2010. június 1., kedd

Töltött karalábé - másképp



A másképp szó most két dologra utal. Az egyik az, hogy már van egy töltött karalábé recept a blogomon. A másik pedig az, hogy most próbáltam kicsit egészségesebb hozzávalókat használni.
A darált hús csibemellből készült, rizs helyett pedig bulgurt használtam.
A receptet EZEN a blogon találtam, csak egy egész kicsit változtattam rajta.
Azt viszont be kell vallanom, hogy annak ellenére, hogy az étel finom lett, nekem a karalábé leginkább nyersen ízlik.

Hozzávalók:

4 zsenge karalábé
25 dkg csibemell /használhatunk másmilyen húst is/
15 dkg bulgur /vagy rizs/
1 tojás
só, pirospaprika,
csipetnyi kakukkfű és borsikafű
1 csokor petrezselyemzöld
250 ml tejszín
2-3 evőkanál liszt
húsleves vagy víz

A bulgurt futtassuk meg egy kevés olivaolajon, és öntsük fel dupla mennyiségű vízzel.Sózzuk meg, és fedő alatt, kis tűzön 10 percig pároljuk. Ekkor lekapcsolhatjuk alatta a tüzet, de hagyjuk még lefedve, hogy a saját gőzében teljesen megpárolódjon.

Közben a húst daráljuk le. Használhatunk késes aprítógépet is,ha van, mert ezzel sokkal gyorsabb, és egyszerűbb a tisztítása is.
Adjuk hozzá a tojást és a fűszereket. Az apróra vágott petrezselyemnek csak a felét tegyük hozzá, a másik felét majd a szószba rakjuk.
Végül keverjük bele a bulgurt is, és jól dogozzuk össze.

A karalábékat hámozzuk meg, az alját vágjuk egyenesre. A tetejét vágjuk le, és egy kanállal kaparjuk ki a belsejüket. A kivájt karalábédarabkákat tegyük egy lábas aljába és ültessük rá a masszával megtöltött karalábékat. Ha marad ki a húsból, akkor formázzunk belőle gombócokat, és tegyük mellé.



A lábasba öntsünk annyi vizet, vagy húslevest, ami éppen ellepi a karalábékat. Ha csak vizet teszünk bele, akkor azt sózzuk meg, a levest nem szükséges, az már ízesítve van.
Fedő alatt addig pároljuk,míg a karalábék megpuhulnak. Ezt egy hurkapálcikával ellenőrizhetjük.
Ekkor szedjük ki a töltött karalábét és a gomócokat is a léből. A visszamaradt karalábédarabkákat turmixoljuk el benne, és tegyük vissza a tűzre.
Egy tálban keverjük simára a lisztet a tejszínnel, majd öntsük a forrásban lévő alapléhez.Adjuk hozzá a maradék petrezselyemzöldet is, és folytonosan kevergetve 2-3 perc alatt forraljuk össze.
Ekkor tegyük vissza a töltött karalábét és a gombócokat. Kicsit hagyjuk így állni,majd tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: