2015. április 29., szerda

Paleo kenyér


Már egy ideje adós vagyok ezzel a recepttel, de nem volt időm beírni.. Nem saját találmány, addig még nem jutottam a paleo diétában, hogy saját recepteket kísérletezgessek ki. :))
Ezt a kenyeret szintén Tögyi Juliannánál láttam meg egy paleos csoportban, ahogy a múltkori zsemléket is. Nekem az is nagyon ízlik, ennek viszont az az előnye, hogy nem kell bele magliszt. Amitől ugyan finomak a péksütik, és akinek nincs valami extra egészségügyi gondja, nem is baj, ha mértékkel fogyasztja. Nekem viszont gond van a pajzsmirigyemmel, így sajnos a magvakat, és az ezekből készült őrleményeket és liszteket is ajánlatos kerülni. 
A recept egyszerű, nem kell hozzá sok minden. Egy olyan összetevője van, amit nem kapunk meg a sarki kisboltban, és az a tojásfehérjepor. Viszont a neten rendelhető, és mindenképp ajánlom, hogy ezt ne hagyjuk ki belőle. Ez segít, hogy ne legyen nedves a belseje, és az állagán is javít. Nem olcsó, de nagyon sokáig elég a kannában lévő 0,5 kg. 


Hozzávalók:

3 egész tojás
3 tojásfehérje
0,7 dl forró víz
6 g sütőpor (foszfátmentes)
4 g só (tiszta, adalékmentes)
5 dkg útifűmaghéj
3 dkg tojásfehérjepor
1 kiskanál citromlé vagy almaecet
4 dkg kókuszolaj

A száraz hozzávalókat összekevertem. A tojássárgáját habosra kevertem a langyosra melegített kókuszolajjal. Hozzáadtam a fehérjéket, ezzel is jól elkevertem, végül a vizet is beleöntöttem, és még egy kicsit kavartam rajta. Ekkor jött bele a száraz anyag, elkevertem, majd pár percig állni hagytam. Max. 5 perc kell neki, ennyi idő alatt besűrűsödik. 
Egy fém őzgerincformát kibéleltem sütőpapírral, és beleraktam a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben, légkeverésen, kb. 50 perc alatt készre sül. Rácsra téve hagytam kihűlni. 

Megjegyzés: az első fotón látható kenyér dupla adagból készült, a második kettőn látható az egy adagos, a megadott recept szerint.  Érdemes viszont dupla adaggal dolgozni, mert jól bírja a fagyasztást, és így nem kell gyakran bajlódni vele, valamint a villanyáramot is megspóroljuk. :))
 Kihűlés után vékonyra szeleteltem, és adagokra osztva tettem a fagyasztóba. 




2015. április 13., hétfő

Gombás csirkecomb ragu (paleo)


Hozzávalók:

70 dkg kicsontozott felső csibecomb
25 dkg gomba
15 dkg szalonna
1 nagy fej hagyma
2 evőkanál kókusztejszín (cocomas)
1 evőkanál nyílgyőkérliszt
só, frissen őrölt bors
kakukkfű, oregánó,
csipet cayenne bors
kevés citromlé
kis csokor petrezselyemzöld

A körethez egy darab zeller



A szalonnát apró kockára vágtam, és zsír hozzáadása nélkül elkezdtem kisütni. Hozzáadtam a nem túl apróra vágott hagymát, ezzel együtt üvegesre pirítottam. A kicsontozott csibecombot vékony csíkokra vágtam, és a hagymás zsiradékra dobtam. 

Fehéredésig pirítottam, ekkor fűszereztem. Felengedtem kb. 2 dcl vízzel (annyi legyen, ami épp ellepi), és fedő alatt készre pároltam. Mikor kb. félidőben voltam, hozzáadtam a gombát is. Mikor elkészült, a fedőt levéve még főztem kicsit, hogy a felesleges víz elpárologjon. De ezt mindenki saját ízlésére igazíthatja, van, aki hosszabb lével szereti. :)

A végén beleraktam a kókusztejszínt, és folyamatos keverés mellett az egy kanál nyílgyökérlisztet is. A petrezselymet apróra vágtam, a legvégén adtam hozzá, ezzel már épp csak egyet forraltam rajta.

A tűzről levéve citromlével ízlés szerint savanyítjuk. 

Kockára vágott, kókuszzsírban kisütött zellerrel tálaltam. 



2015. április 1., szerda

Mákos muffin cseresznye szósszal (paleo)



Egy gyors sütit akartam délután sütni, és úgy gondoltam, hogy a jól bevált mákosat választom. De közben belebotlottam Szofika receptjébe, amit épp ma posztolt, és úgy gondoltam, kipróbálom én is. A férjem nagy mákrajongó, neki ez a csupamák muffin tökéletes választás. :) Egy kicsit változtattam az összetevőkön, hogy a paleo diétába is beleférjen. 


Hozzávalók:

10 dkg darált mák
6 dkg mákliszt
15 dkg őrölt eritrit
5 egész tojás
1 kiskanál fahéj
1 kiskanál szódabikarbóna
1 bio citrom reszelt héja
0,5 citrom leve
10 dkg olvasztott kókuszzsír

A szószhoz:

fagyasztott cseresznye
fahéjrúd
csillagánizs
eritrit




Az egész tojásokat a cukorral habosra kevertem.
A száraz anyagokat összekevertem, a szódabikarbónát egy mélyedésben a közepébe raktam, és rácsavartam a 0,5 citrom levét, hogy felpezsegjen. Az egészet belekevertem a cukros tojásba, végül hozzáadtam a langyos olvasztott kókuszzsírt is. 


A masszát szilikon muffin formákba töltöttem, kb. a 3/4 részéig. 12 darab lett így belőle. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. Kicsit hagytam hűlni a formában, ekkor könnyen kijött már belőle.
Ha nincs szilikon formánk, használjunk papírkapszlikat. 


A szószhoz kb. 1 dl vizet felforraltam, kevés eritritet raktam bele, és a rúd fahéjat, csillagánizst. Majd beletettem a fagyasztott cseresznyét, és kb 15 percig pároltam-főztem. A levét nagyjából elfőtte, egy kevés maradt alatta, az kicsit be is sűrűsödött. 

Először meggyel akartam készíteni, de véletlenül cseresznyét vettem ki, de ezzel is nagyon finom lett! :) 

Megjegyzés: használjunk bio citromot, én a Lidl-ben veszem ezt is, és a narancsot is. Ha olyan sütit akarok készíteni, amibe a héja is kell, érdemes ezt megvenni, nem olyan drága. :)


Forrás: ITT

2015. március 31., kedd

Narancsos-pirított diós saláta



Már régóta a fejemben volt ez a saláta keverék ötlet (pontosan azóta, hogy megvettem a dióolajat) , de folyton hiányzott valamelyik hozzávaló.. Most végre együtt volt minden, és épp olyat készítettem, ami mellé illett is. Egyszerű, de mégis különleges.. csak ajánlani tudom. :)

Hozzávalók:

 0,5 fej jégsaláta
2 marék rukkola
1 nagyobb répa
2 narancs
2 marék dió
1 citrom (bio) 
só, bors,
dióolaj
narancsos olívaolaj
balzsamecetkrém



A jégsalátát kisebb darabokra tépkedtem, a répát zöldséghámozóval vékonyka csíkokra vágtam,és hozzáadtam a rukkolát. A diót száraz serpenyőben kissé megpirítottam, így sokkal finomabb lesz. Az egyik narancsot karikákra , majd cikkekre vágtam, ezt is belekevertem.
Az öntet: 1 narancs és egy kisebb citrom leve (ha sikerül bio citromot venni,akkor a héjából is tehetünk bele) , dióolaj, narancsos olívaolaj, só, frissen őrölt négy színű borskeverék, kevés balzsamecetkrém. Ezt a salátára öntjük, és jól összkeverjük, hűtőben kicsit összeérleljük. 
Addig elkészíthetjük a főételt. :)



A salátát most grillezett csibecomb mellé ettük. A combokat  kicsontoztam, majd a következő pácba raktam:

Olívaolaj, citromlé, narancslé, bors, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, balzsamecet. Legalább egy órát hagyjuk benne a húsokat. 
Grillezés előtt sóztam csak meg.

 Készült még mellé pirított gomba is. Ehhez a gombát nagyobb darabokra vágtam. Kókuszolajon 1 fej apróra vágott hagymát megdinszteltem, rádobtam a gombát. Sóztam, kakukkfűvel és cayenne borssal megszórtam, majd átpirítottam. Egy kis ideig lefedve pároltam, ekkor levet engedett. Majd a fedőt levéve hagytam, hogy a leve elfőjön. Gyakran kevergetve zsírjára pirítottam. A végén még egy kevés citromlevet adtam hozzá.


