
Nagyon szép, sovány ,csontos tarját találtam a hentesnél. Mindenképpen egyben szerettem volna kisütni, ezért úgy döntöttem, hogy sütőzacskóban készítem el.
Ebben garantáltan finom puha lesz a hús, ráadásul benne marad az isteni pecsenyelé, ami kisül a húsból. Ebből aztán a végén szószt csináltam.
Hozzávalók:
1,5 kg csontos tarja
2 jó nagy fej hagyma
1 fej fokhagyma
só
őrölt bors,
őrölt köménymag
olaj
A húst megmostam, alaposan leszárítgattam, majd fűszereztem. Semmi extra nem került rá, csak só, frissen őrölt bors, és őrölt köménymag, ezeket jól beledörzsöltem a húsba.
Majd egy serpenyőben kevés olajat hevítettem, és a húst az összes oldalán pár percig sütöttem. Így kapott egy kérget, ami nem engedi, hogy majd a későbbi sütés közben kiszáradjon a hús.
A hagymákat nagyobb gerezdekre vágtam,és beleraktam egy sütőzacskóba. Hozzápakoltam a megpucolt fokhagymát is, majd ráültettem a húst.
Abból az olajból, amiben a hús sült, egy - két kanállal öntöttem a zacskóba, majd a végét lezártam. A zacskót pár helyen tűvel kilyukasztottam, és egy mélyebb tepsibe raktam.
Az egészet betoltam egy 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és két óra alatt készre sütöttem.
A húst kiszedtem egy tálra, és alufóliával lefedve pihenni hagytam. Közben elkészítettem a szószt.
A zacskóban maradt levet egy lábasba öntöttem, hozzákanalaztam a sült hagymákat. Egy botmixer segítségével az egészet szétturmixoltam, hozzáadtam egy kevés vizet, és tűzre rakva hagytam, hogy kicsit összefőjön.
Mire elkészült, addigra a hús is pihent annyit, hogy szépen lehessen szeletelni. Nagyon finom, puha,szaftos hús lett a végeredmény.
Héjában sült újkrumplival tálaltam, és a hagymás szósszal meglocsoltam.
Megjegyzés: A húsból bőven maradt másnapra is. A hideg sültet nagyon szépen, vékonyan lehetett szeletelni, és így hidegen is nagyon finom volt!

Még sosem sütöttem egyben, de azt hiszem érdemes kipróbálnom
VálaszTörlésSzuper kis recept, köszönet érte. Egyszerű, de szuper. Én kicsit még tuningoltam rajta, csináltam egy só-bors-kömény-kakukkfű-rozmring fűszerkeveréket és azzal dörzsöltem be a husit, és hihetetlen illata lett, a szaftról meg inkább nem is mondok semmit:)
VálaszTörlésA két óra sülésben kicsit kételkedtem, kivettem 70 perc után, de újabb sütőzacsival vissza kellett gépészkedni a maradék időre:)
Szuper recept. Egyszerű, de szuper.
VálaszTörlésKicsit bolondítottam rajta, kevertem egy só-bors-kakukkfű-rozmaring-kömény fűszermixet és azzal dörzsöltem be, ettől még finomabb lett, és pompás az illata. A szaft meg... az félelmetes:)
Köszi receptet, aki nem csinált még ilyet, annak hajrá.
u.i.: a 2 órás sütési idő nekem soknak tűnt, kivettem 70 perc után, de egy újabb sütőzacsit felhasználva végül visszaraktam a maradék időre.
Kedves Milán!
VálaszTörlésKöszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett! :)
A kakukkfű ízét, illatát én is nagyon szeretem, gyakran használom.
Ha szeretitek az ilyen jellegű húsokat, nagyon tudom ajánlani ezt az egyben sütött töltött karajt is:
http://szemiramisz.blogspot.sk/2011/01/toltott-karaj-egyben-sutve.html
Még sosem sütöttem fóliában tarját. Ma megsütöttem, nagyon finom omlós lett a hús,a mártást is megcsináltam, isteni finom lett. Szilveszterre, meg új évre készítettem,de nem biztos hogy marad. Csak ajánlani tudom.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésBoldog új évet kívánok! :)
Zseniális recept.
VálaszTörlésÉn annyit változtattam rajta, hogy a zacskóba tettem kockára vágott birsalmát, és a szószt nem turmixoltam, csak összenyomkodtam villával (előtte daraboltam késsel)
Nagyon hálás vagyok, mindig is utáltam a birsalmát, de olyan finom lett, még erre akkor megéri megtartani.
Sok "egybesült receptet" kipróbáltam már, Ez viszi a pálmát!
Kedves Róbert, köszönöm szépen a visszajelzést. Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
VálaszTörlés