2011. szeptember 24., szombat

Rizskoch muffinformában, fahéjas, vaníliás szőlőmártással




Mostanában elég ritkán főzök, ha mégis, akkor sem  újdonságokat, inkább a régi, bevált receptjeimet szedem elő. Ez most egy ilyen időszak...
Mindenesetre nagyon köszönöm a régi és az új látogatóimnak, olvasóimnak, hogy kitartanak mellettem ebben a nem túl termékeny időszakomban is. :)

Ma például épp töltött paprikát készítettem, lett is egy jókora lábassal, így holnap megint nincs főzés, maradt belőle bőven. :) Viszont egy kis édességet már nagyon megettünk volna, ezért elkezdtem recepteket keresgélni. Valami szőlőset akartam, mert kaptunk egy táska nagyszemű, fehér csemegeszőlőt, csak úgy "natúr" biztos nem fog mind elfogyni. De akármelyik receptet is néztem, vagy nem volt hozzá itthon valami alapanyag, vagy túl macerás volt. :) Akkor eszembe jutott,hogy férj emlegette valamelyik nap, hogy milyen rég csináltam már tejberizst. Onnan már csak egy röpke gondolat volt a rizsfelfújt. Hm, mi lenne,ha csinálnék rizsfelfújtat, és mellé a szőlőből valamit? 

 A rizsfelfújt receptje és elkészítési módja ide kattintva megtalálható. Hogy mégse legyen annyira unalmas, annyit változtattam most rajta, hogy a masszát kis muffinformákba szedtem, és úgy sütöttem ki. 

Amíg a rizskoch megsült, elkészült a szőlőmártás is. Pontos mennyiségeket nem írok, ezt mindenki ízlése szerint csinálja. Kellett hozzá egy jókora fürt szőlő, kevés cukor, 1 rúd vanília, 1 darabka fahéj, 1 csapott evőkanál keményítő.

A szőlőszemeket félbevágtam, kimagoztam. Egy lábas aljára kevés vizet raktam, kb. 0,5 decit, erre jött a szőlő. Lassú tűzön, lefedve pároltam a fűszerekkel együtt. A vaníliarudat felhasítottam, belsejét kikapartam, és a szőlőhöz adtam. A vanília héját is belefőztem, ezt a végén a fahéjjal együtt kivettem.
Kb. 20 perc után a fele szőlőt kiszedtem, félreraktam. A maradékot egy botmixerrel pépesítettem, és egy szűrőn átpasszíroztam. Hozzáadtam a keményítőt, jól elkevertem, visszaraktam a szőlőszemeket is, és hagytam, hogy egyet-kettőt forrjon. 
Nem mondom, egy kicsit macerás a szőlőmagozás, de megérte, nagyon finom lett! Csak ajánlani tudom. :)


Tálaláskor a tányérra szedtem a szőlőmártásból, és erre raktam a rizskoch-muffinokat.