2010. augusztus 14., szombat

Fokhagymás minibagettek teljeskiőrlésű tönkölylisztből



Ezeknek a minibagetteknek a receptjére nemrég bukkantam Limaránál. Nagyon tetszett, ahogy megformázta őket. Én egy kicsit változtattam a hozzávaló liszten, fele arányban teljeskiőrlésű tönkölyliszttel kevertem a simát. Aztán rögtön tovább is gondoltam magamban a dolgot, és egy kicsit meg is ízesítettem. Persze így végül mégsem olyan lett mint az övé, de egyszer azt is meg fogom sütni, mert nagyon guszták!
Aki az eredeti recept szerint akarja megsütni, kattintson IDE. Én úgy írom be, ahogy én készítettem. :))

Hozzávalók:

25 dkg fehér tönkölyliszt
25 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg tk. tönkölyös öregtészta
1,2 dkg élesztő
1,5 teáskanál só
0,5 teáskanál cukor
0,5 dcl olaj
1,5 dcl tej
1,5 dcl víz

1 dcl olívaolaj,
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanálnyi kakukkfű

a tetejére kb. 10 dkg sajt reszelni

A kétféle lisztet összekevertem, a vizet és a tejet langyosra melegítettem. Az összes hozzávalót beleraktam a kenyérsütögép üstjébe, bekapcsoltam a dagasztóprogramot, és 20 perc alatt szép, ruganyos tészta lett belőle. Ha úgy látjuk,hogy nagyon száraz, akkor adjunk hozzá egy kis folyadékot. Ez változhat a liszttől függően.

Ekkor átraktam a kelesztőtálba, és 20 percig pihenni hagytam. Majd kicsit átgyúrtam, és ismét pihentetés következett, kb. 45 percig.

Ekkor egy deszkára raktam, és 10 részre osztottam. Mindegyiket kézzel gömbölyűre formáztam, és letakarva 10 percig hagytam pihenni. Ettől a sikérszálak ismét megnyúlnak , és jobban lehet formázni a tésztát.

Közben az olajba belereszeltem a fokhagymát, és hozzáadtam a kakukkfüvet. Majd egyenként ovális formára nyújtottam a tésztákat, megkentem a fokhagymás kencével, és hosszában félbehajtottam. Feltekertem, és sütőpapírral bélelt tepsire raktam. Letakarva 45 percig hagytam pihenni, ezalatt szépen megkeltek.



A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra. A minibagetteket lespricceltem vízzel, ráreszeltem a sajtot, és betoltam a tepsit a forró sütőbe. Rögtön az aljába löttyintettem 1 kis pohár vizet,mert ettől gőz keletkezik, és szebbek lesznek a péksütik.
Ezt csak villanysütőknél javaslom, a gázsütőnél inkább tegyünk az aljába egy kis edényben vizet.



Kb. 20 perc alatt készre sülnek, de ez nagyban függ a sütő erősségétől, ami mindenkinél más.
Ha kivettük, ismét spricceljük le hideg vízzel.
Mire kisülnek, isteni fokhagymás-fűszeres illatok fognak keringeni a konyhánkban! :))

7 megjegyzés:

ciripbogár írta...

A fokhagymának (se) tudok ellenállni, és még a szúnyogok ellen is jó:)
Köszi a receptet,és
kérlek fogadd szeretettel a blogomban található Kreatív Blogger díjat, mert annyi jó ötletet adsz, hogy mit főzzek aznap.
Ciripbogár
www.ciripbogar.blogspot.com

szemirámisz írta...

Ciripbogár, köszönöm szépen,kedves vagy!

Bianka írta...

Tökéletesek lettek :)

szemirámisz írta...

Köszi Bianka!

Magia da Inês írta...

♥ Olá, amiga!
Passei para uma visitinha... amei!
Está tudo muito lindo, criativo e saboroso.
Bom fim de semana!
Tudo de bom!!!♥
Beijinhos.
Itabira♥♥
♥♥Brasil

Chef Viki írta...

Micsoda illatok terjenghettek a lakásban...

Gyönyörűségesek!

Tímea írta...

Ezt is elkészítettem és mondhatom isteni finom lett!!! Könnyű laza szerkezetű lett a tésztája és az íze a fokhagymától és a kakukkfűtől mennyei. Tegnapról maradt még 4 rész öreg tésztám a tönkölybúzás bagettből és így kedvem támadt ma ismét sütni.
Köszönet a receptért.