2012. június 27., szerda

Málnás pavlova torta



Véééégre é is megcsináltam a híres pavlova tortát! Már amióta először megláttam, azóta készülök rá, és az nem most volt, hanem évekkel ezelőtt... De sosem mertem belevágni, mindig olyan bonyolultnak tűnt, féltem, hogy elrontom , nem lesz olyan, mint amilyennek lennie kell.
A másik ok az volt, hogy nem szeretem a habcsókot és a hasonló száraz, cukros édességeket.

Na, hát kár volt ennyi ideig várni, mert egyrészt nem bonyolult, hanem egyszerű. Másrészt semmi, de semmi köze nincs a száraz habcsókhoz!
A külső , vékony, száraz kéreg alatt finom krémes a belseje... ehhez jön a tejszín, és a gyümölcs... Egyszerű, és mégis tökéletes! Vagy épp ezért... általában a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. :))




A nevét egy orosz balerináról , Anna Pavlováról kapta. Róla sok mindent olvashat bárki, akit érdekel. Csak nem itt, mert itt most a recept jön. :)
Még annyit, hogy ez most tulajdonképpen egy mini-pavlova. Ugyanis csak 2 tojásfehérjéből csináltam, gondoltam, hogy kezdetnek pont elég lesz... Ha nem ízlik, akkor legalább nem sok alapanyag megy kárba. Na, ez nagy  hiba volt. :))
De még így is 3 embernek épp elég volt desszertnek. Viszont mindenkinek ajánlom, hogy legalább duplázza meg, de inkább háromszorozza meg az alapanyagok mennyiségét. Legközelebb én is így teszek. :)
Most írom ezt minit.:)

Hozzávalók:

2 szobahőmérsékletű tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 kiskanál ecet
1 evőkanál keményítő

2 dcl tejszín
vanília
- gyümölcs (ebből szerintem a legjobb hozzá valami enyhén savanykás, ami ellensúlyozza a cukros alap édességét)






Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra.

Kezdjük el felverni a tojásfehérjéket habnak. Ha már habos, kezdjük el kanalanként hozzáadni a porcukrot. Minden egyes kanálnyi porcukor után legalább 2 percig verjük a masszát. Így a végén egy nagyon fényes,kemény, szinte vágható masszát kapunk.
Az utolsó kanál porcukorral adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet is, és még verjük 2-3 percig.




Ha már jó, akkor egy szilikonos sütőpapírra szedjük ki, és formázzuk egy hablapát segítségével kör alakúra. Nem baj,ha nem tökéletes, ennek a sütinek pont jól áll, ha kicsit rusztikus a külseje. 
A massza tetejét egy kicsit húzzuk szét, hogy egy kis mélyedés legyen benne középen. 
Rakjuk be a sütőbe, aminek a hőfokát rögtön vegyük is vissza 110 °C-ra.




Ezt a kisebb adagot 40 percig sütöttem, vagyis inkább szárítottam. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, különben összeesik. Ha nagyobb mennyiségből készítjük, akkor a sütési idő is megemelkedik, 60-70 percre is. 




Ha letelt az idő, kapcsoljuk ki a sütőt, és az ajtaját valamivel támasszuk ki résnyire. Ez fontos, hogy a gőz ki tudjon menni. A tortát viszont még ne vegyük ki, teljesen ki kell neki hűlnie.
Ezt én úgy oldottam meg, hogy este megsütöttem, és másnap töltöttem meg és tálaltam.






Tökéletes lett, vékony száraz kéreg, de belül finom krémes maradt...

A tetejére a hideg tejszínt egy fél vaníliarúd kikapart belsejével és 1 kanál cukorral keményre vertem. Rásimítottam a pavlova tetejére, majd ráhalmoztam a málnát.




Aztán más nem maradt hátra, jól megettük. :)

Nagyon finom desszert, és igazán látványos is, csak ajánlani tudom, tuti lesz a siker vele. :)







2012. június 14., csütörtök

Meggyes mandulás kuglóf



A napokban kaptam 4 kg meggyet, készült belőle többféle lekvár, egy kis jeges desszert (majd hozom sorban azoknak is a receptjét), a maradék fél kilóból pedig megsütöttem ezt a kuglófot. A receptjét Neánál,  az Otthon ízei blogon találtam. Bár ő cseresznyéből készítette, de nekem most meggy volt itthon, és hát ezzel is nagyon jó! :) 
Ezenkívül ő simán tepsiben sütötte meg, és azt hiszem, hogy az jobb választás volt, mint a kuglóf. Legalábbis gyorsabban megsüthető, az biztos. :-)) De az íze nagyon finom így is!  Mivel nálam kuglóf formában sült, így a tetejéről lemaradt a szeletelt mandula , helyette viszont raktam bele egy kis csokilencsét. Bár a mandulát tulajdonképpen rakhatjuk a tésztába is, de nekem most az nem volt itthon, így a mandulát az aroma képviselte a tésztában. :) 

