Talán két éve, hogy először ettem hasonló sajtgolyókat, egy kedves ismerősöm készítette. Természetesen elmentettem a receptjét, és természetesen most, mikor kellett volna, nem találtam.. :)
Az idő sürgetett mert vendégeket vártunk, így csak a saját fejem után készítettem el őket. Nem lett pont olyan, de finom lett.
Került bele füstölt túró is, amit a héten vettem a Lidl-ben (máshol eddig még nem láttam), eredetileg pogácsába szántam, de végül ebben kötött ki.
Ha nincs, szerintem lehet belerakni sima túrót, és a sajt helyett füstölt sajtot használni.
Hozzávalók:
25 dkg füstölt túró
10 dkg krémsajt
7-8 dkg reszelt gouda sajt
5 dkg teavaj
só
kevés frissen őrölt bors
kb. 10 szem rózsabors szétmorzsolva
2 marék dió
alma, körte
A hozzávalókat alaposan kikeverjük, kis időre hűtőbe rakjuk. Addig a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, ha kihűlt ledaráljuk. A pirítást ne hagyjuk ki, sokkal finomabb így, mint simán.
Én a késes aprítómat használom erre a célra, így nem lesz annyira pépes, mint a klasszikus dió darálóval. Szerintem finomabb, ha kicsit darabosabb marad. :)
A sajtos krémből golyókat formázunk, és a dióba forgatjuk. Alma és körte szeleteken tálaljuk.
Persze ehetünk mellé pirítóst, péksütit is, de a gyümölcsökkel különösen finom lesz az ízhatás. :)
A fűszerezést az ízléséhez igazíthatja mindenki, de a rózsabors nagyon jó volt benne, kellemesen pikáns lett tőle.
Nagyon jól néznek ki, és isteniek lehetnek. Múltkor én is meglepődtem, amikor láttam a Lidl-ben a füstölt túrót. Addig soha nem is hallottam róla, de vettem, és nagyon finom volt. Nálam ebben végezte: http://edithreceptjei.blogspot.ro/2013/10/spenotos-turos-retes.html
VálaszTörlésKöszi Edit! Megnéztem a tiédet, az is nagyon klasszul néz ki, nekem biztos ízlene.
VálaszTörlésPár hete már vettünk ilyen túrót, azt csak megettük úgy önmagában, kenyérrel.Szerintem is nagyon finom, és egy csomó módon felhasználható.
:)