2013. január 14., hétfő

Kenyér egy kicsit szénhdirát szegényebb és egészségesebb módon


 Szerintem így első ránézésre senki sem mondaná, hogy ez a kenyér valamiben más, mint a többi.. Az "egészséges" címszó alatt sokan az ízetlen, száraz, fullasztó, stb. jelzőkre gondolnak, ha a kenyérrel hozzák összefüggésbe. :)

Már régóta szemezgettem a DiaWellness cég temékeivel, aztán múltkor végre sikerült vennem belőlük.. Először pogácsát, majd ezt a kenyeret sütöttem az 50 %-al csökkentett szénhidráttartalmú  lisztből. Teljeskiőrlésű tönkölyliszttel kevertem, és a végeredmény nagyon meggyőző lett. Csak ajánlani tudom! :)




Hozzávalók:

(50%-al csökkentett ch tartalom)
25 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg zabpehelyliszt
2 evőkanál lenmag
1 kiskanál sikér
1 mokkáskanál cukor
2 kiskanál só
1,5 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
3,5 dcl langyos víz





A hozzávalókból tésztát dagasztottam, majd kelesztőtálba raktam. 20 perc pihenés után átgyúrtam, és további 30 percig pihentettem még.
Szépen megkelt, ekkor ismét átgyúrtam kicsit, kinyomogattam a levegőt belőle, majd kerek cipót formáztam. Egy sütőpapírral bélelt jénai tálba raktam, és sűrű szövésű kendővel letakarva 1 órán keresztül pihentettem, kelesztettem.




A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra. A kelesztés vége előtt kb. 10 perccel kereszt alakban bevágtam a tetejét.
A sütő aljába egy kis vizet löttyintettem, a tésztát is megspricceltem egy kis vízzel, majd gyorsan a sütőbe raktam.
35 perc sütés után vettem ki, gyönyörűen meg volt már pirulva a teteje, és egy kicsit elrepedt az oldala is (ezt a részét szeretem a legjobban.. ).

A sütőből kivéve kapott egy kis hideg vizes spriccet, majd rácsra téve hagytam kihűlni.
A fotók nem lettek a legjobbak, késő este volt, mire elkészült.. De azt hiszem  látni, hogy belülről is nagyon szép lett. :)


Reggel alig vártam,hogy megkóstoljam! Vajas kenyér , és helyi termelőnél vásárolt erdei virágméz..kell ettől valami finomabb? :)


3 megjegyzés:

Béres Andi írta...

Szuper lett Szemi!Annyira örülök,hogy sikerült:)
Nagyon szeretem ezeket a termékeket és én a morzsát is ebből csinálom.Sütök egy kenyeret,megszárítom és reszelem.Ennyi:)Legalább tudom mit eszem:)))

Szemi írta...

Köszi Andi! Én is nagyon örültem,hogy jó lett. :)

Millye írta...

Finomabbnál finomabbak. :)