Itt gondolkodtam, hogy mit csináljak vacsira, amikor eszembe jutott,hogy milyen rég volt már lángos... Nem nagyon szeretem sütni, mert olyankor olajszagban úszik a lakás, hiába a szagelszívó, ilyenkor nem sokat ér. Na de néha ki lehet bírni ezt is, mert egyébként meg nagyon gyorsan elkészül. És olyan finom, hogy egy kis kényelmetlenséget igazán megér. :-))
Be is léptem a blogra, hogy rákeressek a receptemre (hiába, egyszerűen képtelen vagyok fejben tartani a dolgokat :-)) ), erre kiderül, hogy még fel sem raktam... Pedig meg mertem volna esküdni, hogy már rég beírtam! :-))
Legjobb lenne,ha bevennék egy Cavintont, csak tudnám, hogy hová tettem... :-))
Tehát előszedtem a régi receptes füzetemet, és nekiálltam bedagasztani a tésztát. Van egy pár lángos receptem, de én ezt szeretem a legjobban. A tésztája pihe-puha, de mégis ahol kell, ott ropogós.
Eredetileg főtt burgonyát szoktam belerakni, de most már inkább burgonyapelyhet használok, gyorsabb és egyszerűbb is.
Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt
3 evőkanál burgonyapehely (vagy egy főtt burgonya reszelve)
2 dcl víz
2 dcl tej
3,5 dkg élesztő
1,5 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
-A sütéshez olaj
-A tetejére ízlés szerint fokhagyma, tejföl, reszelt sajt, stb.
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztottam (én a kenyérsütőgépet használtam erre a célra), és hagytam a duplájára kelni, ez kb. 30 perc volt.
Ekkor 10 részre vágtam, egyenként kis gombócokat formáztam belőle. Egy vékonyan kiolajozott nagyobb tálcára raktam. A kezemet is kicsit beolajoztam, jobb, mint lisztezni, mert így sütés közben nem fog a liszt égni az olajban.
Folpackkal letakartam, és 15 percig pihenni hagytam.
Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítottam. A gombócokat olajos kézzel széthuzigáltam, próbáltam nagyjából kör alakúra, de ez nem mindig jött össze. :-))
A forró olajba téve mindkét oldalát 1-2 perc alatt készre sütöttem. Az olaj hőfokára érdemes figyelni. Ha nem elég meleg, akkor nagyon beszívja a tészta, ha túl forró, akkor viszont hamar megég.
Az olajból kivéve jól lecsepegtettem. Fokhagymás tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva ettük.
Fantasztikusan jól néz ki. Kár, hogy én nem tudom elviselni az olajszagot, még akkor sem, ha a szomszéd süt benne :)
VálaszTörlésIstenem, ahogy a nagykönyvben meg van írva :-) Mesebeli!
VálaszTörlésAz az utolsó kép... Jaj! Épp így szeretem :-)
Viki, tényleg kár ez az olajszag, ha nem lenne, akkor nálam is gyakrabban készülne. :)
VálaszTörlésChef Viki, köszi! Nálunk is ez a kedvenc változat. :)
Lángos... hmmm... az én családom is nagyon imádja (no és persze én is:)).
VálaszTörlésNagyon finom lehetett főleg fokhagymásan tejfölösen!Én reggelire, ebédre, vacsorára is meg bírom enni a lángost.
VálaszTörlésGabriella, mi is nagyon szeretjük. :)
VálaszTörlésMarisz57, én is meg bírtam enni reggelire is! :))