2012. október 15., hétfő

Gyömbéres körtelekvár vaníliával, mézzel és rózsaborssal




 Jó hosszú cím, tulajdonképpen szinte benne van az egész recept. :)
Egy barátnőmtől kaptunk pár hete egy láda körtét. A nagyrészéből befőtt készült, és sokat megettünk csak úgy. Már alig maradt belőle, viszont rohamosan elkezdett romlani, így gondoltam,hogy lekvárt csinálok belőle.Sosem csináltam még körtéből lekvárt... Most viszont sajnálom,hogy csak ennyi maradt, ha sikerül még körtéhez jutnom, akkor lesz folytatás. :)
Mivel kevés volt, most egy kis almát is raktam hozzá.




Hozzávalók:

70 dkg körte (tisztítva mérve)
30 dkg alma
gyömbér ízlés szerint (én kb. fél ujjnyit raktam hozzá)
2 egész citrom leve + reszelt héja
3 kanál virágméz
1 vaníliarúd
0,5 dcl kubai rum
1 mokkáskanálnyi rózsabors
2 evőkanálnyi lekvárokhoz való befőző zselatinpor (én most Knorr-t használtam)

Az ízesítést egyébként mindenki igazítsa a saját ízléséhez. Én egy kicsit túlédesítettem a mézzel (mert ugye fotózni kell, ahogy csurog a kanálról a méz, hiszen az olyan széééép :D ), ezért ment bele az egy helyett két citrom leve.. De biztos van, aki az édesebb lekvárt szereti. :)






Először egy üvegtálba vizet öntöttem és belecsavartam fél citrom levét. Ebbe raktam a meghámozott, magházuktól megszabadított körtéket és almát, ez meggátolja, hogy megbarnuljon. 
Majd kockára vágtam és egy lábasba raktam, ráreszeltem a citromok héját, a citromos vízből pedig hozzáadtam kb. 0,5 decit. Bekapcsoltam alatta a gázt, és lassú tűzön, fedő nélkül elkezdtem párolni. Nem kell lefedni, mivel a körtének elég nagy a víztartalma, nem baj, ha elpárolog.

Belecsurgattam a mézet, hozzáadtam a vanília kikapart magjait és az üres héját is, majd a citromok levét, a kézzel összemorzsolt rózsaborsot, és a reszelt gyömbért.
Kb. 0,5 órán keresztül párolódott, ekkor lehúztam a tűzről, a vaníliarúdat kivettem, és egy krumplinyomóval összetörtem. Nem akartam teljesen homogénre, szeretem, ha vannak benne pici gyümölcsdarabok. :)
Visszaraktam a tűzre, mikor felforrt, belekevertem a zselésítőt, párat rottyant, ekkor jött bele a kupica rum. Ezzel már nem főztem tovább.

Tisztára mosott üvegekbe szedtem, lezártam, majd fejreállítottam 5 percre. Ezután egy éjjelre száraz dunsztba raktam. 


3 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Micsoda ízvilága lehet! Egy kiskanállal elé állnék az üvegnek! :o)

Andi írta...

Megsúgom Neked, hogy ez egy bonbon töltelékeként mennyei lehet :)) Gyönyörűszép szine lett.

Szemi írta...

Köszönöm Illéskrisz, tényleg finom volt. :)

Andi, a bonbon készítésnek még nem mertem nekifogni, de valóban mennyei lehet. :)