A napokban kaptam 4 kg meggyet, készült belőle többféle lekvár, egy kis jeges desszert (majd hozom sorban azoknak is a receptjét), a maradék fél kilóból pedig megsütöttem ezt a kuglófot. A receptjét Neánál, az Otthon ízei blogon találtam. Bár ő cseresznyéből készítette, de nekem most meggy volt itthon, és hát ezzel is nagyon jó! :)
Ezenkívül ő simán tepsiben sütötte meg, és azt hiszem, hogy az jobb választás volt, mint a kuglóf. Legalábbis gyorsabban megsüthető, az biztos. :-)) De az íze nagyon finom így is! Mivel nálam kuglóf formában sült, így a tetejéről lemaradt a szeletelt mandula , helyette viszont raktam bele egy kis csokilencsét. Bár a mandulát tulajdonképpen rakhatjuk a tésztába is, de nekem most az nem volt itthon, így a mandulát az aroma képviselte a tésztában. :)
Hozzávalók:
5 dcl rétesliszt
2 tojás
4 dcl tejföl
2 dcl nyírfacukor (vagy rendes cukor)
1 csomag sütőpor
csipet só
0,5 kg meggy (kimagozva)
egy kevés mandulaaroma
1 marék csokilencse
A tojást és a tejfölt simára kevertem, majd sorban hozzáadtam a többit. A végén belekevertem a meggyet és a csokilencsét. A kuglófformát kivajaztam, liszttel megszórtam, és beleöntöttem a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőbe raktam. Kb. 20 perc után lejjebb vettem a hőfokot 170 °C-ra, és a tetejét lefedtem alufóliával. 1 órán keresztül sütöttem, majd rácsra borítva hagytam kihűlni, így szeleteltem fel. Mindenképp csináljunk tűpróbát, mert mindenkinek másképp süt a sütője!
Nagyon finom íze van, a mandula, meggy és csoki nagyon illik benne egymáshoz.
Ha gyorsabban akarjuk elkészíteni, rakjuk az eredeti recept szerint 20x30 cm-es tepsibe, tetejét szórjuk meg szeletelt mandulával, és úgy süssük meg.
Te már megint mit sütöttél? Nem, ezt már azért sem fogom megsütni! Vagy mégis?
VálaszTörlésA gyors csokisod nagyon finom lett, tegnap készítettem el. Vittem több felé, meg a receptet is. Köszi!
Mesésen néz ki, azon túl, hogy el tudom képzelni az őrületes ízét!!! Fantasztikus ízkombináció :-)
VálaszTörlésCsodás lett!!! A csokilencse nagyon jó ötlet hozzá. Azt a kis szeletkét a tányérról most le tudnám emelni rögvest ...
VálaszTörlésNea köszi, jó volt az alaprecepted! :) Én igazán nem sokat változtattam rajta. :)
VálaszTörlésEzt tuti megsütöm, de én maradok a tepsinél! Pedig annyira szeretem a kuglófformát, de sosem sütöm át rendesen, vagy elégetem a tetejét! :(
VálaszTörlésIszonyat jól néz ki!!! :))