Hozzávalók:

5 dcl rétesliszt
2 tojás
4 dcl tejföl
2 dcl nyírfacukor (vagy rendes cukor)
1 csomag sütőpor
csipet só
0,5 kg meggy (kimagozva)
egy kevés mandulaaroma
1 marék csokilencse 





A tojást és a tejfölt simára kevertem, majd sorban hozzáadtam a többit. A végén belekevertem a meggyet és a csokilencsét. A kuglófformát kivajaztam, liszttel megszórtam, és beleöntöttem a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőbe raktam. Kb. 20 perc után lejjebb vettem a hőfokot 170 °C-ra, és a tetejét lefedtem alufóliával. 1 órán keresztül sütöttem, majd rácsra borítva hagytam kihűlni, így szeleteltem fel. Mindenképp csináljunk tűpróbát, mert mindenkinek másképp süt a sütője!
Nagyon finom íze van, a mandula, meggy és csoki nagyon illik benne egymáshoz. 

Ha gyorsabban akarjuk elkészíteni, rakjuk az eredeti recept szerint 20x30 cm-es tepsibe, tetejét szórjuk meg szeletelt mandulával, és úgy süssük meg.




2012. június 11., hétfő

Lángos



Itt gondolkodtam, hogy mit csináljak vacsira, amikor eszembe jutott,hogy milyen rég volt már lángos... Nem nagyon szeretem sütni, mert olyankor olajszagban úszik a lakás, hiába a szagelszívó, ilyenkor nem sokat ér. Na de néha ki lehet bírni ezt is, mert egyébként meg nagyon gyorsan elkészül. És olyan finom, hogy egy kis kényelmetlenséget igazán megér. :-))

Be is léptem a blogra, hogy rákeressek a receptemre (hiába, egyszerűen képtelen vagyok fejben tartani a dolgokat :-)) ), erre kiderül, hogy még fel sem raktam... Pedig meg mertem volna esküdni, hogy már rég beírtam! :-))
Legjobb lenne,ha bevennék egy Cavintont, csak tudnám, hogy hová tettem... :-))

Tehát előszedtem a régi receptes füzetemet, és nekiálltam bedagasztani a tésztát. Van egy pár lángos receptem, de én ezt szeretem a legjobban. A tésztája pihe-puha, de mégis ahol kell, ott ropogós.
Eredetileg főtt burgonyát szoktam belerakni, de most már inkább burgonyapelyhet használok, gyorsabb és egyszerűbb is.




Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt
3 evőkanál burgonyapehely (vagy egy főtt burgonya reszelve)
2 dcl víz
2 dcl tej
3,5 dkg élesztő
1,5 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só

-A sütéshez olaj
-A tetejére ízlés szerint fokhagyma, tejföl, reszelt sajt, stb.




A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztottam (én a kenyérsütőgépet használtam erre a célra), és hagytam a duplájára kelni, ez kb. 30 perc volt.
Ekkor 10 részre vágtam, egyenként kis gombócokat formáztam belőle. Egy vékonyan kiolajozott nagyobb tálcára raktam. A kezemet is kicsit beolajoztam, jobb, mint lisztezni, mert így sütés közben nem fog a liszt égni az olajban.
Folpackkal letakartam, és 15 percig pihenni hagytam.




Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítottam. A gombócokat olajos kézzel széthuzigáltam, próbáltam nagyjából kör alakúra, de ez nem mindig jött össze. :-))

A forró olajba téve mindkét oldalát 1-2 perc alatt készre sütöttem. Az olaj hőfokára érdemes figyelni. Ha nem elég meleg, akkor nagyon beszívja a tészta, ha túl forró, akkor viszont hamar megég.

Az olajból kivéve jól lecsepegtettem. Fokhagymás tejföllel megkenve,  reszelt sajttal megszórva ettük. 


2012. június 10., vasárnap

Expressz csokis-lekváros kelt kalács



Tegnap délelőtt láttam meg Limaránál ezeket a kifliket, és két óra múlva már ettük is. Mármint nem az övét, hanem amit én addigra kisütöttem. :-))
A recept nagyon megtetszett, az ízvilága is, és az is, hogy gyorsan elkészül, mert ugye folytonos időhiányban szenvedek (ki nem...). Rövidebb a dagasztás és a kelesztés ideje is, sőt a formázás után nem is kell külön keleszteni, mindjárt mehet a sütőbe...
 Magam sem hittem volna,hogy ennyire finomak lesznek , bár Limara receptjeiben még sosem csalódtam. De ez most felkerült az abszolút kedvencek listájára, az biztos, hogy nagyon gyakran fogok ilyet sütni.

