2011. november 14., hétfő

Tönkölylisztes sós csigák sült hagymával



Múlt héten szombaton sűrű volt a napom. Délután munkába kellett mennem, de előtte még kenyeret akartam sütni, főzni is kellett valamit, és már annyira megettem volna valami jó kis sósat... Lehetőleg olyat, ami express gyorsan elkészül, és van is itthon hozzávalóm, mert üzletbe menni már igazán nem volt időm.
Ráadásul teljeskiőrlésű lisztből szerettem volna valamit, mert mostanában túl sok volt a finomlisztes nasi. Volt itthon még tavalyról tk. tönkölylisztem, háztól vettem kenyérsütés céljából. De valahogy a tavalyi lisztből (ebből a fajtából) nem tudtam jó kenyeret sütni, túl vizes volt talán, nem értek hozzá, de a kenyerek mintha nem sültek volna  át rendesen. 
Viszont pogácsának megfelel, mert az ugye vékonyabb, így nincs vele ilyen gond. Viszont nem akartam,hogy nagyon tömör legyen, így a lisztet átszitáltam. Így kaptam egy se nem finom, se nem tk. lisztet. :)) 


A visszamaradt korpa pedig jó lesz majd "feljavítani" a finomlisztet,ha abból akarok kenyeret sütni. :))
 A formája pedig csak az egyszerűség és a gyorsaság jegyében lett ilyen. Bár a csiga-vonal nem túlzottan kivehető sütés után, de az íze kárpótol a kicsit amorf külső miatt. :)


Hozzávalók:


0,5 kg átszitált teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1 sütőpor
30 dkg vaj
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
3 kiskanál só
20 dkg tejföl


1 jó nagy fej lilahagyma, kevés olaj


A kenéshez egy egész tojás.


Először is a hagymát kockára vágtam , és olajon kicsit megpirítottam (vigyázzunk, ne égjen meg, mert akkor keserű lesz). Félreraktam, hogy kihűljön, közben összeállítottam a tésztát.
A lisztben elkevertem a sütőport és a sót, majd hozzáadtam a tojásokat, tejfölt, és belereszeltem a vajat. Jól összegyúrtam. 




Kinyújtottam, majd ráraktam a sült hagymát, a visszamaradt olajjal is megcsorgattam.




Feltekertem, mint a piskótát, és vékony szeletekre vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, a felvert tojással megkentem. 





175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem. 







Egy másik pogácsareceptem, amiben szintén sült hagyma van, ITT megtalálható. 


7 megjegyzés:

Nóra írta...

Ezt imádná a párom. Szerintem holnap ki is próbálom. :-)

egycsipet írta...

Nagyon guszta! A hagymától különösen finom lehet, én nagyon szeretem a pékárukban, mondjuk ehhez képest ritkán készítek ilyet, de most kedvet csináltál hozzá. :))

Nóra írta...

Na, már meg is vacsoráztuk. Gyorsan begyúrtam egy fél adagot, és már meg is ettük. Fini lett! :-)

Szemi írta...

Nóra, ez igazán gyors volt. :) Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett!

Egycsipet, mi is imádjuk a sült hagyma ízét, jöhet pékáruban és pogácsában is. :)

Chef Viki írta...

Szemi, ez baromi jó! Imádom a sült hagymát, pláne így sós tésztákba gyömöszölve :-)

Próba fog következni!

Szemi írta...

Viki remélem,hogy nektek is ízleni fog. Majd számolj be, jó? :)

Alexa Christi írta...

Szemi! Ide vele, de nyomban! :D
(Illat, íz letapogatva! :)