Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. március 10., szerda
Sokmagvas rozsos bucik
A múlt hét végén csináltam egy adag öregtésztát teljeskiőrlésű rozslisztből. Nagy része ment a fagyasztóba, de egy adagot a hűtőben hagytam. Kb. 1 hétig tárolható így.
Tegnap végül felhasználtam, ezek a sokmagvas bucik készültek belőle.
Hozzávalók:
32 dkg Bl 80-as kenyérliszt
18 dkg Rl 90-es rozsliszt
20 dkg tk. rozsos nyanya
10 dkg őrölt zabpehely
2 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál lenmag
1 evőkanál szezámmag
2 evőkanál napraforgómag
4 dcl langyos víz
1,5 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
3 kiskanál s
2 evőkanál olaj
A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe raktam, és beindítottam a dagasztóprogramot.Figyeljük közben, szükség szerint pótoljuk a folyadékot vagy a lisztet, mindig csak 1-1 kanállal adagolva.
A gép 20 perc alatt szép simára dagasztotta a tésztát. Ekkor kivettem, kézzel is átgyúrtam kicsit, hogy biztos legyek benne, hogy jó -e tészta állaga. A tészta akkor lesz jó, ha kellően ruganyos, és már nem tapad a kézre.
Ekkor átraktam egy kelesztőtálba, és 20 percig meleg helyre raktam. Ekkor kicsit átgyúrtam,majd visszatettem,és hagytam ,hogy kb. 40 perc alatt a duplájára keljen.
Ekkor a tésztát lisztezett deszkára borítottam, és 12 darabra vágtam. Mindegyiket gömbölyűre formáztam, és 20 percig letakarva pihentettem.
Ezután jöhet a formázás. Csinálhatunk belőle zsemlét, kiflit, vagy akár ilyen kis bucikat is.
Ezeknek az elkészítését IDE kattintva egy videón is végigkövethetjük.
Mikor megformáztam a bucikat, ismét hagytam őket kb. 25 percig pihenni. Közben előmelegítettem a sütőt 200°C-ra. A sütő aljába egy kis edényben vizet raktam.A bucikat egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam, tetejüket langyos vízzel megkentem, és különböző magvakkal megszórtam.
A 200 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sültek. Mikor kivettem,hideg vízzel megspricceltem, és rácson hagytam kihűlni.Nagyon finom, ízes, egészséges péksütik lettek.
Bár a teljeskiőrlésű liszt és a magvak miatt sűrűbb a belseje,mint egy fehérkenyérnek, de egyáltalán nem fojtós,száraz. A képen is látható, hogy szép lyukacsos lett a belseje.
Megjegyzés: a zabpelyhet egy késes aprítógépben 1 perc alatt lisztté tudjuk őrölni. Ha ez nincs, egészben is beletehetjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése