2012. április 21., szombat

Marhapörkölt gombával




Hozzávalók:

0,5 kg marhahús
25 dkg gomba
2 nagy fej hagyma
só, őrölt bors
őrölt pirospaprika
kakukkfű
borsikafű (csombor)
zsír
barnarizsliszt (vagy finomliszt)

A marhahúst vékony csíkokra vágtam, így gyorsabban megpuhul főzés közben. Sóztam,borsoztam, és a forró zsírra dobtam. Ekkor meghintettem egy kevés barnarizsliszttel, és kevergetve addig pirítottam, míg mindenhol kéreg sült a húsra.
A húst kiszedtem, félreraktam. A visszamaradt zsírra dobtam a vékony félkarikára vágott hagymát, és lefedve pároltam egy darabig, majd még egy kicsit fedő nélkül is pirítottam. Nem kell sokat, maradjon üveges. Visszaraktam rá a húst, megszórtam pirospaprikával, és felöntöttem annyi vízzel, ami épp ellepte. Kakukkfűvel és borsikafűvel ízesítettem, majd lefedve 1 órán át pároltam.

A gombát vékonyra szeleteltem, és amikor már majdnem puha volt a hús, hozzáadtam. Most már fedő nélkül főztem készre. A felesleges lé elpárolgott, jó sűrű szaft maradt vissza.
Ha szeretjük a pikáns ízeket, adjunk hozzá egy kis chiliszószt.

Párolt petrezselymes rizzsel ettük, de tarhonya vagy knédli is kiváló köret lehet hozzá.


2012. április 19., csütörtök

Zöldborsófőzelék



A zöldborsófőzelék az én gyerekkoromból kimaradt... Pedig anyu jól főzött és változatosan, főzelék is volt minden fajta, de ez éppen nem... Nekem meg eszembe sem jutott, mikor már magunkra főztem, hogy ebből is lehet főzeléket csinálni, pedig szeretem a borsót. Igaz, férj meg nem. :))

Csak pár évvel ezelőtt ettem először a munkahelyem menzáján, és a rajongója lettem. Ahányszor szerepelt az étlapon, mindig ezt választottam, nem volt az a rántott hús vagy sült csibe, amire becseréltem volna. Egyszer csináltam itthon is, de férj továbbra sem csípi a borsót semmilyen formában. Viszont ez az a kaja, amit szívesen megcsinálok akármikor csak saját magamnak is, mert expressz gyorsan elkészül.
Sokan szeretik cukrozni, én nem, szerintem teljesen felesleges. A borsó önmagában is elég édes, pláne, ha a finom, zsenge szemekből csináljuk.
Mivel még a borsó szezon kicsit odébb van, ezt fagyasztottból csináltam. Az elkészítése max. 15 percig tartott. Az elfogyasztása még addig sem. :))

Hozzávalók:

25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1 csokor petrezselyemzöld
2 dcl tejszín
4 dcl tej
barnarizsliszt
só, őrölt bors
olaj, vaj




Egy kevés vajat és olajat vegyesen felhevítettem, és rádobtam a fagyasztott borsót. Néha megkeverve felolvasztottam, pároltam. Közben apróra vágtam a petrezselyemzöldet, és hozzáadtam a borsóhoz, sóztam,frissen őrölt borssal megszórtam. Egy kevés vízzel felengedtem, és tovább pároltam. Nagyjából 10 perc elteltével megszórtam barnarizsliszttel, elkevertem, majd hozzáadtam a tejet és a tejszínt. A barnarizsliszt egyik jó tulajdonsága, hogy nem csomósodik. A másik meg az,hogy nagyon egészséges. :)
Ekkor már sűrűbben kevergettem, nehogy leégjen. Gyorsan besűrűsödött, és kész is volt.

Feltétnek sajtos virsliket sütöttem hozzá.

