2012. március 21., szerda

Marhapörkölt mexikói módra



Mindjárt az elején elnézést kérek a képek minőségéért, de sajnos a napokban elromlott a fényképezőgépem. Úgy néz ki,hogy nem érdemes javíttatni sem, tehát muszáj lesz vennem egy újat...hogy mikor, az még a jövő zenéje. :((
Addig is a telefonommal készítek képeket , amik persze elég gyenge minőségűek, viszont kihagyni sem akarom, mert így is ritkán főzök mostanában, és még ritkábban posztolok...Viszont van egy-két dolog, amit szeretnék ide így is berakni, mert ki tudja, mikor készítem el legközelebb. Ha majd újrafőzöm,és lesznek jobb képek, akkor ezeket lecserélem. :)

Az ételbe konzerv babot és kukoricát használtam, ez természetesen lecserélhető szárazbabbal is. De én jobban szeretem a konzervet, ami már elő van főzve, mert a szárazbabbal sokszor megjártam. Némelyik nagyon nehezen puhul, és nem egyformán főnek meg a szemek sem. Egyébként is külön szoktam főzni a hústól, mert azt nem lehet kiszámítani,hogy egyformán fognak-e megfőni a hússal. A konzerv babot viszont elég akkor hozzáadni az ételhez, amikor a hús már puha, és csak egy kicsit összefőzni az egészet.

Hozzávalók:

60 dkg marhahús
1 konzerv bab
1 konzerv mexikói keverék (bab és kukorica)
2 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
paradicsompüré
csípős paprikakrém (ha pikánsan szeretjük, szerintem így az igazi)
őrölt pirospaprika
só, őrölt bors, kakukkfű
sertészsír

A hagymát apróra vágtam, és a felforrósított zsírba dobtam.  Egy kicsit visszavettem a hőt, és kevergetve üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a reszelt fokhagymát, de mindjárt le is vettem a tűzről, nehogy megégjen, és csak így pirítottam át kb. 1 perc alatt. Ekkor beleraktam a vékony csíkokra vágott marhahúst, és visszaraktam a tűzre. Kevergetve fehéredésig pirítottam a húst, megszórtam az őrölt pirospaprikával, átkevertem, és mindjárt felöntöttem annyi vízzel, ami épp csak ellepte. Sóztam,borsoztam, friss kakukkfűvel ízesítettem (szárított is jó bele).  Nem fedtem le, hagytam,hogy elfője a levét, ekkor beleraktam a paradicsompürét, a csípős paprikakrémet, és ismét egy kevés vizet. Most már fedő alatt pároltam készre.
Mikor a hús jó lett, beleraktam a babkonzervet, és a mexikói bab-kukorica konzervet.
A fedőt levéve összefőztem, ahogy párolgott el a leve, jól besűrűsödött a szaftja is.

Szerintem egyszerűen fehérkenyérrel a legfinomabb, de választhatunk mellé más köretet is.


3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez olyan jó kis tunkolós kaja! Abszolút bevállalnám :-)

Blogkonyha írta...

Komolyan mondom olyan vagyok, mint a Pavlov kutyája...Elindult a nyálelválasztásom...Nagyon brutális! Csak egy tunkolást, most rögtön!!! :o)

Szemi írta...

Chef Viki, Illéskrisz, látom,hogy mindkettőtöknek a tunkolás ugrott be elsőre! :))
Egyébként szerintem is úgy a legjobb! :)