2013. március 10., vasárnap

Kakaós-fahéjas zabpelyhes keksz aszalt vörösáfonyával



Egy gyorsan elkészíthető keksz, ráadásul az egészségesebb kategóriából.  Nagyon megettem volna már valami finomságot, ami nem a csupa krém, csupa cukor kategória, így a szekrényben talált cuccokból ezt hoztam össze. Finom lett.. :)

Hozzávalók:

15 dkg zabpehely
10 dkg darált mandula
8 dkg nyírfacukor
5 teáskanál cukrozatlan kakaó
2 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál sütőpor
2 egész tojás
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg aszalt vörösáfonya 

Az aszalt áfonyát áztassuk egy órára kevés rumba, esetleg konyakba (én vízzel szoktam higítani, úgy rakom bele). Keverjük össze az összes hozzávalót, majd egy kanállal rakjunk kis halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Vagy vizes kézzel formázhatunk belőle dió nagyságú golyócskákat.. Majd egy villa segítségével lapítgassuk el.
175 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 10-12 perc alatt sülnek készre. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: ez nem az a ropogós keksz lesz, inkább puha..  Ha nem diétásan akarjuk elkészíteni, és sima cukrot használunk, a mennyiség nem változik, ugyanannyit tegyünk bele abból is. 
Áfonya helyett használhatunk mazsolát is, aki nem szereti, az pedig nyugodtan kihagyhatja belőle, anélkül is jó lesz. :)




Nincsenek megjegyzések: