A napokban kaptam 4 kg meggyet, készült belőle többféle lekvár, egy kis jeges desszert (majd hozom sorban azoknak is a receptjét), a maradék fél kilóból pedig megsütöttem ezt a kuglófot. A receptjét Neánál, az Otthon ízei blogon találtam. Bár ő cseresznyéből készítette, de nekem most meggy volt itthon, és hát ezzel is nagyon jó! :)
Ezenkívül ő simán tepsiben sütötte meg, és azt hiszem, hogy az jobb választás volt, mint a kuglóf. Legalábbis gyorsabban megsüthető, az biztos. :-)) De az íze nagyon finom így is! Mivel nálam kuglóf formában sült, így a tetejéről lemaradt a szeletelt mandula , helyette viszont raktam bele egy kis csokilencsét. Bár a mandulát tulajdonképpen rakhatjuk a tésztába is, de nekem most az nem volt itthon, így a mandulát az aroma képviselte a tésztában. :)
Hozzávalók:
5 dcl rétesliszt
2 tojás
4 dcl tejföl
2 dcl nyírfacukor (vagy rendes cukor)
1 csomag sütőpor
csipet só
0,5 kg meggy (kimagozva)
egy kevés mandulaaroma
1 marék csokilencse
A tojást és a tejfölt simára kevertem, majd sorban hozzáadtam a többit. A végén belekevertem a meggyet és a csokilencsét. A kuglófformát kivajaztam, liszttel megszórtam, és beleöntöttem a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőbe raktam. Kb. 20 perc után lejjebb vettem a hőfokot 170 °C-ra, és a tetejét lefedtem alufóliával. 1 órán keresztül sütöttem, majd rácsra borítva hagytam kihűlni, így szeleteltem fel. Mindenképp csináljunk tűpróbát, mert mindenkinek másképp süt a sütője!
Nagyon finom íze van, a mandula, meggy és csoki nagyon illik benne egymáshoz.
Ha gyorsabban akarjuk elkészíteni, rakjuk az eredeti recept szerint 20x30 cm-es tepsibe, tetejét szórjuk meg szeletelt mandulával, és úgy süssük meg.
5 megjegyzés:
Te már megint mit sütöttél? Nem, ezt már azért sem fogom megsütni! Vagy mégis?
A gyors csokisod nagyon finom lett, tegnap készítettem el. Vittem több felé, meg a receptet is. Köszi!
Mesésen néz ki, azon túl, hogy el tudom képzelni az őrületes ízét!!! Fantasztikus ízkombináció :-)
Csodás lett!!! A csokilencse nagyon jó ötlet hozzá. Azt a kis szeletkét a tányérról most le tudnám emelni rögvest ...
Nea köszi, jó volt az alaprecepted! :) Én igazán nem sokat változtattam rajta. :)
Ezt tuti megsütöm, de én maradok a tepsinél! Pedig annyira szeretem a kuglófformát, de sosem sütöm át rendesen, vagy elégetem a tetejét! :(
Iszonyat jól néz ki!!! :))
Megjegyzés küldése