2015. március 22., vasárnap

Sacher torta egyszerűsítve és paleosítva



Tegnap vendégeket vártunk, és én lázasan kutattam a neten receptek után... Nem vagyok egy nagy süti sütő fenomén, nem bírom a bonyolult dolgokat.. :) Olyat szerettem volna, ami gyors, finom, és paleo, hogy ne csak  vendégek, hanem mi is ehessünk belőle. Egy csomó jó receptet elmentettem, de most valamiért egyik sem volt jó.. vagy túl időigényes volt, vagy nem volt hozzávalóm, vagy mindkettő egyszerre. :))
 Végül  Pocak Panna oldalán megtaláltam amit kerestem, háromszoros hurrá, megkönnyebbülés és virágeső.. :)) Ez egy olyan süti, amit tényleg mindenkinek ajánlok, paleotól függetlenül.. Egy kritérium van, aki nem szereti a csokit, neki se fogjon.. Mert ez valami überbrutál módon töményen csokis.. de én imádom, ráadásul a tipikusan  a "csak összekeverem és megsütöm" féle, így ezt a sütit nekem találták ki, felvéve az örökös kedvencek listájára. :))

Kis változásokat eszközöltem csak rajta,  nekem nem volt sárgabarackom, ezért epret és eperlekvárt használtam, és dupla adagot sütöttem (na, ez volt a legjobb döntés.. :)) ).



Hozzávalók:

30 dkg darált mandula
8 dkg kakaó
16 dkg méz (nekem most erdei)
10 dkg kókuszolaj
1 teáskanál szódabikarbóna
6 egész tojás
1 rúd vanília
3 evőkanál eperlekvár (eritrites)

A tetejére:
3-4 evőkanál eperlekvár (eritrites)
10 dkg 72 %-kos étcsokoládé
1 evőkanál kókuszolaj
2 dl kókusztej (cocomas)
2 kiskanál vaníliás eritrit 
2-3 maréknyi eper (lehet fagyasztott is)

A mandulát késes aprítóban finomra daráltam, elkevertem benne a szódabikarbónát. A tojásokat, mézet, kakaóport, lekvárt, olvasztott kókuszzsírt, és a vanília kikapart belsejét alaposan elkevertem, végül hozzáadtam a mandulát.
23 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt terítettem, az oldalára nem kell, és beleöntöttem a masszát. 175 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöttem. Kicsit hagytam hűlni a tortaformában, majd rácsra helyeztem.  A tetejét még így melegen megkentem a többi lekvárral.
Az étcsokoládét a kókuszzsírral együtt mikróban 1 perc alatt összeolvasztottam (aki nem használ mikrót, az vízgőz felett tegye ugyanezt). Ráöntöttem a torta tetejére, és hűlni hagytam. 

Mivel fagyasztott eprem volt csak itthon, mikróban kissé kiolvasztottam (nem teljesen, hogy ne legyen löttyedt), félbevágtam, és ezzel díszítettem a tetejét. 

Felhasználás előtt a cocomast 10 percre a hűtőből átraktam a fagyasztóba. Tálba öntöttem, 2 kiskanál porrá őrölt eritrittel ízesítettem (nekem mindig van előkészítve, benne vanília rudak, így nagyon finom vaníliás cukrot kapok), és kézi mixerrel kemény habbá vertem. Csak a tányéron raktam a szeletekre belőle 1-2 teáskanálnyit. Nagyon tömény süti, vékony szelet is elég belőle egyszerre. 

Megjegyzés: Akinek nem fér bele a paleoba az étcsokoládé, az Pocak Panna oldalán megtalálja azt is, hogy készítsen kakaó-méz-kókuszolajból csokimázat. Nekem néha belefér (72-82 %-osat használok), és most időm sem nagyon volt másra..
A fényképeken is látni, hogy az utolsó pillanatban, kapkodva készültek.. este volt, sötét és villanyfény.. ráadásul a szeletet a fotóhoz akkor vágtam belőle, mikor a vendégek már az előszobában vették le a kabátokat.. :))


Forrás:  ITT 

2015. március 21., szombat

Magvas sós rudak - paleo



Vééééégre találtam egy finom sós rágcsát paleo változatban is. :) Az ötletet az egyik paleo csoportból merítettem, ahogy a zsemléket, úgy ezt is Tögyi Julianna írta be. Egy kicsit változtattam az eredeti arányokon, hozzávalókon, és a formázáson is.. Nem volt időm perecekkel bíbelődni, egyszerűen kinyújtottam a masszát, és rudakat vágtam belőle. :) Nem paleózóknak is ajánlom, gyors és finom. 

