2012. május 17., csütörtök

Zellerkrémleves



Mostanában kezdek rákattanni a krémlevesekre, gyorsan elkészülnek és finomak. :) Nemrégiben csináltam spárgából, most a zeller került sorra. Viszont ez nem zellergumóból készült, hanem szárzellerből, vagy talán ismertebb nevén, halványító zellerből.

Hozzávalók:

25 dkg szárzeller (tisztítva)
2 db burgonya
3 gerezd fokhagyma
kevés vaj
só, frissen őrölt négyszínű bors
kevés borsikafű
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
1 liter tej
2,5 dcl tejszín

kenyér
füstölt sajt, fokhagyma

A zellerszárat feldaraboljuk, megmossuk, a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk.
A vajat felhevítjük, megfuttatjuk rajta az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott zellerszárat és burgonyát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fűszerezzük, és fedő alatt puhára főzzük.
Egy merülő mixerrel szétturmixoljuk, visszatesszük a tűzre. Felöntjük a tejjel, tejszínnel, és összeforraljuk.  Nem kell semmivel sűríteni, a burgonyától elég sűrű lesz.
Tálaláskor rászórtam egy kevés apróra vágott zellerlevelet.

Egy szelet kenyeret megpirítunk, kevés fokhagymával áttöröljük. Füstölt sajttal megszórjuk, sütőben (vagy mikróban) kicsit ráolvasztjuk, ezzel tálaljuk.

Levesbetétnek használhatunk készen kapható levesgyöngyöt, fokhagymás krutont, vagy akár reszelhetünk a levesbe a füstölt sajtból is.


1 megjegyzés:

heti menük írta...

Zellerkrémleves?...minden mennyiségben jöhet!...:)Még soha nem készítettem halványító zellerből, de az ízét annak is szeretem, szóval rossz nem lehet!