2015. február 4., szerda

Mákos - kókuszos süti (paleo)



Gondolom, mindenkinek ismerős, hogy új év fogadalmakkal indul.. Most én is tettem egyet, remélem, lesz hozzá elég kitartásom. Muszáj volt változtatni az étkezési szokásainkon, mert egyre több egészségügyi problémát okoztak. Főleg húsféléket és zöldségeket fogyasztunk most, minden módon. :) Azt már máskor is tapasztaltam, hogy a kenyér-krumpli-rizs-cukor elhagyásával mennyire megkönnyebbül a szervezetem..Most egy kicsit szigorítottunk még ezen is, a tejtermékek is kiestek a fogyasztott ételek közül. Eleinte volt egy kis pánik, hogy te jó ég, de akkor mit fogunk enni? 

Ezért mielőtt belevágtam, körülnéztem a neten, és összegyűjtöttem egy csomó receptet.. Rájöttem, hogy rengeteg finomság készíthető így is, csak át kellett kapcsolni az agyamban egy gombot, és nem arra koncentrálni, mi az, amit nem lehet, hanem arra összpontosítani, hogy mi mindent lehet. :)
Már az első három hét is pozitív eredményeket hozott számomra, például elmúlt a heti többszöri fejfájásom is.

De néha kell egy kis dolce vita, különben azt hiszem, túl hamar feladnánk. Igazából lehet enni édességet  is, csak az alapanyagokra kell figyelni, és persze mértéket tartani... lehetőleg nem egyszerre felfalni egy egész tepsivel. :)) 

Az édességek közül a mákos volt az első, ami a férjem nagy kedvence, és nagyszerűen bevált, fel van véve a kedvencek listájára. 
A receptet ITT találtam, nem sokat változtattam rajta, de úgy írom, ahogy én készítettem. Például nem volt itthon elegendő darált mákom, ezért egy részét mákliszttel helyettesítettem. Az eredeti receptben nem volt cukor sem, de nekem anélkül túl kesernyés volt a tészta, ezért eritrittel édesítettem.  


Hozzávalók:

13 dkg darált mák 
7 dkg mákliszt 
5 dkg kókuszreszelék
4 evőkanál eritrit
0,5 zacskó foszfátmentes sütőpor
3 egész tojás
2 kisebb banán
1 nagyobb alma
1 marék aszalt vörösáfonya
2 teáskanál őrölt fahéj 
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
2,5 dl víz
2 ek. olvasztott kókuszzsír 

A száraz alapanyagokat összekevertem, majd beleöntöttem a vizet, aztán egyenként a tojásokat, végül a kókuszzsírt. Alaposan elkevertem a tésztát egy kézimixerrel. A végén adtam hozzá a darabokra vágott banánt, áfonyát, és az apróra reszelt almát, majd ezekkel is jól elkevertem. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe (35 x 30 cm)öntöttem a tésztát, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe toltam. 45 perc alatt készre sült. Nagyon finom, szaftos süti lett a végeredmény. :)

Csináljunk tűpróbát, hisz minden sütő másképp süt.