2013. október 20., vasárnap

Hagymalekvár



Ezt a receptet Szamóca receptoldaláról vettem. Nem vaktában választottam, bő egy évvel ezelőtt volt szerencsém megkóstolni. Azóta készültem rá, hogy megcsinálom, most végre volt rá alkalom. Vendégeket vártunk, és a hagyományos köreteken kívül ezt is elkészítettem a pecsenyehús mellé. Az általa írt adagokat megdupláztam.
Aki szereti az édesebb ízeket a húsok mellé, annak biztos ízleni fog.

Hozzávalók:

1 kg lila hagyma
25 dkg barna nádcukor
4 dcl vörösbor
1 egész citrom
2-3 evőkanál olaj
só, frissen őrölt bors
egy kevés balzsamecet 
2 - 3 dcl víz, szükség szerint




Az olajat felforrósítjuk, majd a cukrot folyamatosan kevergetve olvadásig karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vékonyra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a balzsamecetet, a bort és egy kevés vizet. Először fedő nélkül, nagy lángon főzzük, majd takarékra téve fedő alatt.  Legalább egy óra kell neki, ha egész puhára szeretnénk, akkor lehet, hogy kicsivel több is. Ilyenkor szükség szerint pótoljuk az elpárolgott vizet. A főzés vége előtt adjuk hozzá a citrom kifacsart levét.

Szamóca oldalán olvastam, hogy üvegekben elrakva, száraz dunsztba téve télire is elrakható. Ezt nem próbáltam ki, mert elfogyott frissen, amit készítettem. :)







1 megjegyzés:

Nóra írta...

nagyon szeretjük!