Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2012. február 22., szerda
Fűszeres, sajtos kenyérrudacskák
Ezeknek a kenyérrudacskáknak a receptjére is Oliva oldalán bukkantam rá. Nagyon megtetszett, és kisebb változtatással, más fűszerezéssel el is készítettem. Nagyon finom lett, ilyet biztos,hogy gyakran fogok sütni. Az ízesítése, a fűszerek használata nagyon sokféle lehet, ezért tulajdonképpen egy tésztából mindig másmilyen péksütit tehetünk az asztalra.
A másik, ami nekem külön tetszik benne, hogy ez tulajdonképpen egy olyan kenyér, ami csupa ropogós héjból áll. A nagy többséggel ellentétben, én már gyerekkorom óta jobban szerettem a kenyér ropogós héját, mint a belsejét. :) Mindig azon morfondíroztam, hogy miért nem lehet olyan kenyeret sütni, ami csak héjból áll. :))
Na, ez most megvalósult. Hát kérem, így válnak valóra az ember gyerekkori álmai. :))
Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt
1,5 dkg élesztő
2 dcl langyos víz
1 evőkanál olívaolaj
1 csapott teáskanál cukor
1 teáskanál só
Fűszerek, magvak ízlés szerint, nálam most: oregánó, pirított napraforgómag, szezámmag, köménymag, szárított sült hagyma, reszelt sajt.
A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütőgép üstjébe, és jó szoros tésztát dagasztottam belőle. A vizet igazítsuk a tésztához, nekem kellett ennyi, de ez a liszttől függ mindig.
A tésztát kivettem, és két részre osztottam. Az egyikbe még kézzel pirított napraforgómagot és kevés szárított oregánót, a másikba pedig a sült hagymát gyúrtam bele. Bucikat formáztam, és letakarva 45 percig pihentettem.
Ekkor mind a két bucit 4-4 részre osztottam, mindegyikből kb. ujjnyi vastag rudakat sodortam. Sütőpapíros tepsire raktam, és letakarva újból 45 percig pihentettem. Közben a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra.
Mikor letelt a kelesztési idő, a megkelt tésztát kevés vízzel lespricceltem, és a tetejére szezámmagot, köménymagot szórtam, valamelyikre sajtot is reszeltem. Kapott még egy kis vizet, és már ment is a forró sütőbe.
Kb. 20 perc sütés után vettem ki ezeket csodásan illatozó kenyér rudacskákat a sütőből.
Megint egy kis hideg vizes spricc, aztán még pár perc várakozás, és már kóstoltuk is. :)
Nagyon finom lett, nekem legjobban az ízlett amire sajtot is reszeltem. Meg izé, amelyikre nem reszeltem. :))
Szóval mindegyik. :))
Vacsorára, lecsó mellé ettük. Nagyon finom volt! :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Jaj de tetszik!! Ez a héj dolog ismerős! :DD
A vacsi irigylésre méltó, bár én a lecsót szigorúan tojással eszem! ;D
Akkor nem vagyok egyedül a héj mániámmal? :))
Lecsó nekem jöhet tojással is és anélkül is. :)
Szia !
Megsütöttem, ugyanígy pirított szotyival, tetején sajttal. Nagyon finom lett, tojáskrémmel ettük.
Szia Szepek!
Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. :)
Szemi kedves! Latogass el a blogomra, egy kis meglepetes var..... puszi Kirus
Szemi kedves! Latogass el a blogomra, egy kis meglepetes var Rad.... puszi Kirus
:-) Én is megemlítettelek egy újabb vándordíj kapcsán, remélem, nem bánod?!
Kira, Nóra, mindkettőtöknek köszönöm! :)
Igyekszem jönni, csak mostanában kicsit besűrűsödtek a dolgaim, és a blog sajnos kicsit háttérbe szorult.
Megjegyzés küldése