Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. január 23., szombat
Töki pompos
Nevezhetjük pomposnak,langallónak ,kenyérlángosnak, ez az étel,amit talán mindenki szeret. Legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel,aki képes lett volna ellenállni egy szelet frissen kisütött, csodálatosan illatozó töki pomposnak!
Bár már évek óta készítem, csak most tudom felrakni a blogomra. Ugyanis eddig mire eszembe jutott a fényképezőgép,addigra a felét már biztos megettük ! :))
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 dcl kefír vagy tejföl
2 dcl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
3 evőkanál burgonyapehely /vagy 1 nagyobb főtt krumpli/
A tetejére:
1 nagyobb fej lilahagyma
15 dkg húsos szalonna
3-4 dcl tejföl
10 dkg trappista sajt
2 gerezd fokhagyma
só
Ha krumplival csináljuk, akkor azt először főzzük meg, majd reszeljük a többi hozzávalóhoz.
A burgonyapelyhet csak adjuk egyszerűen a liszthez.
A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe raktam, bekapcsoltam a dagasztóprogramot. Ez szépen bedagasztotta, és meg is kelt benne 1 óra alatt.
Természetesen a dagasztást kézzel is elvégezhetjük, de figyeljünk arra,hogy alaposan dolgozzuk ki a tésztát.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, és átraktam egy tepsibe.
A tejfölben elkevertem a zúzott fokhagymagerezdeket, és rákentem a tésztára. Kicsit megsóztam, ráraktam a kockára vágott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
Végül ráreszeltem a sajtot, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőbe toltam. Kb. 20-25 perc alatt készre sült.
Tipp: szalonna helyett kolbásszal is elkészíthető.
Megjegyzés: Az eredeti recept úgy írja,hogy a tepsire rakott tésztát szurkáljuk meg villával,és tegyük először üresen az előmelegített sütőbe, majd 10 perc elősütés után tegyük rá a tejfölt és a többi hozzávalót. Ezt én most kihagytam,rögtön a nyers tésztára pakoltam mindent.
Így is jó lett!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Jujj de jól néz ki, és milyen finom lehet!!!!
Én még sosem sütöttem, itt lenne az ideje...;-)
Már annyiszor belebotlottam, épp ideje elkészíteni! A tésztáját ismerem, de feltéttel együtt még nem volt szerencsénk egymáshoz. Köszönöm, hogy beírtad, felhívtad rá a figyelmem!
Guszta!
Nagyon jól néz ki!
Megjegyzés küldése