Az eredeti recepten egy picit változtattam,  nem mintha kellett volna, mert egyébként úgy jó, ahogy van, csak épp elbénáztam az elején. Ugyanis 3 dcl tej kellett volna bele, én meg elmértem, és 0,5 litert sikerült a liszthez löttyintenem... Ekkor már persze a többi hozzávaló adagját is emelni kellett, és a vaj duplázása helyett egy kis olajat adtam még a tésztához. Valamint kevesebb sót raktam bele, mint ahogy Limara írta, én édes tésztához sokallottam azt a mennyiséget, de ez ízlés kérdése.

Narancsos lekvárom sem volt itthon, de nem baj, mert azt lehet variálni.  Én most kétfélével is elkészítettem. A felébe rumos-fahéjas vadszilvalekvárt raktam (nemrég vettem egy kézműves vásárban, isteni finom!), a másik felébe pedig csokis meggylekvárt raktam, ezt tavaly én főztem be. 

 Az eredeti recept itt van, én úgy írom, ahogy én készítettem. 

Hozzávalók:

Tészta:

90 dkg finomliszt
1 mokkáskanál só
8 dkg cukor
2 vaníliás cukor
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
0,5 l tej
7 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál olaj
5 dkg élesztő

Töltelék:

20 dkg étcsoki
10 dkg cukor
3 evőkanál kakaó
kb. két maréknyi kókuszreszelék
1 kis üvegnyi lekvár

1 tojás a tészta kenéséhez




A tészta hozzávalóit a gépbe raktam, és 15 perc alatt lágy tésztát dagasztottam belőle (természetesen kézzel is lehet, csak így egyszerűbb). A gépben hagytam kelni további 20 percig. 

Közben elkészítettem a tölteléket. A csokit, cukrot, kakaót egy késes aprítóba raktam, és együtt finomra daráltam. Két részre osztottam. Az egyik feléhez  rumos-fahéjas vadszilvalekvárt, a másik feléhez pedig  csokis meggylekvárt adtam. Kb. 2-3 evőkanálnyi kell, annyi, hogy kenhető masszát kapjunk.

Mikor a tészta megkelt, 4 részre osztottam, és egyenként jó nagy kör alakúra nyújtottam. Az elsőt megkentem az egyik fajta csokis masszával, ráraktam a másik kinyújtott lapot, majd pizzavágóval 16 részre osztottam. 






Egyenként nem túl szorosra feltekertem, és egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam. A tetejét lekentem a felvert tojással , és kelesztés nélkül mindjárt a  hideg sütőbe raktam. 200 °C-ra bekapcsoltam, és kb. 25 perc alatt készre sütöttem.
Mikor már jó meleg volt a sütő, egy pillanatra kinyitva egy kevés vizet löttyintettem az aljába, így gőz keletkezik, ez jót tesz a kelt tésztának. A többinél már mindjárt az elején ment a víz, mert akkor már eleve meleg volt a sütő.

A másik két tésztánál ugyanúgy jártam el, mint az elsőnél, csak ott a csokis meggylekvárral elkevert masszára még szórtam kókuszreszeléket is.



A tésztából 32 darab kifli lett, három tepsin tudtam kisütni. 



Nagyon finom lett, akiknek vittem kóstolóba, azok is nagyon dicsérték.

Limara, köszi ezt a jó kis receptet, tuti, hogy gyakran lesz ismétlés! :-)


2012. június 4., hétfő

Mini Deák - kuglóf



Mindjárt az elején muszáj elnézést kérnem a szörnyű fotókért, de mentségemre szóljon, hogy este 10-kor sültek ki ezek a kis kuglófok. :) Fény a nullával volt egyenlő, na meg már a türelmem is. :))

A receptet TücsökBogár oldalán találtam, és rögtön megtetszett benne az, hogy expressz gyorsan elkészül. Bár élesztővel készül, de mégsem egy hagyományos kelt tészta, nem kell keleszteni sem. Csak összekeverni, kisütni és megenni. :))
Azt rögtön az elején írom, hogy aki készíti, ne számítson klasszikus kelt-tésztára, mert nem az. Teljesen folyós lesz, szinte mint egy sűrűbb palacsintatészta. Én először megijedtem, és raktam bele +5 dkg lisztet, de aztán Tücsök mondta, hogy nem szükséges. Jó lett így is, de legközelebb az eredeti adag szerint csinálom, ide is azt írom be.

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
2 dcl tej
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 vaníliás cukor
5 dkg csokilencse ( vagy reszelt étcsoki)
kevés mazsola (elhagyható)
1 citrom reszelt héja
4 tojássárgája

Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben, majd hozzáadtam a többihez ( a csoki és mazsola kivételével). Géppel jól eldolgoztam (még egyszer írom, folyós lesz, de ilyennek kell lennie!). A csokit és a mazsolát csak a végén kevertem hozzá.
Közben a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra.
A tésztát szilikonos mini muffin formákba töltöttem, és kb. 0,5 óra alatt készre sütöttem.  Rácsra téve hagytam kihűlni, majd kevés porcukorral meghintettem.






