Már egy ideje adós vagyok ezzel a recepttel, de nem volt időm beírni.. Nem saját találmány, addig még nem jutottam a paleo diétában, hogy saját recepteket kísérletezgessek ki. :))
Ezt a kenyeret szintén Tögyi Juliannánál láttam meg egy paleos csoportban, ahogy a múltkori zsemléket is. Nekem az is nagyon ízlik, ennek viszont az az előnye, hogy nem kell bele magliszt. Amitől ugyan finomak a péksütik, és akinek nincs valami extra egészségügyi gondja, nem is baj, ha mértékkel fogyasztja. Nekem viszont gond van a pajzsmirigyemmel, így sajnos a magvakat, és az ezekből készült őrleményeket és liszteket is ajánlatos kerülni.
Ezt a kenyeret szintén Tögyi Juliannánál láttam meg egy paleos csoportban, ahogy a múltkori zsemléket is. Nekem az is nagyon ízlik, ennek viszont az az előnye, hogy nem kell bele magliszt. Amitől ugyan finomak a péksütik, és akinek nincs valami extra egészségügyi gondja, nem is baj, ha mértékkel fogyasztja. Nekem viszont gond van a pajzsmirigyemmel, így sajnos a magvakat, és az ezekből készült őrleményeket és liszteket is ajánlatos kerülni.
A recept egyszerű, nem kell hozzá sok minden. Egy olyan összetevője van, amit nem kapunk meg a sarki kisboltban, és az a tojásfehérjepor. Viszont a neten rendelhető, és mindenképp ajánlom, hogy ezt ne hagyjuk ki belőle. Ez segít, hogy ne legyen nedves a belseje, és az állagán is javít. Nem olcsó, de nagyon sokáig elég a kannában lévő 0,5 kg.
Hozzávalók:
3 egész tojás
3 tojásfehérje
0,7 dl forró víz
6 g sütőpor (foszfátmentes)
4 g só (tiszta, adalékmentes)
5 dkg útifűmaghéj
3 dkg tojásfehérjepor
1 kiskanál citromlé vagy almaecet
4 dkg kókuszolaj
A száraz hozzávalókat összekevertem. A tojássárgáját habosra kevertem a langyosra melegített kókuszolajjal. Hozzáadtam a fehérjéket, ezzel is jól elkevertem, végül a vizet is beleöntöttem, és még egy kicsit kavartam rajta. Ekkor jött bele a száraz anyag, elkevertem, majd pár percig állni hagytam. Max. 5 perc kell neki, ennyi idő alatt besűrűsödik.
Egy fém őzgerincformát kibéleltem sütőpapírral, és beleraktam a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben, légkeverésen, kb. 50 perc alatt készre sül. Rácsra téve hagytam kihűlni.
Megjegyzés: az első fotón látható kenyér dupla adagból készült, a második kettőn látható az egy adagos, a megadott recept szerint. Érdemes viszont dupla adaggal dolgozni, mert jól bírja a fagyasztást, és így nem kell gyakran bajlódni vele, valamint a villanyáramot is megspóroljuk. :))
Kihűlés után vékonyra szeleteltem, és adagokra osztva tettem a fagyasztóba.
Kihűlés után vékonyra szeleteltem, és adagokra osztva tettem a fagyasztóba.