A régi munkahelyemen egy kollégám azt mondta egyszer valamire, hogy ez pont olyan, mint a másik, csak teljesen másmilyen. :)) Ezen azóta is röhögök, de a jelen esetet épp jól példázza. :)
A receptet Barbi oldalán találtam, és annyira megtetszett, hogy 5 perc múlva már a tésztát csináltam hozzá. Csak míg az övé a szilvás volt, és a szilvás gombóc ihlette, addig az enyémbe teljesen más töltelék került. Nem mintha nem szeretném a szilvát, csak épp nem volt most itthon.
Volt viszont körte, és úgy gondoltam, hogy az is jó lesz... de akkor a zsemlemorzsa helyett legyen inkább darált mandula. Aztán menet közben eszembe jutott, hogy aszalt szilvám viszont van, el nem ronthatja, úgyhogy azt is raktam hozzá. :)
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg finom tönkölyliszt
20 dkg vaj
1 egész tojás
1 evőkanál xukor (vagy rendes cukor)
1 kiskanál sütőpor
csipet só
1-2 evőkanál tejföl (hogy a tészta jól gyúrható legyen)
Töltelék:
4 db körte
8 dkg mandula
1 maréknyi aszalt szilva
1 kanál xukor (vagy rendes cukor)
1-2 kiskanál fahéj
1 tojás sárgája a kenéshez
kevés vaj és liszt a piteforma kikenéséhez
A lisztet és a vajat elmorzsoltam, majd hozzáadtam a többit. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, és gombócot formáztam belőle. Elosztottam 1/3 - 2/3 részre.
Egy 26 cm-es piteformát vékonyan kivajaztam, kiliszteztem. A nagyobb tésztát a piteformánál nagyobb méretűre nyújtottam, hogy miután belerakom a formába, legyen oldala is. Ezt kicsit oda is nyomkodtam.
A mandulát (héjastul, nem volt kedvem, időm pucolgatni) a késes aprítóban durvára vágtam, majd a tésztára szórtam. Erre jött a meghámozott, kimagozott vékonyra vágott körte, majd a felaprított aszalt szilva.
Megszórtam egy kevés xukorral (nyírfacukor) és a fahéjjal.
A maradék 1/3 rész tésztát kinyújtottam , derelyevágóval felcsíkoztam, és a tetejére raktam. Ami kimaradt, abból virágot, szíveket szaggattam, és még ezzel díszítettem.
A felvert tojássárgájával lekentem, és beraktam a 175 °C-ra előmelegített sütőbe. 20 perc után a tetejét letakartam egy alufóliával, mert már nagyon kezdett pirulni, majd további 10 percig sütöttem még.
A formában hagytam langyosra hűlni, ekkor a tetejére raktam az alufóliát, erre egy lapos tányért, és egy gyors mozdulattal megfordítottam, majd a süti aljára raktam azt a tányért, amin tálalni akartam, és ugyanolyan gyorsan visszafordítottam. Féltem, nehogy szétcsússzon, de jól bírta. :)
Egy leheletnyi porcukorral megszórva tálaltam. A tésztája nagyon finom, omlós, és a töltelék is jó lett. :)
Barbi, köszi a receptet, nem csalódtam most sem! ♥
4 megjegyzés:
Nagyon fincsi lehet, és annyira tetszenek rajta a virág és szívecske formák!! :)
Köszönöm Gabriella! :)
Szemi nagyon szívesen, a darált mandula szórást pedig én jegyzem meg legközelebbre! Gyönyörű lett! :)) ♥
Köszönöm Barbi! ♥
Megjegyzés küldése