2010. január 8., péntek

Rizsfelfújt



Hozzávalók:

35 dkg gömbölyű szemű rizs
8 dlc tej
5 egész tojás
15 dkg vaj vagy margarin
2 vaníliás cukor
10 dkg mazsola
kristálycukor ízlés szerint
csipet só
vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

A rizst megmossuk, és belerakjuk a tejbe. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, és lassú tűzön jó puhára főzzük.
Mivel a tej könnyen leég, én erre a célra egy hagyományos tejforralót használok. Ha esetleg valaki nem ismeri, ez egy olyan edény, aminek dupla alja van, ahova vizet lehet önteni.Ez meggátolja, hogy leégjen benne a tej. Ha valakinek nincs ilyen forralója, akkor a cukrot inkább a végén tegye hozzá.
Mikor megfőtt a rizs, rakjuk át egy nagyobb tálba, és hűtsük langymelegre. Ekkor adjuk hozzá a vajat,jól keverjük el benne, majd jöhetnek a tojások sárgái,és a mazsola.
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá , és végül ezt is adjuk a rizses masszához .Óvatosan forgassuk bele, hogy ne nagyon törjük össze a habot.

Egy nagyobb tűzálló tálat vajazzunk ki, és szórjuk ki zsemlemorzsával,majd öntsük bele a masszát. A tetejére is szórjunk kevés zsemlemorzsát, és csipetnyi vajdarabokat.



180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük. Arra figyeljünk, hogy a nyers massza ne töltse ki teljesen a sütőformát, mert sütés közben emelkedni fog.
Mint a nevéből is adódik, "felfújódik". :))



Ha elkészült, rögtön tálalhatjuk is, mert melegen a legfinomabb.
Adhatunk mellé friss gyümölcsöt, befőttet, vagy akár különböző sodókat is.

Az én egyik kedvencem a CITROMOS SODÓ . A citrom savanykás íze nagyon jól illik az édes rizsfelfújthoz.

Hozzávalók:

2 citrom leve
12 dkg kristálycukor
1,5 dcl víz
2 egész tojás

Ezeket alaposan elkeverjük, majd tűzre téve, egy habverővel folyamatosan verve sűrűre és habosra hevítjük.

Nincsenek megjegyzések: