2016. március 31., csütörtök

Cukkinis-répás tócsni


Egyik kedvenc zöldségem a cukkini, nagyon gyakran használom. Szerencse, hogy már egész évben kapható! :))
Most tócsni készült belőle egy kis répa hozzáadásával. Kitűnő reggelire és vacsorára is. Változatosan fűszerezhető, semleges ízéhez minden jól illik. 

Hozzávalók

1 db közepes cukkini (kb. 40 dkg)
1 db nagyobb sárgarépa (kb. 15 dkg)
2 kisebb tojás
1 evőkanál útifűmaghéj
2 gerezd fokhagyma
 frissen őrölt négyszínű borskeverék
kakukkfű
oregánó

zsiradék a sütéshez


A cukkinit vékonyra reszeltem, besóztam, és kicsit állni hagytam, hogy kiengedje a levét. Kinyomkodtam, hozzá adtam a szintén vékonyra reszelt répát és a fokhagymát. Fűszereztem, beleraktam a tojásokat, jól elkevertem. A végén adtam hozzá az útifűmaghéjat. Ez azért kellett, hogy felszívja a felesleges nedvességet, és összetartsa a zöldségeket. Próbáltam nélküle is, de nekem úgy szétesett.
Felforrósított kacsazsírba evőkanálnyi adagokat raktam, szétlapítottam. Mindkét oldalán aranyszínűre sütöttem. Óvatosan, két lapát segítségével fordítsuk meg. 



2016. március 30., szerda

Karalábé főzelék


Régebben el sem tudtam volna képzelni a főzeléket tej, és tejszínes-tejfölös-lisztes habarás nélkül. De rá kellett jönnöm, hogy ettől csak mennyiségileg lesz több, az íze viszont meg sem közelíti a tej- és lisztmentes változatét. A cukkini már párszor terítéken volt, most karalábéval próbálkoztam. Nagyon finom lett ez is, úgyhogy biztosan gyakran fogom készíteni. 



Hozzávalók:

3 zsenge karalábé
1 db szárzeller 3 szára
1 kis fej hagyma
só, frissen őrölt bors
csipetnyi őrölt köménymag
kapor 
2 evőkanál zsiradék (nekem most kacsazsír) 

5 dkg szalonna (opcionális)



A karalábét kisebb kockákra vágtam, és a szárzellert is felaprítottam. A kacsazsírt felforrósítottam, rádobtam az apróra vágott hagymát, majd a szárzellert. Együtt pirítottam egy darabig, majd hozzáadtam a karalábét is. Fűszereztem, és annyi vízzel felöntöttem, ami éppen csak ellepte. Fedő alatt készre pároltam. 
Mikor megpuhult, egy botmixer segítségével egy részét szétturmixoltam. Ezzel meg is oldódott a sűrítése. :) 



Közben a szalonnát vékony csíkokra, majd kockákra vágtam, kevés zsíron megsütöttem. Tálaláskor a tányérra szedtem belőle. 

Feltétként ehetünk hozzá fasírtot, vagy kolbászt is, de minden nélkül, önmagában is tökéletes! :)
Ez az adag két személy számára elég.


Forrás: ITT 



Narancsos-diós répatorta


A húsvétot a barátnőméknél töltöttük, így nagy készülődés nekem nem volt az ünnepek előtt. De egy sósat és egy édeset mindenképp akartam készíteni, hogy én is tudjak valamit nasizni. :)
Benne vagyok egy fb-os paleo csoportban, ahol jobbnál jobb ötleteket, recepteket kapok.. Az ünnepek előtt ott is felmerült, hogy húsvétra mégis csak egy répatorta dukálna.. Ez a recept lett a favorit, többen is elkészítették, mindenki dicsérte. Így én is megsütöttem, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Én picit másképp fűszereztem, és a hozzávalók mennyisége is változott, de a lényeg maradt. Az eredeti Clean Paleo oldalán található. :) 



Hozzávalók:

25  dkg répa
4 db alma
1 banán
15 dkg dió
4 kisebb tojás
3 evőkanál gesztenyeliszt
0,5 citrom leve
1 narancs héja
2 teáskanál őrölt fahéj
gyömbér, szerecsendió

10 dkg 72 %-os étcsoki
2 teáskanál kókuszzsír


Először lereszeltem a répát, és egy kevés víz hozzáadásával elkezdtem párolni. Közben lereszeltem az almát is, rácsurgattam fél citrom levét, hogy ne barnuljon meg. Mikor a répa félig megpárolódott, hozzáadtam az almát is, és tovább pároltam őket. Először lefedve, majd a fedőt levéve, hogy a felesleges víz elpárologjon belőle. 

