
Tegnap egyáltalán nem terveztem, hogy sütök valamit, az egész annak köszönhető, hogy van egy kis tévém a konyhában. Ez rendszerint be van kapcsolva , ha éppen főzök. Most éppen Stahl Judit műsora ment, ő csinált diós darázsfészket.
Rögtön kedvet kaptam hozzá, úgyhogy nem sokat teketóriáztam, neki is álltam. Az alapötlet maradt, csak kicsit felturbóztam .
Tésztának a kedvenc kelt tésztámat vettem alapul, a diós töltelékbe pedig került egy kis frissen reszelt gyömbér és rumba áztatott mazsola is. Isteni lett.
Az alábbi adagból két darab , 23 cm átmérőjű tortaformát lehet megtölteni. Ha valakinek ez sok, akkor felezze meg a hozzávalók mennyiségét.
Hozzávalók:
15 dkg rétesliszt
50 dkg finomliszt
3 dcl langyos tej
4 dkg élesztő
1 tojás
6 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál olaj
10 dkg cukor
2 vaníliás cukor
csipet só
35 dkg dió
20 dkg cukor
kb. 5 cm-es friss gyömbér reszelve
1-2 evőkanálnyi vanília aroma
2 marék rumba áztatott mazsola
15 dkg olvasztott vaj
2 dcl tej
2 evőkanálnyi rum /vagy helyette rumaroma/
1 vaníliás cukor

A tészta hozzávalóiból dagasszunk lágy tésztát, és hagyjuk a duplájára kelni. Én erre a kenyérsütőgép dagasztóprogramját használtam.
Ha megkelt, akkor egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap alakúra, és jó alaposan kenjük meg az olvasztott vajjal. A diót daráljuk le és keverjük el a cukorral, reszelt gyömbérrel és a vanília aromával.
A dió darálásával kapcsolatban Stahlnál láttam egy jó ötletet, én is így csináltam. Akinek van késes aprítója, rakja bele a diót a kristálycukorral együtt, és így együtt darálja le. Két perc alatt elkészül, és a benne lévő cukortól nem lesz tapadós a dió.
A vajazott tésztára szórjuk rá a diót, majd a rumba áztatott, lecsepegtetett mazsolát . A rum helyett használhatunk vízzel elkevert rumaromát is. Csurgassunk rá még egy kis olvasztott vajat, majd tekerjük fel, és vágjuk kb. 2,5-3 cm széles csigákra.
A tortaformát jó alaposan vajazzuk ki /vagy béleljük ki sütőpapírral/, és rakjuk bele a csigákat. Ha maradt ki vaj, akkor most még a tetejére csepegtethetünk belőle.
Letakarva 30 percig hagyjuk pihenni. Közben a sütőt melegítsük elő 50 °C-ra, az aljába egy kis edénybe tegyünk vizet, majd rakjuk be a kelt tésztát a langyos sütőbe, és további 30 percig hagyjuk kelni. Majd kapcsoljuk rá a sütőt 180 °C-ra, és /légkeveréssel / kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A tejben keverjük el a vaníliás cukrot és a rumot, és a sütés félidejénél, mikor már kezd pirulni a tészta , a felét locsoljuk rá, és így süssük tovább.Ha elkészült, akkor megöntözzük a tej másik felével.
Várjuk meg,míg langyosra hűl, akkor szedjük le róla a tortakarimát. Aztán már csak enni kell! :))

9 megjegyzés:
IMÁDOM, egyik kedvencem
Jujj, de nagyon jól néz ki! :))
Szia Szemike, naggggyon fincsi lehet, ez még aranygaluska alteregó is lehet :-)))
Ezt mi is szeretjük. Reggelire nem küldenél?
Bianka, nekünk is nagyon bejött!
Mézigörl, köszi!
Memi, tulajdonképpen lehet, miért is ne?
Vali, küldenék, de sajnos már elfogyott. :))
A csigákban is az a jó, hogy a töltelék sokféle lehet, de a diós az egyik legjobb.:-)
Nelli, egyetértünk! :))
Képzeld Szemi, anyukám is látta ezt a Stahl adást, ő is kedvet kapott (nagyon jó műsor lehetett) és tegnapra megsütötte nekünk.
Egy kiskanálnyi cukorral futtatta fel az élesztőt a tejben, a többi édesítés már mind xilit volt. A tésztája graham és tönkölylisztből volt és szerintem hibátlan lett.
Nóra ez szuper, ki fogom én is majd próbálni ezt a diétásabb verziót is.
Megjegyzés küldése