2011. július 3., vasárnap

Francia krémes eperzselével



Ennek a receptnek az eredetijét itt talátam, és rögtön elindult a nyálelválasztásom,mikor megláttam. A krémest egyébként is nagyon szeretem, és gondoltam,hogy a benne lévő málnától -abban még az volt- csak még finomabb lehet.
A receptet rögtön el is mentettem magamnak, de mire odajutottam, hogy elkészítsem, a friss málnánk elfogyott. Így én végül fagyasztott eperből csináltam meg, de ezzel is isteni lett.

Az eredetihez képest én nagyobb mennyiségű tésztából csináltam, és a sárgakrémet is más módon készítettem el (úgy,ahogy a sima francia krémesemhez is szoktam).

Hozzávalók:

2 x 50 dkg leveles tészta

0,5 kg eper (fagyasztott)
10 dkg cukor
1,5 dcl víz
2 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál zselatin

1 liter tej
3 csomag vaníliás krémpor, főzős, dr. Oetker-es
3 tojássárgája
2 vaníliás cukor
20 dkg porcukor
25 dkg vaj

0,5 liter cukrozott Hulala (növényi tejszín)

A tetejére étcsoki és olaj

A leveles tésztát kinyújtottam (kicsit nagyobbra, mint a tepsi, mert sütés közben összeugrik kicsit), és sütőpapírral bélelt tepsire raktam. 180 °C-ra előmelegített sütőbe rakva kb. 10-15 perc alatt készre sütöttem.
Ehhez nagyon jó tanácsot kaptam a recept írójától. Mivel a leveles tészta hajlamos felpúposodni sütés közben, kb. félidőben, mikor kezdett pirulni a tészta, ráraktam egy sütőpapírt , erre pedig egy másik tepsit. Így ennek a súlya lenyomta a tésztát, és egyenletes vastagságúra sült.

Közben a vizet a cukorral felforraltam, és beleraktam az eper harmadát. Kicsit szétnyomkodtam, és kb. 10 perc alatt szétfőztem. Pár kanál vízben csomómentesre kevertem a keményítőt, hozzáadtam a zselatint, majd folyton kevergetve az eperpéphez adtam. Kb. 1-2 perc főzés után félrehúztam, majd hozzáadtam a többi epret is.

A krémhez egy kevés tejben elkevertem a vaníliás krémport. A tej többi részét a vaníliás cukorral együtt felraktam a tűzre. Mikor már meleg volt, folytonos keverés mellett beleöntöttem a vaníliakrémes tejet, majd hozzáadtam a tojássárgákat is, és sűrűre főztem. A vajat a cukorral jól kikevertem, és a kihűlt vaníliás krémhez adtam, elektromos mixerrel alaposan szétkevertem.

Egy nagy tálcára raktam az egyik kisült tésztát, rákentem az epres zselét. Erre jött a vaníliás krém, majd a kemény habbá vert Hulala. Hűtőbe raktam, és hagytam kicsit dermedni.
A másik tésztát felkockáztam, és így raktam a tejszínre. A csokit gőz felett egy kevés olajjal kevergetve felolvasztottam, és a tésztára csurgattam. Pár óra hűtés után szépen lehetett szeletelni.

Ha nincs otthon Hulala tejszínünk, akkor a rendes tejszínhez adjunk habfixálót, így biztosak lehetünk benne,hogy másnapra sem fog szétcsúszni.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Igazán guszta

María írta...

Nagyon szép és biztosan isteni finom is!! De szívesen ennék belőle 1-2 kockát :D !!

Foodafok írta...

Nagyon guszta ez a sütemény.

Ottis írta...

Nagyon finom biztos!!!

Alexa Christi írta...

No, ez rettentően jól néz ki! Ide vele! :))

Szemi írta...

Köszi mindenkinek! :)