A diót száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam. Ez nem fontos, de sokkal jobb íze lesz így a diónak, így nem érdemes kihagyni. :) A dió 3/4 részét apróra daráltam, a többit darabosabbra hagytam. 


A megpárolt almát+répát kihűtöttem, hozzáadtam a diót, majd az apróra vágott banánt. Egy kis darab gyömbért reszeltem hozzá, majd tovább ízesítettem egy csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, és a fahéjjal, és egy narancs reszelt héjával.
Ehhez válasszunk kezeletlen héjú narancsot, a Lidl-ben általában kapható ilyen narancs és citrom is.
 Végül hozzáadtam a gesztenyelisztet is, és az egészet jól elkevertem. 
Egy tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, és a masszát beleöntöttem. 160 °C-on 40 perc alatt készre sütöttem. 



Mikor kihűlt, csokimázzal bevontam. Ehhez mikrosütőben a csokit a kókuszzsírral felolvasztottam, elkevertem, majd a még formában lévő tortára öntöttem. 
Ha a máz megdermedt, a tetejét díszíthetjük narancs szeletekkel. 

Szebb lett volna, ha a formából kivéve öntöm le a mázzal, de mivel szállítani akartam a tortámat, így benne hagytam. De aki otthon készíti, vegye ki belőle, és úgy öntse rá a mázat. :) 






2016. március 11., péntek

Paleo nokedli


Van pár étel a régiek közül, ami néha hiányzik.. Az egyik ilyen a nokedli. Eddig kész lisztkeveréket vásároltam, abból készítettem el, ha néha ettem volna. Meg lehetett enni, megvolt az illúzió.. de azért nem volt az igazi. :) De ez.. ez igen! Tökéletes az állaga, és nincs mellékíze. 
A recept alapját Tücsök és Bogár oldalán talált nokedli adta, kis változtatásokkal. Az eredetibe kell tojásfehérje rúd, nekem ilyen nincs, így egyszerű főtt tojással helyettesítettem. Ezt Andrea ajánlotta, aki a Clean Paleot írja, ő is így készíti már régóta. 



Hozzávalók: 

8 dkg nyílgyökérliszt
20 dkg főtt tojás (3-4 db)
2 egész nyers tojás
1 teáskanál só
4 dkg kacsazsír
2 evőkanál cassava gari dara
1 evőkanál tojásfehérje por (elhagyható)



A főtt tojásokat lereszeltem, majd a többi hozzávalóval együtt szétturmixoltam. Fizet forraltam, amibe kevés sót, és egy kiskanál zsírt raktam. A galuskát az enyhén forrásban lévő vízbe szaggattam. Csak 1-2 percig főztem, épp csak míg feljött a víz tetejére.
Majd leszűrtem, és hideg vízzel leöblítettem.

Kicsontozott csibecombokból készítettem pörköltet, ehhez köretként ez az adag nekem 4 evésre elég volt. 

Megjegyzés: bár paleo alapanyagokból készül, de mivel nagyon sok keményítőt tartalmaz,  csak ritkán ajánlom fogyasztani. :) 


2016. március 6., vasárnap

Pikáns párolt batáta


Egyik kedvenc zöldségem lett a batáta, nagyon sokat használom, főleg köretként. Igazán változatosan elkészíthető, ez itt pedig egy expressz gyors változat. Egyébként is gyorsan megfől - megsül, ez számomra általában fontos szempont a rohanó mindennapokban.
Az ötletet Clean Paleo oldaláról vettem, nagyon sok gyorsan elkészíthető paleo receptet lehet nála találni. :))

Fűszerezni bárhogyan lehet, mindenki használja a kedvenc fűszerét, én is azt tettem.. Mostanában szinte mindenbe rakok cayenne borsot, nagyon szeretem a pikáns ízét.. 

Hozzávalók:

batáta
kókuszzsír
só, frissen őrölt négyszínű bors
kurkuma, cayenne bors
friss kakukkfű

A batátákat meghámoztam majd vékony csíkokra reszeltem. Rádobtam a felforrósított kókuszzsírra, fűszereztem, és egy pici vizet öntöttem alá. Folyamatosan kevergetve (nehogy leégjen) kb. 5 perc alatt készre párolódott. 

Resztelt csirkemáj köreteként fogyasztottam el.