2012. április 16., hétfő

Mini Fekete-erdő tortácskák



Nem tudom, hogy mennyire autentikus ez a recept, de nem is lényeges. Ami lényeges az az, hogy finom. :))
Az egész úgy indult, hogy egy sima lekváros piskótatekercset sütök. Ahogy szedtem elő a tepsiket, a kezembe akadt ez a forma, amivel ilyen kis tortácskákat lehet sütni. Igazság szerint amióta megvettem, még csak két alkalommal használtam, pedig nem épp most vettem. :)
/Itt meg lehet nézni,hogy milyen/

Akkor mindjárt beindult a fantáziám, hogy talán mégsem sima piskótatekercset kéne sütni, hanem inkább valami gyümölcsös kis piskótákat... Gyors leltár a fagyasztóban, hogy mi van még benne... áfonya, málna és meggy... Na, akkor vegyük elő a meggyet, úgyis már egy jó ideje szeretnék Fekete-erdő tortát csinálni.
De a rendes nagy torta nekem valahogy mindig mumus, úgyhogy ez most így pont jónak látszott. :))

És hogy egy kicsit könnyebb lelkiismerettel tolhassam majd befelé ezt a finomságot, a rendes cukrot lecseréltem benne nyírfacukorra. Persze attól még egy tömény kalóriabomba a liszt és a tejszín miatt, de úgy döntöttem, hogy most nekem ilyen kell. :))





Hozzávalók:

3 tojás
8 dkg Xukor /nyírfacukor/
5 dkg olvasztott vaj
0,5 csomag sütőpor
6 kanál rétesliszt
3 kanál kakaó

2 dcl tejszín 33 %-os
2 dcl Hulala tejszín
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál rum
2 evőkanál porxukor /nyírfacukor por formában/

kb. 0,5 kg meggy /fagyasztott/
1,5 dcl rum

A tetejére csokireszelék




A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha, de nem meleg vajat. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd a cukros tojáshoz adjuk. Végül belekeverjük a keményre felvert tojásfehérjéket.
A formát kivajazzuk, lisztezzük. A masszát egyenletesen elosztjuk benne. Kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy mindenhol egyformán kitöltse a formát.

170 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sültek. Kicsit a formában hagytam hűlni, majd rácsra szedtem.


Közben a meggyet a fagyasztóból kivéve egy lábasba raktam, és lassú tűzre téve felolvasztottam. Mikróban is lehet, de így is 2 perc alatt elkészül. Ráöntöttem a rumot, és állni hagytam. Mikor a tészta már jó volt, a meggyet szűrőre téve lecsepegtettem.

A tejszínt és a hulalát egybeöntöttem (ilyen fele-fele aránynál a Hulala biztosítja, hogy jobban megálljon a hab, de még nem lesz teljesen mű íze az egésznek), beleraktam 2 kanál nyírfackrot.  Két részre osztottam.
Az egyiket simán felvertem. A másikat elkezdtem felverni, majd kb. fele időben hozzáadtam a kakaót és a rumot, majd készre mixereztem.


A már kihűlt tortácskákat meglocsoltam a visszamaradt rumos meggylével, és ráraktam a meggyet. Erre jött a kakaós krém, ismét pár meggy, majd a tejszín. A tetejét csokireszelékkel díszítettem.

Megjegyzés: ha van konyakban vagy rumban elrakott meggybefőtt, azzal biztos még finomabb. Most nekem nem túl sokáig, csak kb. 1 órán át volt a megy rumba áztatva, bár azért így is jól átvette az aromáját, ízét. :)


2012. április 15., vasárnap

Túrókoszorú



Amióta a blogomat írom, most először fordul elő, hogy nem egy saját készítésű receptet teszek fel. Mentségemre szóljon,hogy engedélyem van rá. :)
Húsvétkor a barátnőméknél voltunk, aki sok finomsággal várt minket, többek közt ezzel a túrós koszorúval. Nagyon mutatós, nagyon finom! Tulajdonképpen egy túrós kence kenyérre, ami formában van megdermesztve. Addig is, amíg én elkészítem, szeretném közreadni ennek a finomságnak a receptjét. :)

Hozzávalók:

0,5 kg túró
4 dcl tejföl
20 gr zselatin
1 uborka
hagyma, só



A túrót a tejföl felével elkeverjük. Hozzáadjuk a sót és az apróra vágott uborkát, hagymát.
A másik tejfölt megmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. A két túrós masszát összekeverjük. Egy műanyag koszorúformát hideg vízzel kiöblítünk, beleöntjük a masszát. Hűtőben egy éjszakán át dermesztjük, majd óvatosan kifordítjuk egy tálcára.

