2014. január 24., péntek

Narancsos kókuszcsók


Elég gyakran járok úgy, hogy sütök valamit amibe csak a tojás sárgája kell, és a fehérje megmarad. Néha elhasználom mézeskalács írókára, de sokszor fejtörést okoz, mit készítsek belőle. A sima habcsókot nem szeretjük, pavlovát meg mégsem ehetünk minden héten.. :))
A napokban olyan pogácsát sütöttem, amibe szintén csak a tojás sárgája kellett, így kimaradt 3 tojás fehérjém. Körülnéztem a neten, hogy mit lehetne vele kezdeni, ami gyorsan elkészül.. 

Szofikánál találtam rá erre a receptre, amit változtatás nélkül el is készítettem, csak az adagokat emeltem, mivel neki 2 fehérjére íródott. Nekünk nagyon bejött, a narancs egy kicsit elvesz az egésznek az édességéből, és egy kicsi friss ízt ad hozzá. :)

Hozzávalók:

3 tojásfehérje
18 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
2 nagyobb narancs reszelt héja

A sütőt bekapcsoltam, és előmelegítettem 160 °C-ra.
A tojásfehérjéket a fokozatosan hozzá adagolt porcukorral nagyon kemény habbá vertem. Majd hozzáadtam a kókuszreszeléket és a narancs reszelt héját.
A tepsibe szilikonos sütőpapírt raktam, erre biztosan nem tapad rá az ilyen ragacsos anyag sem. Használhatunk habzsákot is, azzal igazi csókokat tudunk kinyomni, de én most az egyszerűbb (egyben gyorsabb) megoldást választottam. Két kiskanál segítségével formás halmokat raktam a masszából a sütőpapírra.
10 percig sütöttem, majd az ajtót kicsit megnyitva további 6 percig szárítottam ugyanezen a hőfokon. Így kívülről száraz, de belül még puha maradt. Picit hagytam pihenni a tepsin, majd rácsra kiszedve hagytam teljesen kihűlni. Nincsenek megjegyzések: