Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2011. november 8., kedd
Mandulás almatorta
A receptet a Nők Lapja Cafe egyik főzős topikján kaptam, mégpedig Panamától. Kisebb változtatásokkal készítettem el a hétvégén, és nagyon ízlett mindnyájunknak.
Annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy másfél adagot csináltam, mert nekem elég nagy a tortaformám (26 cm az átmérője), úgy gondoltam, hogy elbírja a több tésztát.
A másik változttás az volt, hogy a tésztába az eredetileg írt rumaroma helyett (mivel épp nem volt itthon ), mandulaaromát raktam. Szerintem kifejezetten jó lett vele, de azért kíváncsi vagyok a rumos változatra is, legközelebb azzal sütöm meg.
Hozzávalók:
6-8 darab alma
0,5 citrom leve
26 dkg rétesliszt
20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor (én most finomítatlan barna nádcukrot használtam, nagyon finom az illata)
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
3 egész tojás
3 evőkanál mandulaaroma
1 dcl tej
1 kiskanál fahéj
csipet só
A tetejére sárgabaracklekvár és mandulaforgács.
Miközben a sütőt előmelegítettem 175 °C-ra, elkészítettem a tésztát. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval jól kikevertem, egyenként hozzáadtam a tojásokat, majd beleraktam a mandulaaromát, liszttel elkevert sütőport és a tejet.
Egy tortaforma aljára sütőpapírt raktam, az oldalát pedig kivajaztam, majd beleöntöttem a masszát. Az almákat meghámoztam, negyedekre vágtam, és vékonyan felszeleltem. Szépen körben a tészta tetejére raktam, nekem két soron lettek így, majd betoltam a sütőbe.
30 percnyi sütés után kivettem, gyorsan rákentem a baracklekvárt, rászórtam a szeletelt mandulát, és további 15-20 percig sütöttem.
Miután elkészült, kicsit hűlni hagytam pár percig, majd egy éles késsel meglazítottam a torta szélét, hogy könnyebben elváljon a formától.
Mikor teljesen kihűlt, akkor szeleteltem fel. Isteni finom lett, a karamellizálódott sárgabaracklekvár és a ropogós mandula nagyon finom volt a tetején. A mandulaaromától pedig nagyon jó ízű és illatos lett az egész süti.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
9 megjegyzés:
Szemi ez gyönyörű és elhiszem neked, hogy isteni finom, mert komolyan látszik rajta! :)
Szemi!Tényleg finom lehet a baracklekvár a pirult mandulával!
De baromi jó kombináció!!!
Nyam :-)
Barbi, köszi! :)
Nelli, tényleg jól kiegészítették egymást.
Chef Viki, szerintem is! :)
Isteni íze lehet
nem jó nekem idejárni, csak a nyálam csorog... :)
Bianka köszi, tényleg az.
Hajni, azért csak gyere! :)
Szemi, én hatalmas almatorta rajongó vagyok, úgyhogy ez a recept szíven ütött.....ki fogom próbálni így is. köszi! Üdv, "Sucreries" Zsófi :-)
Zsófi, remélem,hogy neked is ízleni fog! :)
Megjegyzés küldése