Véééégre é is megcsináltam a híres pavlova tortát! Már amióta először megláttam, azóta készülök rá, és az nem most volt, hanem évekkel ezelőtt... De sosem mertem belevágni, mindig olyan bonyolultnak tűnt, féltem, hogy elrontom , nem lesz olyan, mint amilyennek lennie kell.
A másik ok az volt, hogy nem szeretem a habcsókot és a hasonló száraz, cukros édességeket.
Na, hát kár volt ennyi ideig várni, mert egyrészt nem bonyolult, hanem egyszerű. Másrészt semmi, de semmi köze nincs a száraz habcsókhoz!
A külső , vékony, száraz kéreg alatt finom krémes a belseje... ehhez jön a tejszín, és a gyümölcs... Egyszerű, és mégis tökéletes! Vagy épp ezért... általában a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. :))
A nevét egy orosz balerináról , Anna Pavlováról kapta. Róla sok mindent olvashat bárki, akit érdekel. Csak nem itt, mert itt most a recept jön. :)
Még annyit, hogy ez most tulajdonképpen egy mini-pavlova. Ugyanis csak 2 tojásfehérjéből csináltam, gondoltam, hogy kezdetnek pont elég lesz... Ha nem ízlik, akkor legalább nem sok alapanyag megy kárba. Na, ez nagy hiba volt. :))
De még így is 3 embernek épp elég volt desszertnek. Viszont mindenkinek ajánlom, hogy legalább duplázza meg, de inkább háromszorozza meg az alapanyagok mennyiségét. Legközelebb én is így teszek. :)
Most írom ezt minit.:)
Hozzávalók:
2 szobahőmérsékletű tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 kiskanál ecet
1 evőkanál keményítő
2 dcl tejszín
vanília
- gyümölcs (ebből szerintem a legjobb hozzá valami enyhén savanykás, ami ellensúlyozza a cukros alap édességét)
Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra.
Kezdjük el felverni a tojásfehérjéket habnak. Ha már habos, kezdjük el kanalanként hozzáadni a porcukrot. Minden egyes kanálnyi porcukor után legalább 2 percig verjük a masszát. Így a végén egy nagyon fényes,kemény, szinte vágható masszát kapunk.
Az utolsó kanál porcukorral adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet is, és még verjük 2-3 percig.
Ha már jó, akkor egy szilikonos sütőpapírra szedjük ki, és formázzuk egy hablapát segítségével kör alakúra. Nem baj,ha nem tökéletes, ennek a sütinek pont jól áll, ha kicsit rusztikus a külseje.
A massza tetejét egy kicsit húzzuk szét, hogy egy kis mélyedés legyen benne középen.
Rakjuk be a sütőbe, aminek a hőfokát rögtön vegyük is vissza 110 °C-ra.
Ezt a kisebb adagot 40 percig sütöttem, vagyis inkább szárítottam. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, különben összeesik. Ha nagyobb mennyiségből készítjük, akkor a sütési idő is megemelkedik, 60-70 percre is.
Ha letelt az idő, kapcsoljuk ki a sütőt, és az ajtaját valamivel támasszuk ki résnyire. Ez fontos, hogy a gőz ki tudjon menni. A tortát viszont még ne vegyük ki, teljesen ki kell neki hűlnie.
Ezt én úgy oldottam meg, hogy este megsütöttem, és másnap töltöttem meg és tálaltam.
Tökéletes lett, vékony száraz kéreg, de belül finom krémes maradt...
A tetejére a hideg tejszínt egy fél vaníliarúd kikapart belsejével és 1 kanál cukorral keményre vertem. Rásimítottam a pavlova tetejére, majd ráhalmoztam a málnát.
Aztán más nem maradt hátra, jól megettük. :)
Nagyon finom desszert, és igazán látványos is, csak ajánlani tudom, tuti lesz a siker vele. :)