Ma egészen másfajta sütit terveztem sütni, meg is vettem a hozzávalókat. Aztán meg annyi minden közbejött, hogy mire odajutottam,hogy elkészítsem, mégis inkább mást válaszottam. Mégpedig azért, mert a tervezett sütit pihentetni kell fogyasztás előtt pár órát a hűtőben. De majd arra is sort kerítek a napokban egész biztosan.
De most írom ennek a receptjét, ez egy egészen egyszerű, kevert tésztás süti, a tetején körtével. Egészen pontosan körtebefőttel. Persze friss körtéből is készíthető, abban az esetben nem árt egy kicsit fűszeres, cukros vízben kicsit megpárolni. De nekem még van a tavaly elrakott körtebefőttből pár üveggel, ezért a gyorsaság jegyében ehhez nyúltam.
Mikor a körtéket befőzöm, pár üveggel rakok el csak úgy natúr, de pár üvegbe mindig rakok egy kis fűszert is : fahéjrudat, csillagánizst, pár szem szegfűszeget. Bár ezektől picit megbarnul, de cserébe csodásan fűszeres íze lesz. :)
Mire a süti elkészült, sötét este lett, ezért csak villanyfénynél tudtam fényképezni. Na, ez meg is látszik a képek minőségén, nagyon rosszak a színek és a fények is. :(
Úgyhogy bár ez nem nagyon látszik meg a képeken, de a süti egész finom lett. :))
A süti eredeti receptjét a Nők Lapja konyha szeptemberi számában találtam, de pár dolgot változtattam rajta. Ott még mák és alma szerepelt a hozzávalók között. :) Írom,hogy készítettem én. :)
Hozzávalók:
10 dkg őrölt dió
10 dkg finomliszt
1 doboz natúr joghurt
0,5 csomag sütőpor
10 dkg cukor
csipet só
1 egész tojás
8 dkg olvasztott vaj
1 üveg körtebefőtt
2 evőkanál méz
2 marék szeletelt mandula
A tészta hozzávalóit összekevertem, és egy vajazott, lisztezett formába öntöttem. A forma átmérője 28 cm.
A tetejére raktam a felkockázott körtét, megszórtam a mandulával, és vékonyan rácsorgattam a mézet.
170 °C-os sütőben 40 perc alatt készre sütöttem. A formában hagytam langyosra hűlni, és csak ekkor szeleteltem fel.