Hozzávalók:

12 dkg őrölt dió
12 dkg őrölt mandula
4 dkg kókuszliszt
8 dkg útifűmaghéj
8 dkg kacsazsír
1,5 dkg só (himalája)
1,5 dkg sütőpor (foszfátmentes)
3 dcl meleg víz
4 egész tojás
1 tojásfehérje




A diót, a mandulát késes aprítóban apróra daráltam, hozzáadtam az útifűmaghéj felét, még azzal is átdaráltam.
Beleraktam a többi útifűmaghéjat, sót, kókuszlisztet, sütőport, elkevertem. Ekkor hozzáadtam az olvasztott kacsazsírt és az egész tojásokat, plusz az egy tojásfehérjét. Jól összekevertem, majd leöntöttem a meleg vízzel. Ezzel is elkevertem, majd hagytam  pár percig, hogy megdagadjon.
Szilikon lapon lisztezés nélkül kinyújtottam,a tetejére szezámmagot és napraforgómagot szórtam. Nyújtófával kicsit átmentem rajta, ez belenyomta a masszába, majd derelyevágóval rudakat vágtam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam. 

175 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel 15-20 perc alatt készre sülnek. Rácsra szedve hagytam kihűlni. 

Megjegyzés: a tészta tetejét megkenhetjük felvert tojással, és úgy is rászórhatjuk a magvakat, ez esetben nem kell nyújtófával beledolgozni. 
Ebből az adagból 2,5 tepsivel lett. Másnap is tökéletesen finom. 



2015. március 19., csütörtök

Paleo zsemle



Amikor év elején elkezdtem a paleo diétát, volt egy-két próbálkozásom  kenyér ügyben, de nagyon felejtős volt az eredmény.. Úgy voltam vele, hogy inkább semmit, mint azokat.. Aztán mikor rátaláltam erre a receptre az egyik paleos csoportban, gondoltam, adok neki egy esélyt, mert a fotón nagyon jól nézett ki.. Látszott, hogy nem olyan nedves, sűrű a közepe, mint az addig látottaké.. 
Jelentem, teljes siker, a receptért hálás köszönet Tögyi Juliannának! :))
Ráadásul végtelenül egyszerű, alig kell hozzá pár dolog..Bátran ajánlom azoknak is, akik nem paleoznak, csak egyszerűen kerülni szeretnék a finomított liszteket vagy a glutént. A színe ne ijesszen el senkit, jó barna, de nem égett.. :) 

Két változatot csináltam, az eredeti receptben mandula volt, ott a végeredmény is világosabb lett. Ez most dióból készült, mert elfogyott a mandulám, dióm meg volt.. Ha lehet mondani, ez még finomabb lett! És az sem elhanyagolható szempont, hogy a dió azért jóval olcsóbb, mint a mandula. :))

A fotók sajnos nem túl jók, egyrészt a fényképezőgépem lencséje karcos, így ott egy homályos folt van, másrészt folyton rohanásban vagyok, így nincs időm sokat dekorálgatni a fényképezendő dolgokat.. :((

Hozzávalók:

10 dkg őrölt mandula /vagy dió/
3 dkg útifűmaghéj
10 g foszfátmentes sütőpor
1,5 evőkanál almaecet /vagy citromlé/
2 tojásfehérje /nem kell felverni/
3 g só
1,1 dl forró víz

