2011. március 21., hétfő

Mézes dióval és aszaltszilvával töltött körte - VKF 41!





Mézigörl hirdette meg a 41. VKF fordulóját, témája mi más lehetne, mint a méz. Nagyon megörültem a kiírásnak, egy csomó recept forgott az agyamban... Aztán meg olyan sűrűek lettek a napjaim, hogy el is felejtkeztem róla. Ma délután kaptam észbe, hogy meg kéne nézni, mikor is jár le a határidő. Na, bumm neki, ma van az utolsó nap! Nem igaz, hogy folyton lecsúszok valami miatt szinte az összes VKF-ről!
De aztán gondoltam egyet, mégsem hagyom magam, legalább egy recepttel benevezek. Mi is legyen, ami gyorsan elkészül? Végül erre a körtés desszerte esett a választásom,. Ma vettem őket a piacon, bár akkor még csak olyan szándékkal, hogy legyen egy kis gyümölcs itthon.

Hozzávalók:

4 darab körte / keményebb fajta/
10 dkg darált dió
1 maréknyi aszaltszilva
2-3 evőkanálnyi méz
kb. 0,5 dcl rum
fahéjrúd, csillagánizs
0,5 citrom leve
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj



Az aszalt szilvával kezdtem, egy tálkába raktam, ráöntöttem a rumot, és hagytam jó fél órát ázni benne.
A körtéket megpucoltam, félbevágtam, magházukat kiszedtem. Egy lábasban kb. 3 ujjnyi vizet forraltam, beleraktam a fél citrom levét, a fahéjrudat és a csillagánizst. Lassú tűzön kb. 10 percig főztem, majd beleraktam a körtéket is. Lefedve 8-10 percig pároltam a körtéket. Nem kell, hogy nagyon puha legyen, csak vegye át a finom , fűszeres ízt.

Közben ledaráltam a diót, hozzáadtam a mézet és az őrölt fahéjat. Kiszedtem a rumból az aszalt szilvákat, összevágtam, és ezt is belekevertem. A körtéket kivettem a vízből, a az alsó részükből levágtam egy kis darabot, hogy jól megüljenek.
Megtöltöttem a mézes dióval, és egy tűzálló tálba raktam őket. 160 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem.

Mikor elkészült tányérra szedtem, és karamellizált mézzel díszítettem.




Posted by Picasa

12 megjegyzés:

Viki írta...

Komolyan mondom, hogy összefutott a nyál a számban. Annyira, de annyira guszta !!!!

Meg is érdemled, hogy bekukkants hozzám. Vár egy meglepi.

http://vikkokucko.blogspot.com/2011/03/uj-tavasz-uj-dijak.html

Pixie Pie írta...

Hű de jól néz ki! Szinte érzem az ízeket, olyan jól megkomponáltad. :)

Bianka írta...

Valami eszméletlen jó

Szemirámisz írta...

Pixie, Bianka, köszi! :)

Chef Viki írta...

Ez mesés... Mind az ízkombináció, mind a fantasztikus kivitelezés!!!

Barbi írta...

Kedves Szemirámisz!
Több recepted is felkeltette a figyelmemet, a Kakaós-túrós fonott koszorúd nagy kedvenc lett! Naponta böngészek az oldaladon és már több recepted felkerült az elkészítendő listámba.
Engedd meg, hogy megköszönjem neked egy díj formájában, amit nálam vehetsz át, ha benézel, hozzám!
Köszönöm!

Szemirámisz írta...

Köszönöm Viki!

Barbi, nagyon köszönöm a kedves szavaidat, örülök, ha találsz a kedvedre való ételt nálam.
Jövök hozzád, köszi a díjat! :)

Andi/cuki írta...

Eszméletlen finom lehet!:-))

Ottis írta...

Gyönyörű, és a fotók is!

Szemirámisz írta...

Andi, tényleg nagyon finom volt! :)

Otti, köszi! :)

Szemirámisz írta...

Ottis, bocsánat, az előbb lemaradt az s bettű a nevedből.

egycsipet írta...

Hű, de guszta lett!