2012. április 21., szombat

Marhapörkölt gombával




Hozzávalók:

0,5 kg marhahús
25 dkg gomba
2 nagy fej hagyma
só, őrölt bors
őrölt pirospaprika
kakukkfű
borsikafű (csombor)
zsír
barnarizsliszt (vagy finomliszt)

A marhahúst vékony csíkokra vágtam, így gyorsabban megpuhul főzés közben. Sóztam,borsoztam, és a forró zsírra dobtam. Ekkor meghintettem egy kevés barnarizsliszttel, és kevergetve addig pirítottam, míg mindenhol kéreg sült a húsra.
A húst kiszedtem, félreraktam. A visszamaradt zsírra dobtam a vékony félkarikára vágott hagymát, és lefedve pároltam egy darabig, majd még egy kicsit fedő nélkül is pirítottam. Nem kell sokat, maradjon üveges. Visszaraktam rá a húst, megszórtam pirospaprikával, és felöntöttem annyi vízzel, ami épp ellepte. Kakukkfűvel és borsikafűvel ízesítettem, majd lefedve 1 órán át pároltam.

A gombát vékonyra szeleteltem, és amikor már majdnem puha volt a hús, hozzáadtam. Most már fedő nélkül főztem készre. A felesleges lé elpárolgott, jó sűrű szaft maradt vissza.
Ha szeretjük a pikáns ízeket, adjunk hozzá egy kis chiliszószt.

Párolt petrezselymes rizzsel ettük, de tarhonya vagy knédli is kiváló köret lehet hozzá.


4 megjegyzés:

Viki írta...

Ezt már tegnap is megcsodáltam. Húúú de jól néz ki. Én nagyon szeretem a marhapörköltet, férj nem nagyon van oda érte, így aztán egyezséget szoktunk kötni. Ő pacal, én marha (-mármint pörkölt) :))

Viki írta...

Gratulálok a 200-ik követődhöz !!!!

Szemi írta...

Köszi Viki! :)
A pacal az egyetlen étel, amit nálunk egyikünk sem eszik meg. :)

Barbi konyhája írta...

Mi is imádjuk a marhapörit, így még nem fűszereztem, de borsikafüvet már használtam húsokhoz! Azt hiszem muszáj lesz már a chilit is kipróbálnom!!! :) Istenien néz ki!!! :) A pacalt apa imádja, de én nem vagyok hajlandó csinálni! Szégyenlem is magam érte. ;D Jé, ma nálam is belépett a 200-dik! Gratulálok mindkettőnknek!!! ;D