Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. november 22., hétfő
Diós darázsfészek
Tegnap egyáltalán nem terveztem, hogy sütök valamit, az egész annak köszönhető, hogy van egy kis tévém a konyhában. Ez rendszerint be van kapcsolva , ha éppen főzök. Most éppen Stahl Judit műsora ment, ő csinált diós darázsfészket.
Rögtön kedvet kaptam hozzá, úgyhogy nem sokat teketóriáztam, neki is álltam. Az alapötlet maradt, csak kicsit felturbóztam .
Tésztának a kedvenc kelt tésztámat vettem alapul, a diós töltelékbe pedig került egy kis frissen reszelt gyömbér és rumba áztatott mazsola is. Isteni lett.
Az alábbi adagból két darab , 23 cm átmérőjű tortaformát lehet megtölteni. Ha valakinek ez sok, akkor felezze meg a hozzávalók mennyiségét.
Hozzávalók:
15 dkg rétesliszt
50 dkg finomliszt
3 dcl langyos tej
4 dkg élesztő
1 tojás
6 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál olaj
10 dkg cukor
2 vaníliás cukor
csipet só
35 dkg dió
20 dkg cukor
kb. 5 cm-es friss gyömbér reszelve
1-2 evőkanálnyi vanília aroma
2 marék rumba áztatott mazsola
15 dkg olvasztott vaj
2 dcl tej
2 evőkanálnyi rum /vagy helyette rumaroma/
1 vaníliás cukor
A tészta hozzávalóiból dagasszunk lágy tésztát, és hagyjuk a duplájára kelni. Én erre a kenyérsütőgép dagasztóprogramját használtam.
Ha megkelt, akkor egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap alakúra, és jó alaposan kenjük meg az olvasztott vajjal. A diót daráljuk le és keverjük el a cukorral, reszelt gyömbérrel és a vanília aromával.
A dió darálásával kapcsolatban Stahlnál láttam egy jó ötletet, én is így csináltam. Akinek van késes aprítója, rakja bele a diót a kristálycukorral együtt, és így együtt darálja le. Két perc alatt elkészül, és a benne lévő cukortól nem lesz tapadós a dió.
A vajazott tésztára szórjuk rá a diót, majd a rumba áztatott, lecsepegtetett mazsolát . A rum helyett használhatunk vízzel elkevert rumaromát is. Csurgassunk rá még egy kis olvasztott vajat, majd tekerjük fel, és vágjuk kb. 2,5-3 cm széles csigákra.
A tortaformát jó alaposan vajazzuk ki /vagy béleljük ki sütőpapírral/, és rakjuk bele a csigákat. Ha maradt ki vaj, akkor most még a tetejére csepegtethetünk belőle.
Letakarva 30 percig hagyjuk pihenni. Közben a sütőt melegítsük elő 50 °C-ra, az aljába egy kis edénybe tegyünk vizet, majd rakjuk be a kelt tésztát a langyos sütőbe, és további 30 percig hagyjuk kelni. Majd kapcsoljuk rá a sütőt 180 °C-ra, és /légkeveréssel / kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A tejben keverjük el a vaníliás cukrot és a rumot, és a sütés félidejénél, mikor már kezd pirulni a tészta , a felét locsoljuk rá, és így süssük tovább.Ha elkészült, akkor megöntözzük a tej másik felével.
Várjuk meg,míg langyosra hűl, akkor szedjük le róla a tortakarimát. Aztán már csak enni kell! :))
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
9 megjegyzés:
IMÁDOM, egyik kedvencem
Jujj, de nagyon jól néz ki! :))
Szia Szemike, naggggyon fincsi lehet, ez még aranygaluska alteregó is lehet :-)))
Ezt mi is szeretjük. Reggelire nem küldenél?
Bianka, nekünk is nagyon bejött!
Mézigörl, köszi!
Memi, tulajdonképpen lehet, miért is ne?
Vali, küldenék, de sajnos már elfogyott. :))
A csigákban is az a jó, hogy a töltelék sokféle lehet, de a diós az egyik legjobb.:-)
Nelli, egyetértünk! :))
Képzeld Szemi, anyukám is látta ezt a Stahl adást, ő is kedvet kapott (nagyon jó műsor lehetett) és tegnapra megsütötte nekünk.
Egy kiskanálnyi cukorral futtatta fel az élesztőt a tejben, a többi édesítés már mind xilit volt. A tésztája graham és tönkölylisztből volt és szerintem hibátlan lett.
Nóra ez szuper, ki fogom én is majd próbálni ezt a diétásabb verziót is.
Megjegyzés küldése