2015. április 29., szerda

Paleo kenyér


Már egy ideje adós vagyok ezzel a recepttel, de nem volt időm beírni.. Nem saját találmány, addig még nem jutottam a paleo diétában, hogy saját recepteket kísérletezgessek ki. :))
Ezt a kenyeret szintén Tögyi Juliannánál láttam meg egy paleos csoportban, ahogy a múltkori zsemléket is. Nekem az is nagyon ízlik, ennek viszont az az előnye, hogy nem kell bele magliszt. Amitől ugyan finomak a péksütik, és akinek nincs valami extra egészségügyi gondja, nem is baj, ha mértékkel fogyasztja. Nekem viszont gond van a pajzsmirigyemmel, így sajnos a magvakat, és az ezekből készült őrleményeket és liszteket is ajánlatos kerülni. 
A recept egyszerű, nem kell hozzá sok minden. Egy olyan összetevője van, amit nem kapunk meg a sarki kisboltban, és az a tojásfehérjepor. Viszont a neten rendelhető, és mindenképp ajánlom, hogy ezt ne hagyjuk ki belőle. Ez segít, hogy ne legyen nedves a belseje, és az állagán is javít. Nem olcsó, de nagyon sokáig elég a kannában lévő 0,5 kg. 


Hozzávalók:

3 egész tojás
3 tojásfehérje
0,7 dl forró víz
6 g sütőpor (foszfátmentes)
4 g só (tiszta, adalékmentes)
5 dkg útifűmaghéj
3 dkg tojásfehérjepor
1 kiskanál citromlé vagy almaecet
4 dkg kókuszolaj

A száraz hozzávalókat összekevertem. A tojássárgáját habosra kevertem a langyosra melegített kókuszolajjal. Hozzáadtam a fehérjéket, ezzel is jól elkevertem, végül a vizet is beleöntöttem, és még egy kicsit kavartam rajta. Ekkor jött bele a száraz anyag, elkevertem, majd pár percig állni hagytam. Max. 5 perc kell neki, ennyi idő alatt besűrűsödik. 
Egy fém őzgerincformát kibéleltem sütőpapírral, és beleraktam a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben, légkeverésen, kb. 50 perc alatt készre sül. Rácsra téve hagytam kihűlni. 

Megjegyzés: az első fotón látható kenyér dupla adagból készült, a második kettőn látható az egy adagos, a megadott recept szerint.  Érdemes viszont dupla adaggal dolgozni, mert jól bírja a fagyasztást, és így nem kell gyakran bajlódni vele, valamint a villanyáramot is megspóroljuk. :))
 Kihűlés után vékonyra szeleteltem, és adagokra osztva tettem a fagyasztóba. 




2 megjegyzés:

Viki írta...

Szemi! Örülök, hogy Neked is ízlik, és jól sikerült. Lassan úgy járok, mint abban a bizonyos "csoportban lévők" :) :) elvonási tüneteim lesznek és olyan hosszú az a 7-8-9 nap, amíg egy ilyen adag kenyér kitart. Én is fagyasztom és az a baj, hogy iszonyatosan ízlik is.

Szemi írta...

Nekünk is nagyon ízlik.. bár nekem a mandulából készült zsemle viszi a prímet, de azt sajnos hanyagolnom kell most.. :(
Bár abból sem ettem sokat, és ebből sem.. ha lehet, igyekszem kenyér, péksütin nélkül megenni az ételt. De ma épp tepertőkrémet csináltam, az alá pedig már igazán dukál egy rendes szelet kenyér. :))