Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. augusztus 10., kedd
Oroszlánok kelt tésztából
Tegnap köszönteni voltunk, az öcsém és a fia is a napokban ünnepelte a születésnapját.
A nemrégiben kelt tésztából készített rák-figura sikerén felbuzdulva most úgy döntöttem, hogy megpróbálok oroszlánt megformázni, mivel mindketten ebben a csillagjegyben születtek. :))
Először csak egy figurát akartam, de miután bedagasztottam a tésztát, eszembe jutott, hogy múltkor is maradt ki belőle bőven. Hát akkor legyen két oroszlán, de hogy ne legyen olyan egyhangú, úgy gondoltam,hogy mindkettőjüknek másmilyet csinálok.
Az öcsém kapta a "nagy" oroszlánt, a fia pedig a kölyök oroszlánt. :))
A tészta receptje ITT megtalálható.
Nekem a legnehezebb az egészben az, hogy találjak egy olyan képet, amit majd a tésztából is meg tudok formázni. Erre a célra a google-t használom, addig nézegetem a képeket, míg találok olyat,ami jó lesz.
Ha megvan a kép, onnantól már könnyen megy a dolog. Kinagyítom a megfelelő méretre, ez általában egy A/4-es forma. Átrajzolom egy papírlapra, és kivágom.
A tésztát kinyújtottam, és mindjárt egy sütőpapírra csúsztattam. A sablont ráraktam a kinyújtott tésztára, majd éles késsel körbevágtam.
Vigyázzunk, hogy azért a sütőpapírt ne vágjuk át.
Most az oroszlánok sörényét ollóval cikk-cakkoztam, azzal könnyebb volt.
A kis oroszlánnál a fej közepét külön formáztam meg, és úgy raktam rá az alapra, így plasztikusabb lesz.
Az egyes rétegek közt mindig lekenem a tésztát felvert tojással. A szemeket készíthetjük mazsolából, mandulából, én most aszalt vörösáfonyát használtam erre a célra.
A nagyobbik oroszlán sörénye 3 egymásra rakott rétegből épült fel.
Ha kész, akkor hagyom a tésztát a tepsin egy fél órát pihenni, majd megy a 175 °C-ra előmelegített sütőbe. A sütő aljába löttyintettem kb. 1 dcl vizet, így gőz keletkezik, és finomabb lesz a tészta.
Akkor van készen, ha már szép pirosra sült. Mikor a sütőből kivettem, rögtön lekentem cukrozott hideg tejjel, ettől lett ilyen szép fényes.
Nagyon tetszett az ünnepelt oroszlánoknak is !!! :))
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
14 megjegyzés:
Milyen jópofa lett.:) Hatalmas ötlet, profi kivitelezés. Sok boldogságot az ünnepelteknek!
Ilyet én is szeretnék kapni, nagyon tetszenek! Vagy készítsem el magamnak?:))
Szemiramisz, te egy nagyon kreativ es ugyes konyhatunder vagy! Rak, Oroszlan? Ebbol egy csillagjegy-sorozat lesz? Varom mindet!
Liza, csak nem te is oroszlán vagy?
Egyébként nem nehéz megcsinálni, csak kicsit babrás. Ha biztosra akarsz menni, akkor csináld meg magadnak! :))
Anazar, köszi! Gondoltam rá én is, hogy majd szép lassan mindet megcsinálom. Most a soron következö szülinapos az anyukám lesz, de nem hiszem, hogy a szűz csillagjegyet is meg tudom formázni! De majd kitalálok helyette valamit biztosan. :))
Biztos megtalalod a modjat, hogyan formazd meg ;-)
Nagyon ügyes vagy, nagyon szépek!
Ó de ügyes vagy! Milyen precízen készítetted el mindkettőt!
Nagyon klassz lett mind a kettő! :)
Roppant ügyes vagy!!! Gratulálok, nem csodálom, hogy sikert arattál!
Ottis, Thrini,Pixie Pie, köszönöm!
Gyönyörű és nagyon ügyes vagy
trinity,Bianka, köszi, kedvesek vagytok! :))
Nagyon szépen elkészítetted! Örülök,hogy kedvet kaptál nálam a kalácskreativitáshoz!
Terike, köszönöm! Szívesen dolgozok ezzel az "anyaggal" ! :))
Megjegyzés küldése