Friss péksütivel, kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés:  a túró krémes legyen, ne darabos! Ízesítésre használhatunk másfajta zöldségeket is, nagyon jól mutathat benne a piros, sárga  és zöld kaliforniai paprika is.
A fűszereket is nyugodtan igazítsuk az ízlésünköz, nekem már egy csomó tervem van ezügyben. :)
Ha nincs ilyen formánk, rakhatjuk őzgerincformába is. Sőt, szerintem nagyon klasszul nézne ki kis muffinformákban dermesztve is. :)

2012. április 7., szombat

Húsvéti zöldséges-sonkás pite



A receptet Citromhab blogján találtam a napokban. Annyira megtetszett, hogy nem is sokat vártam az elkészítésével, megcsináltam én is. A barátnőmékhez készülünk húsvétra, gondoltam,hogy ez épp jó lesz oda, mert jól szállítható, és nagyon mutatós.
Ezért megvágott képet most nem tudok róla felrakni, de majd pótolom. :) Viszont a receptet mindenképpen be akartam írni, mert ha valaki szeretné, húsvétra még el tudja készíteni. Persze más alkalomra is tökéletes! :)
A recepten nem sokat változtattam, mert nagyon pontosan ki van dolgozva, tökéletesek az arányok. Csak a fűszerezést igazítottam az ízlésemhez, és a tölteléket turbóztam fel egy kicsit, raktam a zöldség mellé egy kis füstölt főtt sonkát is, hogy a fiúknak jobban csússzon. :))

A hosszú leírás senkit ne riasszon el, mert tovább tartott leírni, mint megcsinálni.


Hozzávalók:

Tészta:

35 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 tk só

Töltelék:

45 dkg mexikói zöldség keverék (fagyasztott)
20 dkg brokkoli (fagyasztott)
25 dkg főtt füstölt sonka
30 dkg tejföl
3+4 tojás
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 kis csokor petrezselyemzöld
só, bors,
friss kakukkfű

A kenéshez:

1 tojás sárgája
1 kávéskanál tej


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és folpackba csomagolva legalább fél  órára a hűtőbe tesszük. Közben elkészíthetjük a tölteléket.
Mivel én fagyasztott zöldséget használtam, ez nagyon gyorsan ment. Természetesen elkészíthető friss zöldségekből, ez esetben a főzési idő egy picivel hosszabb lesz. A zöldségeket pedig igazítsuk az ízlésünkhöz, azt rakjunk bele, amit szeretünk.

A fagyasztott zöldségeket forrásban lévő vízbe dobtam, és pár percig főztem. A tejfölben elkevertem a 3 egész tojást, a reszelt sajtot, sót, őrölt borsot és az apróra vágott petrezselymet.


Egy 23 cm átmérőjű tortaformát kivajaztam. A tésztát elosztottam 2/3 - 1/3 részre. A nagyobbik részt 27 cm átmérőjű kör alakúra nyújtottam, és beleraktam a tortaformába, a széleket hozzányomogattam a forma oldalához.
Felváltva beleraktam a langyosra hűlt zöldségeket és a kockára vágott főtt füstölt sonkát. Egy kanál segítségével 4 kis mélyedést csináltam a zöldségben, és beleütöttem a 4 tojást. Óvatosan rácsurgattam a tejfölös masszát.



