2012. november 1., csütörtök

Duplán citromos süti





Három dolgot szerettem volna ma. Sütni valami gyorsat, valami citromosat, és egyúttal felavatni a gyönyörűséges kerámia formáimat, amiket nemrég kaptam kézhez. ♥
A neten "vadásztam" őket, és teljesen odavagyok a szépséges mintázatuktól. Az egyik egy  négylevelű lóherét ...




... a másik pedig egy patkót formáz.




Pont jó helyük lett az öreg tálalószekrény melletti falon. :)



Szóval mindenképp valami olyan süti kellett, amit ha megsütök benne, utána ki is tudom belőle szedni, lehetőleg egy darabban. :)
A négylevelű lóherét formázó sütivel pedig mindjárt neveztem is egy játékra, amit Nyamm indított a négyes számhoz kapcsolódóan.

Ezt a nagyon finom és nagyon citromos sütit a Mohakonyha blogon találtam, mindjárt neki is álltam. Az egy adag pont belefért ebbe a két formába, szerintem direkt ezekhez íródott. :))
A recepten nem változtattam semmit, pont úgy csináltam, ahogy le van írva. Jól tettem, isteni finom lett. :)




Hozzávalók:

4 tojás
13 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
8 dkg olvasztott vaj
1 csomag sütőpor
2 citrom leve és reszelt héja (kisebb citromok voltak, nagyobb darabból 1-1,5 is elég)
1 vaníliás cukor (Mohánál vaníliakivonat volt írva, de nekem most az nem volt)
1 marék csokilencse (az eredetiben nem volt, de szerintem nagyon finom a csoki a citrommal)


Máz:

15 dkg porcukor
Kb. 1 citrom leve és reszelt héja





A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket a fele cukorral együtt kemény habbá vertem. A sárgáját kikevertem a cukor másik felével, majd fokozatosan hozzáadtam a citromlevet+reszelt héjat, olvasztott vajat, vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, majd a csokilencsét. Végül óvatosan beleforgattam a felvert fehérjét.

A formákat kivajaztam, liszteztem, és a masszát beleöntöttem. 170 °C-on légkeveréssel 25 percig sütöttem. Mivel mindenkinek másképp süt a sütője, mielőtt kivesszük, csináljunk tűpróbát.




A sütőből kivéve kicsit hűlni hagytam, majd késsel óvatosan meglazítottam a tésztát körben a forma szélénél. Gyorsan megfordítottam, és kicsit megütögetve a hátlapot, kifordítottam belőle a sütit, és egy rácsra tettem.

Amíg a süti sült, elkészült  a cukormáz is. A porcukorhoz adtam a citromlevet , annyit, hogy jó sűrű massza legyen,és a reszelt citromhéjat is.  Jól elkevertem, és a még forró sütire csurgattam.
Az egyiket kandírozott citrushéjakkal díszítettem.

Megjegyzés: én egy kicsit sok citromlevet öntöttem  a mázhoz ezért nem lett olyan szép fehér, viszont jóóó citromos lett. :))

Nagyon tudom ajánlani ezt a sütit, mert extra gyorsan elkészül és extra finom is! A tészta könnyű, puha, aki szereti a citromot, az ne hagyja ki! :)