2010. augusztus 24., kedd

Lenmagos tönkölyös bucik



Ezekre a lenmagos bucikra Moha konyháján találtam rá. Mivel nagyon szeretem a lenmagot, meg egyáltalán mindenféle magvakat a péksütikben, ezért rögtön leírtam a receptet és elkészítettem. Sajnos hibát követtem el, mert nem tartottam be pontosan a hozzávalók mennyiségét, így nem is értem el a kívánt eredményt, a bucik túl tömörek lettek.
Az volt a hiba, hogy túl soknak találtam a folyadékot, amit az öregtésztához kellett adni, és én raktam még hozzá lisztet. Úgy gondoltam,hogy rendes tészta állagot kell kapnom, de nem, ez csak az öregtészta "felélesztését" szolgálja. Szerencsére Moha segített, elmondta,hogy hol csináltam hibát. Így legközelebb már nekem is olyan lett a végeredmény, amilyenre számítottam.

Az eredeti recepten csak picit változtattam, ugyanis nekem az öregtésztám nem sima volt, hanem tk.tönkölyös, ezért a hozzáadott lisztnél raktam bele több sima kenyérlisztet.
És a Mohánál szereplő 10 dkg lenmag helyett én 5 dkg lenmagot és 2 dkg napraforgómagot raktam bele.

Hozzávalók:

30 dkg tk. tönkölylisztes öregtészta
2 dcl langyos víz
csipet cukor
1,5 dkg élesztő
20 dkg fehér tönkölyliszt

Ezt a kenyérsütögép segítségével bedagasztottam, és hagytam pihenni 1 órán keresztül.

Majd jött bele:

20 dkg tk. tönkölyliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt /vagy BL-80/
5 dkg lenmag
2 dkg napraforgómag
1 púpos teáskanál só
1 csipet aszkorbinsav
0,5 dcl olaj
1 dcl langyos víz

A vizet először ne rakjuk bele mindet, dagasszuk be a tésztát, és ha még kell hozzá, akkor beleöntjük. Lágy, enyhén ragacsos tésztát kell kapnunk.
Kelesztőtálba raktam, 20 perc pihentetés után átgyúrtam. Majd hagytam a duplájára kelni.Így nézett ki a kelesztés végére:




A tésztát 12 részre osztottam, kicsit átgyúrtam, kerekre formáztam, és letakarva hagytam még 10 percet pihenni. Ekkor hosszúkás zsemléket formáztam belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire raktam. Letakarva még egy órát pihentek. A vége felé hosszában bevágtam egy éles pengével, 5-10 perc alatt szépen szétnyílnak.

Közben a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra, beraktam a tepsit, és a sütő aljába löttyintettem egy pohár vizet. A gőzös sütőben kb. 25 perc alatt sültek készre.

A sütés vége előtt 5-10 perccel még lespricceltem a bucikat, és visszatoltam. Mikor kisültek, rögtön kaptak még egy hideg vizes spriccet.