A száraz anyagokat rakjuk turmixgépbe, és daráljuk össze az egészet. Tegyük hozzá a tojásfehérjéket, és az ecetet (vagy citromlevet), és pár pillanatra indítsuk el ismét a gépet, hogy összeálljon. Ekkor öntsük rá a forró vizet, és ismét beindítjuk a gépet, míg besűrűsödik a massza ( 1-2 perc).
Ebből az adagból 4 zsemlét tudunk készíteni. Formázzuk meg, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és rakjuk a 180-200 °C-ra felmelegített sütőbe. Ha van légkeverés, akkor a 180 °C mellé kapcsoljuk be. 
45-50 perc alatt lesz kész. Nem kell félni, nem ég meg, akkor sem, ha kívülről nagyon sötétnek látszik (főleg a diós), de ez kell ahhoz, hogy belül száraz legyen, és legyen jó kérge, mint a klasszikus zsemléknek. :) Ha kész, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp: érdemes legalább dupla adagot készíteni, ha már úgyis ennyi ideig megy a sütő. A zsemlék jól bírják a fagyasztást, kivéve ugyanolyan lesz, mint a friss. 
A diót én előtte, miközben melegedett a sütő, egy tepsire szétterítve kicsit kiszárítottam-megpirítottam. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, de érdemes megcsinálni, mert így sokkal finomabb lesz az íze.
Mikor dupla adagot csináltam,a formázáshoz nagyobb fagyi adagoló kanalat használtam, így egyforma méretű zsemléket tudtam csinálni. 

Ez itt mandulából készült, láthatóan jóval világosabb, mint a diós. 



2015. február 4., szerda

Mákos - kókuszos süti (paleo)



Gondolom, mindenkinek ismerős, hogy új év fogadalmakkal indul.. Most én is tettem egyet, remélem, lesz hozzá elég kitartásom. Muszáj volt változtatni az étkezési szokásainkon, mert egyre több egészségügyi problémát okoztak. Főleg húsféléket és zöldségeket fogyasztunk most, minden módon. :) Azt már máskor is tapasztaltam, hogy a kenyér-krumpli-rizs-cukor elhagyásával mennyire megkönnyebbül a szervezetem..Most egy kicsit szigorítottunk még ezen is, a tejtermékek is kiestek a fogyasztott ételek közül. Eleinte volt egy kis pánik, hogy te jó ég, de akkor mit fogunk enni? 

Ezért mielőtt belevágtam, körülnéztem a neten, és összegyűjtöttem egy csomó receptet.. Rájöttem, hogy rengeteg finomság készíthető így is, csak át kellett kapcsolni az agyamban egy gombot, és nem arra koncentrálni, mi az, amit nem lehet, hanem arra összpontosítani, hogy mi mindent lehet. :)
Már az első három hét is pozitív eredményeket hozott számomra, például elmúlt a heti többszöri fejfájásom is.

De néha kell egy kis dolce vita, különben azt hiszem, túl hamar feladnánk. Igazából lehet enni édességet  is, csak az alapanyagokra kell figyelni, és persze mértéket tartani... lehetőleg nem egyszerre felfalni egy egész tepsivel. :)) 

Az édességek közül a mákos volt az első, ami a férjem nagy kedvence, és nagyszerűen bevált, fel van véve a kedvencek listájára. 
A receptet ITT találtam, nem sokat változtattam rajta, de úgy írom, ahogy én készítettem. Például nem volt itthon elegendő darált mákom, ezért egy részét mákliszttel helyettesítettem. Az eredeti receptben nem volt cukor sem, de nekem anélkül túl kesernyés volt a tészta, ezért eritrittel édesítettem.  


Hozzávalók:

13 dkg darált mák 
7 dkg mákliszt 
5 dkg kókuszreszelék
4 evőkanál eritrit
0,5 zacskó foszfátmentes sütőpor
3 egész tojás
2 kisebb banán
1 nagyobb alma
1 marék aszalt vörösáfonya
2 teáskanál őrölt fahéj 
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
2,5 dl víz
2 ek. olvasztott kókuszzsír 

A száraz alapanyagokat összekevertem, majd beleöntöttem a vizet, aztán egyenként a tojásokat, végül a kókuszzsírt. Alaposan elkevertem a tésztát egy kézimixerrel. A végén adtam hozzá a darabokra vágott banánt, áfonyát, és az apróra reszelt almát, majd ezekkel is jól elkevertem. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe (35 x 30 cm)öntöttem a tésztát, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe toltam. 45 perc alatt készre sült. Nagyon finom, szaftos süti lett a végeredmény. :)

Csináljunk tűpróbát, hisz minden sütő másképp süt. 





