2011. augusztus 8., hétfő

Fűszeres joghurtban pácolt , grillezett csibemell





Tegnap írtam meg a posztot a sült cékláról, ma viszont szeretném azt bemutatni, ami mellé ez köretként elkészült.
Egy könnyű kis ebédet terveztem erre a hétvégére, ami gyorsan elkészül. Grillezett csibemellre esett a választásom, és hogy ne legyen túl száraz, bepácoltam.

Hozzávalók:

2 nagyobb csibemell
2 dcl natúr fehér joghurt
1 dcl olivaolaj
őrölt négyszínű borskeverék
2 gerezd fokhagyma
friss kakukkfű és bazsalikom 

Mindkét csibemellet lapjában ketté vágtam, így négy szeletet kaptam. A joghurtot összekevertem az olajjal és a fűszerekkel, majd beleraktam a hússzeleteket. Úgy igazítottam,hogy mindegyiket ellepje.Lefedve pár órára a hűtőbe raktam. 




Majd a grillserpenyőbe kevés olivaolajat öntöttem, felforrósítottam. A pácból kivettem a húsokat, a nagyrészét csak úgy kézzel letörölgettem róla. Csak ekkor sóztam meg, és megszórtam még egy csipet őrölt borssal és kakukkfűvel.  A felforrósított serpenyőbe raktam, és mindkét oldalát 2-3 perc alatt megpirítottam.

Arra vigyázzunk, hogy ha rárakjuk a húst a grillre, akkor egy darabig ne piszkáljuk, ne tologassuk, mozgassuk. Csak hagyjuk kb. 2 percig, hogy meg tudjon sülni, utána lehet fordítani.

Ez a grillezett csibemell nagyon jól illett a sült céklához.  

 




2011. augusztus 7., vasárnap

Sült cékla



Már tavaly is egy csomó receptet találtam Thrininél céklából, aztán idén ismét... Én is szeretem, de eddig csak savanyúság formájában fogyasztottam. 
Viszont az idén először ültettem is a kertbe, gondoltam, hogy ha kéznél van, talán hamarább kipróbálok belőle én is 1-2 dolgot.  Ma jött el az ideje, a grillezett csibemellhez köretként sült céklát készítettem. Kár volt ennyi ideig várni, isteni lett! Ezentúl egész biztos gyakran fogom ezt készíteni, és bátrabban kipróbálok majd újabb dolgokat is belőle.

Hozzávalók:
4-5 db közepes méretű cékla
1 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt 4 színű borskeverék
kakukkfű




A céklát megtisztítottam, meghámoztam,  kisebb darabokra vágtam , és egy hőálló tálba raktam. Az olajban elkevertem a balzsamecetet és a borsot, kakukkfüvet. A céklát megsóztam, ráöntöttem a fűszerezett olajat, és lefedve 200 °C-ra előmelegített sütőbe toltam. 1,5 óra sütés után a tetejét levettem, rákapcsoltam a grillt, és még 5-10 percig tovább sütöttem. Rögtön tálaltam.
A grillezett csibemell receptje ide kattintva megtalálható. 









2011. augusztus 6., szombat

Túrós rétes kosárkák




Ezeket a jópofa rétestésztából készült kosárkákat még régebben láttam meg Citromhab oldalán. Nagyon megtetszett az ötlet, gondoltam, hogy majd egyszer elkészítem. A napokban jött el az alkalom, ugyanis vendégeink jöttek, és gyorsan elkészíthető édességet és sósat akartam készíteni. Volt otthon  rétestészta és túró is, így erre esett a választásom. A recepten nem változtattam, csak annyit, hogy cukor helyett xukrot /nyírfacukor/ használtam. Ja, és elfelejtettem vajazni a lapokat, de anélkül is jó lett. Sőt, így még kalóriaszegény is. :))

Hozzávalók:

50 dkg túró
1 csomag réteslap
1 rúd vanília kikapart belseje
2 egész tojás 
4 evőkanál búzadara
xukor ízlés szerint
mazsola








A túrós töltelék hozzávalóit összekevertem, a búzadarának csak a felét raktam bele. A réteslapokat kiterítettem, és egy ollóval egyforma négyzetekre vágtam. Két-két négyzetet raktam minden egyes muffinformába, kicsit egymáson elfordítva. A formákat sem vajaztam ki, és a lapok közé sem raktam sem vajat, sem olajat. Mindegyik aljába szórtam egy pici búzadarát, hogy a töltelék ne áztassa el, majd belekanalaztam a túrót.

170 °C-ra elömelegített sütőbe raktam, és kb. 20-25 perc alatt készre sütöttem.Tálaláskor megszórtam egy leheletnyi porxukorral.

