Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. február 28., vasárnap
Vaddisznó oldalas sütve
Tegnap egy ismerősünktől kaptunk kb. 10 kg vaddisznóhúst. Csak néztem a nagy csomag húst, és halvány fogalmam sem volt,hogy mit kezdjek vele. Sosem főztem még semmit vadhúsból.
Mindenesetre szétporcióztuk, nagyrésze a fagyasztóba vándorolt. Jó lesz belőle gulyást főzni, ha majd összeverődik egy nagyobb társaság. Remélhetőleg nem kell sokat várni a jó időre, és akkor lehet bográcsozni a kertben, annak azért más az íze,mint ami a konyhában készül.
Egy darab, kb. 1 kg-os oldalast kint hagytam belőle, és nekiálltam recepteket vadászni hozzá a neten.
Végül úgy döntöttem,hogy egyben hagyom,és úgy megsütöm.
Az első lépés az volt, hogy csináltam egy pácot, amiben kb. 4-5 órát pácolódott a hús.
Ha van több időnk, nyugodtan hagyjuk benne tovább, legalább 1 éjszakára.
Hozzávalók a páchoz:
1,5 dcl olaj
1,5 dcl vörösbor
3 duci gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál kakukkfű
1 mokkáskanál borsikafű /csombor/
10 szem egész zöld bors
A bort és az olajat összekevertem, belereszeltem a fokhagymát, hozzáadtam a fűszereket.
A húst minden oldaláról jól megforgattam benne,majd lefedve a hűtőbe raktam bő 4 órára.
Ez idő alatt egyszer megfordítottam a húst a pácban,de egyébként békén hagytam. :)
Mielőtt kivettem a húst a pácból, elkészítettem neki az ágyat,amin majd sülni fog. Ez pedig nem volt más,mint:
6 gerezd fokhagyma ,
2 fej vöröshagyma és
2 fej lilahagyma.
Ezeket kisebb cikkelyekre vágtam és egy hőálló tál aljára terítettem. Kivettem a pácból a húst,megsóztam, és ráraktam a hagymákra. Egy pár darabot dugtam a húsba is a fokhagymából, és került belőle a tetejére is.
Ráöntöttem a páclevet, adtam még hozzá 1 dcl vörösbort és 1 dcl vizet, majd letakartam a hőálló tál tetejével.
150 °C-ra előmelegített sütőbe toltam, és 4 órán keresztül lefedve sütöttem. Bár végig rajta volt a hőálló tál teteje, a hús így is szépen megpirult, és finom szaftos, puha lett.
Sütőben sült burgonyával és pikáns almapaprikával tálaltam. Raktam mellé a hús mellett sült hagymából és fokhagymából is, ezeknek valami isteni ízük lett.
A burgonya fűszerezésére ugyanúgy sót, csipetnyi őrölt zöldborsot, borsikafüvet és kakukkfüvet használtam, mint a húsra. Így nagyon jól kiegészítették egymást.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
13 megjegyzés:
Húúú, finom lehetett!!!
Az volt! :))
Én is elkészítettem és valóban nagyon ízletes lett! Köszönöm, hogy feltetted a receptet!
Nagyon örülök, hogy ízlett,és köszönöm a visszajelzést! :)
Többször elkészítettem kemencében,maradék hőn. Eszméletlen finom lett minden alkalommal Épp ebéd után vagyunk😊😊😊Köszi a receptet, már fejből megy
Kedves Barracuda!
Nagyon szépen koszonom a visszajelzést, nagyon orulok, hogy nektek is ízlik! Kemencében sutve biztosan még sokkal finomabb is lesz az íze. :)
Kedves Szemi.
Lehet 2 napig is állni a pácban, vagy inkább holnap pácoljuk? Szombaton délelőtt lenne sütve. Előre is köszönöm a válaszod. :)
Nyugodtan állhat a pácban 2 napig is, csak fedje el, és esetleg közben meg lehet forgatni benne.
Nem kell megabálni?
Nem kell abálni, de a pác segít. És persze az is, hogy alacsony hőfokon sütöttem hosszabb ideig.
Nagyon jól hangzik, kipróbálom, mert mi is így jártunk a vadhússal. Oldalast még sosem csináltam. Viszont eg pici kritika: a decilitert sosem rövidítjük dcl-nek. ��
Remélem, ízleni fog!
A kritika jogos, már nem így írjuk.. De régen, amikor még én jártam alapiskolába és ezt tanultuk, így rovidítettuk. Igaz, az már ezer éve volt, de a berogzodésektol nem konnyu szabadulni. :)) Most már jobban figyelek rá, de amikor elkezdtem írni a blogot, még sok hasonló hibát vétettem.
Isteni finom! Köszi a receptet! :)
Megjegyzés küldése