2014. augusztus 14., csütörtök

Sajtba panírozott sült csibemell



Múlt héten egy kedves ismerősünknél jártunk, és nála ettünk ilyet. Annyira ízlett, hogy rá két napra én is elkészítettem itthon. 
 A recept a Kepi Táska blog írójától van , ahová érdemes benézni a sok szépség miatt amit készít.. :)




Hozzávalók:

2 db nagyobb csibemell 
kb. 30 dkg reszelt sajt
2 dcl tejszín
kevés barnarizsliszt 
/vagy egyszerű búza finomliszt/
2 egész tojás
só, frissen őrölt bors
kevés vaj



Egy hőálló tálat vékonyan kivajaztam. A csibemelleket először "lapjában" 2 részre vágtam, majd még további 2-3 darabra. Sóztam, borsoztam, majd először rizslisztbe, utána a felvert tojásba, végül a reszelt sajtba forgattam. Sűrűn egymás mellé raktam a kivajazott tálba. Ráöntöttem a tejszínt, majd alufóliával letakarva, 200 °C-ra előmelegített sütőben megsütöttem. 
Kb. 40 perc volt a fólia alatt, majd további 10-15 perc anékül, így szép pirosra sült.

Megjegyzés: legközelebb kicsontozott csibecombból fogom elkészíteni, szerintem úgy még finomabb lesz. :)

2014. augusztus 7., csütörtök

Joghurtos cékla-batáta saláta



A hétvégén céklát és batátát sütöttem a csibecombok mellé, abból maradt ki 1-1 tisztított darab, ami már nem fért a sütőedénybe. Úgy gondoltam, kipróbálok belőlük egy nyers salátát is, hátha bejön az íze.. Bejött. :))
Hozzávalók:

1 közepes cékla és batáta gumó
2 dcl görög joghurt
só, bors,
pár levél bazsalikom és 
narancsos menta
egy kevés narancsos olívaolaj




A zöldségeket gyufaszál vékonyságúra vágtam egy V gyalu segítségével. Sóztam, kevés frissen őrölt borssal megszórtam.
Meglocsoltam egy kevés narancsos olívaolajjal, rátépkedtem a bazsalikom és a narancsos menta levélkéket, majd nyakon öntöttem a joghurttal.
Jól összekevertem, majd hűtőbe raktam pár órára, hogy az ízek szépen összeérjenek. 






Csibemáj pástétom


Általában akkor csinálom ezt a pástétomot, ha resztelt májat készítek. A felét megeszem úgy, a másik feléből pástétom készül. Pofonegyszerű dolog, az íze attól függ majd, mivel ízesítettük a resztelt májat, mert utána már nem adok hozzá semmit sem pluszban.
Ez mindenkinek a saját ízlése, és persze variálható, csinálhatunk mindig másmilyet is. 
resztelt máj receptje itt megtalálható.  A mennyiségek csak hozzávetőlegesek, mert nem mértem, csak szemre készült. 






Hozzávalók:

kb. 25 dkg májból készített resztelt máj
/langyosan/
7-10 dkg teavaj
kb. 0,5 dcl tejszín 

Mindezt egy turmixgépbe raktam, és nagy fokozaton jó krémesre turmixoltam. Jól záródó üvegbe töltöttem, és hűtőbe raktam. 
A teavaj miatt kissé kemény lesz, ha szeretnénk, hogy könnyen kenhető legyen, használat előtt 15-20 perccel vegyük ki a hűtőből. 
Sokkal finomabb, mint az üzleti pástétomok, és nincs benne semmi E-betű.. se állományjavító, se semmi egyéb.. ízfokozó pláne nincs benne, de nem is hiányzik, hisz ennek pont a májtól és a fűszerektől lesz jó íze..
Nagy adagot viszont nem érdemes egyszerre készíteni, mert túl sokáig nem áll el. De mivel nem is tart sokáig megcsinálni, jobb is mindig frissen készíteni, így az ízesítése is lehet változatosabb. 

Most egy teljesen szénhidrátmentes kenyérpótlóval fogyasztottam, aminek a receptjét ITT  megtaláljátok. 


