Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2011. január 3., hétfő
Marcipános csokiszívek
Rögtön egy adósságot kell letörlesztenem így az év elején. Ezt a receptet még karácsony előtt szerettem volna beírni a blogra, de olyan sűrű volt az az időszak /egy kis betegség is elkapott/, hogy egyszerűen nem maradt rá időm, energiám.
Ez a süti egy jótékonysági akcióra készült. Már párszor írtam is róla itt a blogon. A Kifőztük magazin szerkesztői még tavasszal úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy karácsonyi különszámot. Ehhez felkértek több mint 100 bloggert, köztük engem is. Nagyon szivesen csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez. Az előző Kifőztük számokkal ellentétben, amik ingyenesen voltak letölthetőek, ez most tetszés szerinti pénzbeli adományért volt letölthető. Bővebben erről ITT lehet olvasni.
Bár ez a süti nagyon egyszerűen elkészíthető, a marcipán és a narancsos lekvár miatt igazán megfelel az ünnepi asztalra is.
A hosszadalmas leírás senkit ne riasszon el, mert leírni szinte tovább tartott,mint elkészíteni.
Hozzávalók:
A tésztához:
17,5 dkg margarin
1,5 dkg kakaó
15 dkg finomra darált mandula /esetleg dió vagy mogyoró/
12,5 dkg porcukor
10 dkg finomliszt
1 tojássárgája
2 evőkanál konyak
A töltelékhez:
20 dkg sárgabaracklekvár
1 narancs reszelt héja
0,5 narancs kifacsart leve
30 dkg marcipán
A csokimázhoz:
20 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál olaj
A díszítéshez cukorgyöngyök.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. A pihentetés után kb. 5-7 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű szíveket szaggatunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 170 °C-on, 10-15 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk vele, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszárad.A tepsin hagyjuk kihűlni.
Közben a sárgabaracklekvárba belereszeljük a narancs héját, és hozzáadjuk a levét. Lassú tűzön pár perc alatt összeforraljuk, majd egy szitán, vagy szűrőn átpasszírozzuk. Hagyjuk kihűlni.
A marcipánt szintén két sütőpapír között /így nem ragad/ kinyújtjuk, de ezt vékonyabbra,mint a tésztát, kb. 3 mm vastagságúra. Ugyanolyan méretű szíveket szaggatunk ki belőle, mint a tésztából. A kihűlt tésztát megkenjük a lekvárral, rátesszük a marcipánt, és 1-2 órára hűvös helyre rakjuk, hogy jól összeragadjanak. Ezt nem érdemes kihagyni, különben a csokiba mártogatás közben elcsúszhatnak.
A csokit az olajjal vízfürdő felett felolvasztjuk, és belemártogatjuk a szíveket. Rácsra téve hagyjuk,hogy megszáradjon a csoki. Mikor már félig megdermedt, akkkor szórjuk rá a cukorgyöngyöket.
Megjegyzés:
A sütihez használhatunk készen kapható marcipánt is, de elkészíthetjük mi magunk is. Csak biztatni tudok rá mindenkit, mert nagyon egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint amit az üzletben vehetünk.
Hozzávalók a házi marcipánhoz:
20 dkg mandula
20 dkg porcukor
0,5 dcl víz
3-4 csepp fehér mandula aroma
Vizet forralunk, és beledobjuk a mandulát. Kb. 2 perc forralás után leszűrjük, így könnyen mgszabadíthatjuk a barna héjtól. Egy éjszakát száradni hagyjuk, majd diódarálón, vagy késes aprítón ledaráljuk.
A cukor felét hozzáadjuk a darált mandulához. A másik feléből a vízzel 1-2 perc alatt szirupot főzünk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mandula aromát, belekeverjük a cukros mandulát.
Először fakanállal, majd kézzel sima "tésztát" gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk.
Akkor tudunk jól haladni, ha a lekvárt, a marcipánt és a tésztát is egyik este összeállítjuk.
Másnapra már csak a tészta kisütése és összeragasztása, csokiba mártogatása marad.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Hú, nagyon guszták!
Ezek a szívek nagyon helyesek és csuda finomak lehetnek! :)
Nagyon fincsik lehetnek és nagyon aranyosak!
Juj de jól néznek ki, finomak is lehetnek
Köszi mindenkinek, tényleg fincsik! :)
Gyönyörűek és nagyon extrák! Marcipánrajongóknak kötelező!:-) Így nekem is...
Megjegyzés küldése