A maradék 1/3 rész tésztát 23 cm átmérőjűre nyújtottam, és kis szív formákat vágtam szaggattam ki belőle.
Ráraktam a massza tetejére, a kivágott részekkel még megdíszítettem.
A tejjel elkevert tojással megkentem az egészet, egy hurkapálcával pedig több helyen megszurkáltam a tésztát, hogy a gőz ki tudjon jönni.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt sült meg készre. Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.

2012. április 6., péntek

Fokhagymás-tejszínes-spenótos tészta füstölt sajttal



Ha rendes blogger lennék, akkor előre készíteném el az ételeket, hogy mire aktuálisak lesznek, akkor más is meg tudja őket csinálni, ha szeretné... De mivel inkább csak egyszerű háziasszony vagyok, akkor főzök, amikor épp kell. Ráadásul lusta blogger is vagyok, mert nem is posztolom rögtön, tologatom magam előtt a dolgokat... :))

Tegnap például zöldcsütörtök volt, amikor is a hagyomány szerint valami zöld ételt szokás fogyasztani. Végre eljött az én időm, elővehettem a fagyasztóból a spenótot, amit kb. fél éve vettem, és azóta rakosgatom az egyik fiókból a másikba, hogy majd jövő héten megcsinálom...
Az az igazság, hogy még sosem csináltam semmit spenótból. Sőt, enni is csak egyszer ettem életemben spenótos dolgot, de az annyira ízlett, hogy azóta is a számban volt az íze. A régi munkahelyem üzemi konyháján csináltak ilyen spenótos tésztát, és nekem annyira ízlett (ez egyébként nem volt nagyon jellemző az ott főzött ételekre), hogy visszamentem megköszönni a szakácsnőknek az ebédet, és elkértem a receptjét. :) Na ennek kb. 5 éve, és én azóta készülök ezt megcsinálni. :))

Fogalmam sincs minek vártam 5 évet erre az ételre, amit fél óra alatt össze lehet dobni, ráadásul szuperfinom!
Mondjuk a férjemet nem bírtam rávenni,hogy megkóstolja, meglátta a színét, és közölte, hogy ő ilyet nem kér... mint egy rossz óvodás! Ott rontottam el a dolgot, hogy nem csukott szemmel kóstoltattam meg vele, akkor biztos nem fintorgott volna. De minden rosszban van valami jó, ebben az, hogy az egészet én ehettem meg! :D





Hozzávalók:

0,5 kg durumtészta (nekem most 3 színű torchietti tészta)
0,5 kg fagyasztott spenót
20 dkg füstölt szalonna
4 dcl tejszín
5-6 gerezd fokhagyma
frissen őrölt négyszínű borskeverék
friss kakukkfű

olivaolaj
kb. 15 dkg füstölt sajt



Én most ilyen három színű torchietti tésztát vettem, amit utólag belátom,hogy kár volt erre elhasználni, ugyanis a tészta színét klasszul betakarta a spenót. :))  Szóval szerintem bármilyen tészta jó erre a célra, ki milyet szeret.

A spenótot kicsit hamarább kivettem a fagyasztóból, hagytam, hogy kissé kiolvadjon. Nem teljesen, épp csak ne legyen olyan csont kemény. A felmelegített olajra dobtam a kockára vágott szalonnát, és zsírjára olvasztottam, majd hozzá adtam a nagyon apróra vágott fokhagymát (reszelhetjük is), de mindjárt le is vettem alatta a tüzet, csak enyhe lángon pirítottam épp hogy csak egy percig. Közben is kevergettem, nehogy megbarnuljon,mert akkor keserű lesz. Ráraktam a spenótot, és lassú tűzön hagytam, hogy teljesen felolvadjon. Sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem. Kb. 10 percig főztem, ekkor beleöntöttem a tejszínt, és ezzel is összerottyantottam.
Közben a tésztát kifőztem, leszűrtem, és rögtön bele is kevertem a tejszínes spenótba.

A tányéron reszelt füstölt sajtot szórtam rá.




        Minden kedves látogatómnak és olvasómnak 
               kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!