ma megsüthessem a kenyeret belőle. A nyanyához Viki receptjét használtam, de a mai kenyérnél kicsit változtattam a hozzávalókon.Akkor lássuk mi kell hozzá:

Rozsos nyanya:

30 dkg BL -80 liszt
20 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
2 kiskanál só
1 mokkáskanál cukor
2 dkg élesztő
3 evőkanál burgonyapehely
0,5 dcl olaj
3 dcl langyos víz

A hozzávalókat beraktam a kenyérsütőgépbe, és bekapcsoltam a dagasztóprogramot. Ez 20 perc alatt szép ,ruganyos tésztát dagasztott belőle. Dagasztás közben szükség szerint pótolhatjuk a folyadékot vagy a lisztet . Mikor a gép befejezte a dagasztást, kikapcsoltam. A tésztát egész éjszakára bennehagytam.
Másnap reggelre egy rozsos-kovászos illatú túlkelt tésztát találtam az üstben. Bekapcsoltam csak annyi időre a gépet, míg az egészet gombóccá szedte össze.
Ekkor kivettem a tésztát, és szétporcióztam 20 dkg-os darabokra. Egyiket kint hagytam, a többit bezacskóztam, és ment a fagyasztóba. Szükség esetén csak ki kell venni, szobahőmérsékleten hagyni kiolvadni, és már használható is.





Ekkor következett a mai kenyér összeállítása. Ehhez a következő dolgokat raktam a gép üstjébe:

40 dkg BL-80 kenyérliszt
10 dkg RL-90 rozsliszt
20 dkg rozsos nyanya
1,2 dkg élesztő
2 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál lenmagpehely
3 evőkanál tejföl
3 dcl langyos víz
1 kiskanál cukor
3 kiskanál só
2 evőkanál olaj

Elindítottam a dagasztóprogramot, és 20 perc alatt alaposan bedagasztattam vele a tésztát. Szükség esetén ilyenkor még pótolhatjuk a folyadékot, vagy a lisztet,de mindig csak 1 evőkanálnyit tegyünk hozzá, és várjuk meg,míg a gép eldolgozza.

20 perc után kivettem a tésztát, és még kézzel jól átgyúrtam. Ezt azért szeretem, mert kézzel jobban érezni a tészta állagát. Az enyém is kívánt még kb. 2 kanálnyi lisztet, így már kellően ruganyos, nem tapadós tésztát kaptam.
Beleraktam egy kelesztőtálba, kicsit megliszteztem, és meleg helyre raktam 20 percre. Ekkor kivettem, kicsit átgyúrtam, és ismét visszaraktam. További 40 percig ismét meleg helyen hagytam a duplájára kelni.

Ekkor kivettem, lisztezett deszkán nagyjából kör alakúra lapogattam, majd megformáztam.
Sütőpapírral bélelt formába raktam, vastagabb konyharuhával letakartam, és ismét kelni hagytam 50 percig.
Ekkor bekapcsoltam a sütőt 200 °C-ra, az aljába kis edényben vizet raktam. A kenyértészta tetejét pár helyen pengével bevágtam. Még kicsit visszatakartam, amíg a sütő felmelegedett, a vágások is szépen kinyíltak.

Beraktam a kenyeret a sütőbe, 15 percig 200 °C-on sütöttem. Ekkor lejjebb vettem a hőfokot 180 °C-ra, a vizes lábast kivettem, és a kenyér tetejét lazán letakartam sütőpapírral,nehogy megégjen. Még további 25 percig hagytam a sütőben.

Mikor kivettem, rácsra helyeztem, és vízzel lespricceltem.

A látvány, ahogy az ablakon beömlő napfény körülölelte a frissen illatozó kenyeret, lenyűgöző volt!



Alig vártam,hogy kihűljön, és megkóstolhassam. Nem csalódtam, valami isteni íze lett, a belseje is tökéletes! Rögtön meg is ettem az egyik púpját, csak úgy, minden nélkül. Annyira jó íze volt, hogy egyszerűen nem is kívánkozott mellé semmi más.




Úgy gondolom, hogy nem sok csodálatosabb dolog van a világon, mint amikor az otthonunkat bejárja a frissen kisült kenyér illata.
Mindenkit biztatni szeretnék,hogy bátran vágjon bele az otthoni kenyér sütésébe,mert egyáltalán nem nehéz. Bár a hosszú leírás talán sokakat elijeszt, de egyáltalán nem bonyolult, általában leírni tovább tart,mint elkészíteni.

Ha egyszer megkóstoljuk,hogy milyen egy igazi, otthon sült házikenyér, soha többé nem akarjuk majd az üzletekben kapható, adalékokkal dúsított, ízetlen kenyerét enni.

5 megjegyzés:

Nóra írta...

De guszta... én is kipróbálom! És igazad van, engem nem is kell bíztatni, mi már jó ideje nem is eszünk bolti kenyeret, annyira finom a házi.

Thrini írta...

Nagyon formás kenyeret sütöttél!

Van nálam valami, légyszi nézz be hozzám!

JD írta...

Ez gyönyörű lett, gratulálok! Engem most kapott el a kenyérsütési láz, nagy híve lettem. Ezt mindenképpen ki fogom próbálni, mert a rozslisztes kedvencem :)

Viki írta...

Végtelenük örülök a boldogságodnak, s ahogyan a kenyérről írsz, már az maga egy csoda, de a látvány még tökéletesebb. Sikeres próba volt.

Latsia írta...

Nagyon klasszul néz ki! Profi vagy!