2012. március 21., szerda

Hajtovány


Még mindig gyenge képek, de ami rajta van, az nagyon finomságos! :)
A hajtovány receptje egy az egyben Limarától van, ezen nincs mit változtatni, úgy jó, ahogy van.Egy egészen apró eltérés, én egy kicsivel több sót rakok bele, nekünk úgy jobban ízlik. Csak azon csodálkozom,hogy még nem raktam fel eddig a blogomra, pedig aránylag gyakran készítem, amióta nála megláttam. :)

Az alap vajas-sajtos krémet lehet dúsítani is kedvünk szerint, friss fűszernövényekkel ízesíthetjük. Én most a tészta egyik felére az alapkrémet raktam csak, a másikra viszont szórtam egy kis sült hagymát.
A sült hagymát persze otthon is elkészíthetjük, de én most azt a szárított változatot használtam, amit az Ikeában lehet venni. Nagyon finom! :)

Hozzávalók:

Tészta:

1 kg finomliszt ( nekem most fele-fele arányba finom- és kenyérliszt)
6 dcl langyos tej
2 tojássárgája
1 dcl olaj
2 evőkanál só ( nekem 2,5 kanál)
5 dkg élesztő
1 kiskanál cukor

Krém:

20 dkg vaj
1 teáskanál só
1 egész tojás
20-25 dkg reszelt sajt (füstöltet is keverhetünk bele)

Ízlés szerint fűszerek vagy sült hagyma
A tetejére 1 tojás és különféle magvak



A hozzávalókból dagasszunk lágy tésztát (én a kenyérsütőgépet használtam erre a célra), és kelesszük a duplájára. Egy nagyobb méretű lisztezett deszkára borítjuk, és két részre osztjuk.
Egyenként jó nagy, szinte az egész deszkát beborító  téglalap alakra nyújtjuk. Ekkor jöhet rá a krém.
Én ezt most úgy oldottam meg,hogy nem kevertem hozzá a reszelt sajtot a vajhoz, mert úgy nehezebb elkenni. A vaj csak annyira legyen lágy,hogy tudjuk kenni, de ne legyen folyós. Keverjük el alaposan az egész tojással és a sóval, majd kenjük  a tésztára. Reszeljük rá a sajtot, és ilyenkor szórhatjuk meg a sült hagymával , vagy a fűszerekkel is.



Tekerjük fel szorosan, mint a bejglit, és vágjuk trapéz alakokra. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva még kb. fél órán keresztül kelni hagyjuk.
A sütőt közben előmelegítjük 180 °C-ra, a tészta tetejét pedig lekenjük a felvert tojással. Megszórjuk különféle magvakkal, sajtot is reszelhetünk rá.
Légkeveréses sütőben, a hőfokot 170 °C-ra visszavéve, kb. 25 perc alatt sültek készre.

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ööööööö, nyami!!!

Nóra írta...

Nekem még mindig a tejfölös-leveles tésztás verziód a kedvencem. Szombaton is azt sütök a vendégeknek.

Szemi írta...

Viki, :))

Nóra, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik nektek is, mi is szeretjük
. :)