Nekem nagyon bejött ez az elkészítési forma, ki fogom próbálni másfajta töltelékkel is. 


2011. augusztus 5., péntek

Vaddisznógulyás bográcsban


Tegnap végre megvolt a már hetek óta tervezett bográcsozás.  A vaddisznócomb már egy ideje a fagyasztóban várt a sorára. Kicsit mindig tartok tőle, ha vadhúsból készítek ételt, mivel ritkán kerül rá sor, nincs túl nagy gyakorlatom benne.   Aztán úgy gondoltam,hogy nem csinálok túl nagy faxnit belőle, nagyjából ugyanúgy készült, mint ha marhahúsból lett volna. Mindenki ajánlotta, hogy tegyek bele borókabogyót, hát nem tettem. Nem mintha nem szerettem volna, csak épp nem kaptam. Vettem egy vadhúshoz való fűszerkeveréket, aztán miután otthon elolvastam, hogy mi minden van benne, inkább mégsem raktam hozzá. A fűszerek nagyrésze így is benne volt, az ízfokozóra meg úgy gondoltam, hogy nem lesz semmi szükség, remélhetőleg anélkül is ehető lesz. :)
Viszont találtam a youtube-on egy olyan elkészítési módját a bográcsgulyásnak, amit én még nem próbáltam.  Bár ott igazából nem gulyás, hanem pörkölt készült, de végül ugyanúgy csináltam, csak kicsit hosszabb lével. Mi mindig először meg szoktuk pirítani kicsit a hagymát a zsíron, majd erre jött a hús, fűszerek, stb. Itt viszont mindent egymásra kellett rétegezni előre, és egyben megpárolni.
Amiben ettől eltértem az az volt, hogy én előtte bepácoltam a húst két napra, úgy gondoltam,hogy az nem árthat neki. :) 


Hozzávalók:

2,2 kg vaddisznócomb

a páchoz:
 
2 dcl  száraz vörösbor /nálam  most Egri Bikavér/
2 dcl olaj
1 karikára vágott hagyma
3 db felaprított fokhagyma
borsikafű, kakukkfű, majoranna
babérlevél, szemes bors, szegfűbors

A húst megtisztítottam a hártyáktól és az inaktól, majd kisebb kockákra vágtam. A pác hozzávalóit összekevertem, és beleraktam a húst. Egy nagyobb jénai tálba raktam, aminek volt teteje is, és beraktam a hűtőbe. Két nap és éjjel pácolódott, közben néha átforgattam, hogy mindenhol egyenletesen átjárják az ízek a húst. 
            
                                               

A többi hozzávaló: 

disznózsír
kb. 4-5 fej nagyobb hagyma,
ugyanennyi darab apróra vágott fokhagymagerezd
4-5 darab paradicsom és zöldpaprika
1,5 kg krumpli. 
Fűszerezéshez: só, őrölt bors, borsikafű, majoránna, kakukkfű, pirospaprika, csípős pirosarany.

A bográcsot kenjük ki vastagon zsírral, majd kezdjük el benne rétegezni a hozzávalókat. Alulra rakjuk a fele húst, erre jön a vékony  karikára vágott hagyma, zöldpaprika, paradicsom (héját húzzuk le előtte).
Fűszerezzük meg, majd takarjuk be a hús másik felével, és öntsünk rá kb. 3-4 dcl ugyanolyan vörösbort, mint amibe pácoltuk a húst. A visszamaradt páclét is ráönthetjük. Gyújtsuk be alatta a tüzet, és várjunk, míg elkezd lassan főni. A bogrács bezsírozott oldala megakadályozza, hogy ráégjen a hús vagy a zöldség. Szórjuk meg a tetejét egy kis őrölt pirospaprikával és felönthetjük egy kevés vízzel is, éppen csak annyival, ami ellepi a húst.

Aztán hagyjuk magára, hagy párolódjon , minimum 2 óra , de inkább 3 kell, hogy a hús megpuhuljon. Azért nem árt, ha valaki ez idő alatt is szemmel tartja a dolgokat, nálunk ez a valaki Dió volt. :))














































































































































































Közben  pucoljuk meg a krumplit, vágjuk kockára. Mikor a hús már puha, adjuk hozzá. Egy kevés vízzel is felönthetjük még ilyenkor, és főzzük készre. Ha puhul a krumpli okvetlenül kóstoljuk meg a gulyást, valószínüleg kell majd még hozzá egy kis só, vagy fűszer, mert a krumpli eléggé magába szívja ezeket. Hogy mennyire legyen bő lére eresztve, az ízlés dolga, van aki sűrűbben, vagy aki sok lével szereti. Igazi fehér házikenyérrel az igazi, amivel jól ki lehet tunkolni a levét. :)) Az egészet öblítsük le finom vörösborral.