Resztelt csibemáj



Nem egy nagy ügy a resztelt máj készítése, inkább csak azért írom be a blogra, mert aztán ebből készült a májpástétom..
Ami szintén nagyon egyszerű dolog, mégis kevesen állnak neki otthon.. pedig kenterbe veri az összes üzletben kapható társát. 
Nálunk csak én szeretem a májas dolgokat, így ha fél kilóból csinálok , akkor kb. a fele biztos megmarad pástétomnak. :)
Ez a két legyet egy csapásra című műsor. :))


Hozzávalók:

0,5 kg csibemáj
1 nagy fej hagyma
só, frissen őrölt bors
majoranna
kakukkfű (ha van, akkor inkább friss)
1 teáskanál mustár
pár csepp worcester szósz
chiliszósz (ha szeretjük a csípőset)

Kacsazsíron (ha nincs, akkor disznózsíron) pároljuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott májat, fűszerezzük /csak a sót hagyjuk a végére.. bár mondják, a szárnyas májat lehet sózni közben is, én inkább nem kísérletezem ezzel :) /. Pirítsuk meg minden oldaláról, ha szükséges, engedjük fel egy kevés vízzel. 

Nem kell sokáig párolni, mert akkor kemény lesz. Én fedő nélkül csinálom, mire elkészül, szépen elfől az összes leve.
Kb. 10 perc után kóstoljuk meg, ha jó, végül még sózzuk meg.

Körete lehet bármi, rizs, burgonya.. én most egy isteni joghurtos batáta-cékla salátával ettem. :) 

Kenyér helyett - szénhidrátmentes puffancs


Egy totál ch mentes valami, ami a kenyér illúzióját adja.. egy totális fehérje puffancs.. :))
Ahol találtam, ott Atkins zsemleként szerepelt, de szerintem zsemlének nevezni erős túlzás, legalábbis az enyémeket biztosan, mert túl laposak lettek..

A Malvin diétázik! blog írója ajánlotta a figyelmembe, én pedig nagyon megörültem neki. Egy csomó mindent megeszek kenyér vagy péksüti nélkül, de néha azért néha hiányzik. Mint például ma is, mert csináltam egy isteni házi májpástétomot csibemájból.. ami első körben resztelt máj volt, csak a maradék alakult át pástétommá. Most rák módon fogom beírni a recepteket, mert a legtöbben a szénhidrátmentes kenyérpótlóra kíváncsiak /milyen meglepő.. :)) /, hát legyen az az első. 





Hozzávalók:

25 dkg túró
6 egész tojás
1 mokkáskanál só

Ennyi? Igen, mindössze ennyi.. :) A túrót a tojások sárgáival és a sóval elkeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd beleforgatjuk a túróba.
Sütőpapírral bélelt tepsire egy kanállal halmokat rakunk. Kb. 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük, majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni. 





Malvin blogján látható, hogy ő szépen félbe tudta vágni a korongokat, nekem ehhez túl laposak lettek. Vagy túl keményre vertem a habot, vagy összetörtem, mikor belekevertem a túrót, nem tudom.. De igazából teljesen mindegy, mert az egyiket megkentem a pástétommal, a másikat ráraktam, és kész passz, kész a tökéletes fehérje szendvics. :)
Ebből az adagból nekem 20 darab lett, kb. 8-10 cm átmérővel.




2014. május 13., kedd

Tonhalas-tojásos céklalevél saláta



Biztos van, akinek meglepő, de a céklának nem csak a gumója, hanem a levele is ehető.. Olyankor érdemes szedni, mikor még finom zsenge.. céklagumó még nincs is alatta, de a leveleket már megritkíthatjuk.. :) Szerencsém is van, mert van kertünk, és ha nem sok mindent, de azért némi zöldséget megtermelünk.. :) Ezt épp abból raktam össze, amit itthon találtam, a kerttől a hasamig kb. 15 perc volt az egész. :))
A fűszerezése ízlés szerint variálható. 

Hozzávalók:
1 jó marék zsenge céklalevél
0,5 doboz tonhal konzerv
2 főtt tojás
2 db kisujjnyi vastagságú újhagyma
só, frissen őrölt bors (négyszínű keverék)
kakukkfű
olívaolaj
kevés citromlé
balzsamecetkrém 




A tojásokat keményre főztem, megpucoltam, és 4 részre vágtam. A cékla leveleit megmostam, megszárítgattam. Az olívaolajban elkevertem a citromlevet, sót, borsot, apróra vágott friss kakukkfüvet, majd a levelekre locsoltam. Hozzáadtam a karikára vágott újhagymát és összeforgattam. 
Egy tálra halmoztam, ráraktam a villával szétszedett tonhalat, és a cikkekre vágott kemény tojást.
Balzsamecet krémmel meglocsolva tálaltam. 






