
Nemrégiben egy kedves ismerősömék voltak nálunk, és ők hoztak magukkal kóstolóba ilyen pogácsát. Annyira ízlett,hogy rögtön elkértem a receptjét. A hétvégén sütöttem meg, de sajnos nem tudtam róla rendes fényképet csinálni. Este volt, sötét volt,siettem.
De ez volt eddig a leglevelesebbre sikerült pogácsám! A tepsis képen látható is, hogy mennyire.
Bár elkövettem azt a hibát, hogy túl keskeny csíkokat vágtam a tésztából, így sülés közben össze-vissza dülöngéltek. A sütés végére a fele kifeküdt. Nevettem is magamban, hogy elnevezhetném akár részeges pogácsának is. :))
Szerencsére az ízén ez egyáltalán nem rontott, nagyon finom, és sokáig puha marad. Én most dupla adagot csináltam belőle, a felét bezacskózva fagyasztóba raktam. Jól jön majd olyankor,ha nem lesz időm sütni. Szobahőmérsékleten, vagy akár mikróban felolvasztva , semmit nem veszít az ízéből vagy állagából.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dcl tej
3 dkg élesztő
10 dkg margarin
2-3 teáskanál só
1 mokkáskanál cukor
-----
10 dkg margarin
20 dkg reszelni való sajt
-----
A tetejére 1 tojás és különféle magvak

A tésztához valókat a kenyérsütögépbe raktam, és bekapcsoltam a dagasztás programot. Természetesen a hagyományos módon, kézzel is bedagaszthatjuk. Majd fél órán keresztül langyos helyen pihentetjük /maradhat a gépben is/.
Ekkor lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük az olvadt vaj 1/3-ával, és ráreszeljük a sajt 1/3-át is. Hajtogatjuk a következő módon: fentről le, lentről fel, balról jobbra és jobbról balra, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük.
Ezt a műveletet háromszor megismételjük, végül ismét kinyújtjuk a tésztát, kb. 2 cm vastagra.
Lehet belőle pogácsákat is szaggatni, de én a gyorsaság, és a gazdaságos anyagfelhasználás címén inkább pizzavágóval hosszúkás, téglalap alakúra vágtam. Így nem lesz hulladék, mintha pogácsát szaggatnánk. Leveles tésztánál nem nagyon jól működik, ha újra összegyúrjuk a maradékot...
Ekkor megkentem a felvert tojással, és megszórtam különféle magvakkal. Tehetünk rá köményt, szezámmagot, lenmagot, vagy akár napraforgó és tökmagot is.
180 °C-os sütőben készre sütjük.
hogy lett réteges,hányszor kelesztetted?
VálaszTörlésRéteges a hajtogatástól lesz. Ahogy a receptben írtam is, 3x hajtogattam, közben megkentem mindig a vajjal, és reszeltem rá sajtot. Utána 15 perc pihentetés következett.
VálaszTörlésNapok óta azon gondolkodom, hogy milyen sósat süssek a férjemnek, egy fiús hétvégi kiruccanáshoz. Kapóra jött ez a recept. Én előző este sütném meg, kiszárad másnapra?
VálaszTörlésNem szárad ki, másnap is finom! Én is szombat este sütöttem vasárnapra. :)
VálaszTörlésMennyeien néznek ki
VálaszTörlésMost voltam edzeni és annyira jól esne
Binak, az edzés rám is rámférne! :)
VálaszTörlésNagyon szép réteges lett, legközelebb én is ilyet sütök!
VálaszTörlésSzemi! micsoda véletlenek vannak. Szerintem ez majdnem tök ugyanaz, amit én szoktam sütni, csak én nem pogácsáknak (mert ott sok a leesett hulladék), inkább rudakat sütök. Nagyon-nagyon szeretjük és elég sokszor sütöm. A Tied is nagyon gusztusos. Bár én a hajtogatáskor nem kenem meg vajjal és nem szórom meg sajttal, ezeket a tésztába keverem bele, Én is háromszor hajtogatom.
VálaszTörlésSzemi, nagyon guszták a pogácsáid! Feltétlen megsütöm. Én sem szaggatom az utóbbi időben csak vágom.
VálaszTörlésMargó
Köszi Liza, remélem ízleni fog. :)
VálaszTörlésViki,ezért nem csináltam én sem pogácsákat belőle. Valószinüleg ez is egy régi recept, csak hozzám most jutott el. :)
Köszi Margó! Igen, így praktikusabb. :)
VálaszTörlés:-DDD
VálaszTörlésSzépségesek!!! Imádom a leveles pogácsát!
Azért nevettem az elején, mert nem túl rég én is így jártam :-) Össze-vissza dűltek, borultak a pogácsák! Én nem részegesnek hívtam őket, hanem tangóharmónikának :-DD Elő is keresem a képeket, mert jól elfeledkeztem róluk!
Nagyon csinosak lettek, én is sokszor választom a kockázást, úgy nincs szabáshulladék és plusz munka...
VálaszTörlésNagyon finomak lettek, köszönöm! Tegnap este megsütöttem, ma reggel már vitte is a férjem a barátaihoz. :-)
VálaszTörlésViki, a harmonika is nagyon találó! :))
VálaszTörlésMoha, köszi. Igen, így egyszerűbb, gyorsabb, és gazdaságosabb. :)
Nóra, nagyon örülök, hogy ízlett!