2012. június 10., vasárnap

Expressz csokis-lekváros kelt kalács



Tegnap délelőtt láttam meg Limaránál ezeket a kifliket, és két óra múlva már ettük is. Mármint nem az övét, hanem amit én addigra kisütöttem. :-))
A recept nagyon megtetszett, az ízvilága is, és az is, hogy gyorsan elkészül, mert ugye folytonos időhiányban szenvedek (ki nem...). Rövidebb a dagasztás és a kelesztés ideje is, sőt a formázás után nem is kell külön keleszteni, mindjárt mehet a sütőbe...
 Magam sem hittem volna,hogy ennyire finomak lesznek , bár Limara receptjeiben még sosem csalódtam. De ez most felkerült az abszolút kedvencek listájára, az biztos, hogy nagyon gyakran fogok ilyet sütni.

Az eredeti recepten egy picit változtattam,  nem mintha kellett volna, mert egyébként úgy jó, ahogy van, csak épp elbénáztam az elején. Ugyanis 3 dcl tej kellett volna bele, én meg elmértem, és 0,5 litert sikerült a liszthez löttyintenem... Ekkor már persze a többi hozzávaló adagját is emelni kellett, és a vaj duplázása helyett egy kis olajat adtam még a tésztához. Valamint kevesebb sót raktam bele, mint ahogy Limara írta, én édes tésztához sokallottam azt a mennyiséget, de ez ízlés kérdése.

Narancsos lekvárom sem volt itthon, de nem baj, mert azt lehet variálni.  Én most kétfélével is elkészítettem. A felébe rumos-fahéjas vadszilvalekvárt raktam (nemrég vettem egy kézműves vásárban, isteni finom!), a másik felébe pedig csokis meggylekvárt raktam, ezt tavaly én főztem be. 

 Az eredeti recept itt van, én úgy írom, ahogy én készítettem. 

Hozzávalók:

Tészta:

90 dkg finomliszt
1 mokkáskanál só
8 dkg cukor
2 vaníliás cukor
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
0,5 l tej
7 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál olaj
5 dkg élesztő

Töltelék:

20 dkg étcsoki
10 dkg cukor
3 evőkanál kakaó
kb. két maréknyi kókuszreszelék
1 kis üvegnyi lekvár

1 tojás a tészta kenéséhez




A tészta hozzávalóit a gépbe raktam, és 15 perc alatt lágy tésztát dagasztottam belőle (természetesen kézzel is lehet, csak így egyszerűbb). A gépben hagytam kelni további 20 percig. 

Közben elkészítettem a tölteléket. A csokit, cukrot, kakaót egy késes aprítóba raktam, és együtt finomra daráltam. Két részre osztottam. Az egyik feléhez  rumos-fahéjas vadszilvalekvárt, a másik feléhez pedig  csokis meggylekvárt adtam. Kb. 2-3 evőkanálnyi kell, annyi, hogy kenhető masszát kapjunk.

Mikor a tészta megkelt, 4 részre osztottam, és egyenként jó nagy kör alakúra nyújtottam. Az elsőt megkentem az egyik fajta csokis masszával, ráraktam a másik kinyújtott lapot, majd pizzavágóval 16 részre osztottam. 






Egyenként nem túl szorosra feltekertem, és egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam. A tetejét lekentem a felvert tojással , és kelesztés nélkül mindjárt a  hideg sütőbe raktam. 200 °C-ra bekapcsoltam, és kb. 25 perc alatt készre sütöttem.
Mikor már jó meleg volt a sütő, egy pillanatra kinyitva egy kevés vizet löttyintettem az aljába, így gőz keletkezik, ez jót tesz a kelt tésztának. A többinél már mindjárt az elején ment a víz, mert akkor már eleve meleg volt a sütő.

A másik két tésztánál ugyanúgy jártam el, mint az elsőnél, csak ott a csokis meggylekvárral elkevert masszára még szórtam kókuszreszeléket is.



A tésztából 32 darab kifli lett, három tepsin tudtam kisütni. 



Nagyon finom lett, akiknek vittem kóstolóba, azok is nagyon dicsérték.

Limara, köszi ezt a jó kis receptet, tuti, hogy gyakran lesz ismétlés! :-)


5 megjegyzés:

Viki írta...

Szemi! ez tényleg gyorsan ment. Láttam már Limaránál is, de e Tiéd is csodálatos. Tetszik benne a kókusz. Még korog a gyomrom, kettő belefér/-ne :)

Szemi írta...

Köszi Viki! :)
A kókusz tényleg nagyon jó benne, illett a csoki-meggy kombinációhoz. :))

Blogkonyha írta...

Láttam Limaránál, már ott is megcsodáltam, úgy mint itt nálad.: Én is mentettem a receptjét, hamarosan sort kerítek rá... Nagyon guszta!

Barbi konyhája írta...

Szemi ez GYÖ-NYÖ-RŰŰŰ!!! És csodálatos íze lehet, Limara tud valamit, én is sütöttem már tőle pár dolgot!! :)) A fotók fantasztikusan szépek!! :))

kepi táska írta...

Szemi, nagyon finom volt, tanúsíthatom!:-) Már a látványa is egy csoda.