2014. május 4., vasárnap

Tejfölös-citromos süti



Egy gyorsan elkészíthető, egyszerű, de nagyon finom sütit ajánlok vasárnap délutánra. Vagy bármikorra.. :)
A receptjét  a Kifőztük online gasztromagazinban találtam, és Szepykétől, a Szépségtár blog írójától van.
Pont olyan, amit szeretek.. csak össze kell kavarni a hozzávalókat, megsütni, és már lehet is enni...
A recepten nem változtattam semmit, úgy jó, ahogy van. :)



Hozzávalók:

2 egész tojás
18 dkg cukor
1 citrom leve és reszelt héja
(nekem 2 kisebb citromé)
1 evőkanál vaníliás cukor
2,5 dl tejföl
1,2 dl olaj
25 dkg rétesliszt
0,5 zacskó sütőpor




A tojást a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam az alaposan megmosott citrom levét és reszelt héját.
Utána hozzákevertem a többi hozzávalót a felsorolás sorrendjében.
Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába (25 x 12 cm) öntöttem a masszát, majd 180 °C-on 45 perc alatt készre sütöttem.
Félidőben lazán letakartam alufóliával a tetejét, mert nagyon kezdett pirulni. Mielőtt kivesszük, csináljunk tűpróbát, hogy biztos jó legyen. 
Kicsit hagytam hűlni a formában, majd kifordítottam, és lehúztam róla a sütőpapírt. Rácsra téve hagytam hűlni..illetve hagytam volna, de a vendégek közben megjöttek.. :) Így még langyosan szeleteltem (ez látszik is az oldalán, nem túl szépen sikerült elvágni.. ), pár fotó, és már ment is az asztalra. :)
A süti bár nagyon egyszerűnek tűnik, mégis nagyon finom.. puha és szaftos a tésztája, és másnapra is az marad.
Próbáljátok ki. :) Megéri. :))


2014. március 7., péntek

Zabpelyhes keksz aszalt szilvával és csokival



Sajnos nem sikerült egy normális fotót csinálni a kekszekről, mert egyrészt tök sötét volt, másrészt a lencsén van egy karcolás, emiatt folyton homály esik a kép valamelyik részére.. :( Így muszáj lesz elhinnetek nekem, hogy sokkal finomabb, mint ahogy kinéz.. :))
Próbáltam valami liszt és fehércukor mentes kekszet összehozni abból, amit itthon találtam. Az alapötletet innen vettem, csak kicsit átformáltam az én ízlésemre. :)
Az ember néha valami édeset rágcsálna, és akkor már inkább ezt, mint egy tiszta cukor valamit.. Mikor kisültek, elég puhák voltak, gondoltam is, hogy megint nem sikerült olyan jó kis ropogós kekszet összehozni.. De aztán kint hagytam egy rácson hűlni, száradni.. és 1-2 óra múlva már pont jó lett.. Dobozba rakva másnapra sem veszített ebből a tulajdonságából. 



Hozzávalók:

15 dkg zabpehely
12 dkg őrölt mandula
6 dkg 70 %-os étcsoki
6 dkg aszalt szilva
8 dkg nyírfacukor
12 dkg vaj
1 egész tojás
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál házi vaníliás cukor
(nyírfacukor igazi vaníliával ledarálva)
csipet só

Először a zabpelyhet egy száraz serpenyőben folyamatosan kevergetve megpirítottam, így sokkal finomabb íze lesz. Hozzáadtam a fahéjat, sót, mandulát és az apróra vágott csokit és aszalt szilvát. A puha vajat a cukorral+vaníliás cukorral egy kézi mixerrel habosra kevertem, majd hozzáadtam tojást, végül a zabpelyhes keveréket is. Diónyi gombócokat formáztam belőle, majd a két tenyerem között ellapítottam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és 160 °C-on, légkeveréssel, kb. 12 perc alatt készre sütöttem.
A tepsin hagytam kihűlni, majd egy lapát segítségével óvatosan átraktam egy rácsra, ekkor még elég puha volt. A rácson aztán kissé kiszáradt, és így finom omlós-ropogós lett.


Ebből az adagból nekem 30 darab keksz lett.