2020. június 11., csütörtök

Zöldségfelfújt (paleo)



Valami könnyű, és gyorsan elkészíthető ebédet szerettem volna készíteni, ez lett belőle. Körülnéztem a hűtőben és a fagyasztóban, amit találtam, az ment bele. A hozzávalók tetszés szerint változtathatóak, attól függően, ki milyen zöldséget szeret. Az öntet elkészíthető hagyományos alapanyagokból is, kókusztejszín helyett használhatunk tejfölt, parmezán helyett másfajta sajtot. 



Hozzávalók: 

1 zacskó fagyasztott brokkoli
1 zacskó fagyasztott bébirépa
 1 zacskó fagyasztott kelbimbó 
1 marék fagyasztott zöldborsó 
20 dkg szeletelt, levegőn szárított sonka
2 dl kókusztejszín 
3 tojás 
2-3 dkg reszelt parmezán
3 gerezd fokhagyma 
1 kiskanál dijoni mustár 
só, frissen őrölt bors
1 maréknyi friss kapor





Vizet forraltam, és az összes zöldséget egyszerre beleöntöttem, kb. 10 perc alatt készre főztem, leszűrtem. 
Közben a tojásokat, kókusztejszínt egy kézimixerrel elkevertem, hozzáadtam a reszelt sajtot és a fűszereket. 




Egy hőálló tálat vékonyan megkentem egy kis olívaolajjal, erre fektettem 6 szelet sonkát. Ráraktam a zöldségeket, majd ráöntöttem a tojásos keveréket. A tetejére raktam a maradék sonka szeleteket. 
200 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel, 30 perc alatt összesütöttem.




Fogyaszthatjuk önálló ételként is, de akár egy grillezett lazac mellé is el tudom képzelni köretként. Hidegen is finom.