2012. június 2., szombat

Málnás-tejszínes és gesztenyés-tejszínes képviselőfánk



Nagyon rég csináltam már képviselőfánkot, még a receptet sem találtam hozzá. Persze körülnéztem a neten, de ahány recept, annyi változat a hozzávalók arányára. Elrontani pedig nem szerettem volna. Felhívtam anyut, ő lediktálta nekem végül a régi receptünket.
Hát, kinézetre nem a legszebbek lettek. :)) Azt hiszem, hogy egy kicsit sok volt hozzá a tojás. Valahol olvastam, hogy nem is darabra kéne venni a tojásokat, hanem dekára lemérve, úgy pontosabb... Ha mérni nem is fogom legközelebb, de jobban fogom figyelni menet közben a tészta állagát, ha nagyobbak a tojások, akkor lehet, hogy 5 is elég lesz hozzá.

Sokan félnek nekiállni az égetett tészta készítésének, pedig nem olyan bonyolult. A lényeg, hogy pár szabályt be kell tartani, de egyébként nagyon gyorsan elkészül, és nagyon változatosan ízesíthető, csak a fantáziánk szabhat határt.
Mivel a tészta önmagában ízetlen, ugyanúgy mehet bele édes és sós töltelék is.

Hozzávalók:

6 tojás
12,5 dkg vaj
15 dkg finomliszt
2,5 dcl víz
csipetnyi só

A hideg vízbe belerakjuk a vajat, és addig forraljuk, míg a vaj elolvad benne. Hozzáadjuk a sót és a lisztet is egyszerre beleöntjük. Folyamatosan kevergetjük, és addig hagyjuk a tűzön, míg a massza így elválik az edény falától.
Ekkor lehúzzuk a tűzről, és langyosra hűtjük, majd a tojásokat egyenként hozzáadjuk. Minden egyes tojással alaposan elkeverjük a masszát.



A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát csőrös nyomózsákba rakjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle. A sütő aljába önthetünk egy kis vizet, így gőz keletkezik, ez segít felhúzni a tésztát.
10 percig ezen a magas hőfokon sütjük, majd visszavesszük 180 °C-ra, és további 8-10 percig sütjük a tésztát. A sütő ajtaját nem szabad közben nyitogatni, mert akkor a tészta összeesik.

A sütőből kivéve pár percig a tepsin hagyjuk, majd rácsra szedve hagyjuk egy kicsit hűlni. Ekkor a tetejét éles késsel (szerintem legjobb a recés kés) levágjuk. Csak akkor töltjük meg, ha már teljesen kihűlt a tészta.




A fánkok fele málnás-tejszínes tölteléket kapott. Még mindig volt a fagyasztóban málna, már nagyon ideje volt elhasználni, hisz lassan itt a friss. 
Sajnos nem mértem le, de kb. 3-4 maréknyi lehetett.  Mikróban 1-2 perc alatt kiolvasztottam, és egy szűrőbe raktam, míg a leve kicsepegett. Közben egy tejszínt 1 vaníliás cukorral habbá vertem. Hozzáadtam a málnát és egy kevés porcukrot, majd összekevertem.

Pár kocka étcsokit a mikróban felolvasztottam , és a fánkok belsejébe csurgattam belőle. Erre jött a málnás töltelék, majd sima felvert tejszín.
A fánkok tetejét visszaillesztettem, és a tetejére is csokit csurgattam.


A fánkok másik felébe jött a gesztenyés töltelék.
25 dkg gesztenyepüréhez adtam egy kevés rumot (lehet aromát is), villával elkevertem. Felvertem egy tejszínt habbá, és a gesztenyével összekevertem. Ha nem érezzük elég édesnek, tehetünk bele vaníliás cukrot, vagy porcukrot.
A fánkok aljába ismét csoki ment, erre a tejszínes gesztenyepüré, majd ismét a sima tejszín, amit vaníliás cukorral vertem fel, majd a végén habfixálót is raktam bele, hogy jobban megálljon.



A kalapokat visszailletsztve megszórhatjuk a tetejét porcukorral...



... vagy megcsurgathatjuk olvasztott csokival.




Bár kissé amorf a fánkok formája, az ízük jó lett, és végül is ez a lényeg. :)
Azt tudom ajánlani, hogy a fánkok belülről csokival való csurgatását ne hagyjuk ki. Ahogy megdermed benne a csokoládé, nagyon jó kis kontrasztot ad a roppanós csoki, és a puha krém. :)