
A sörben való sütés ötletét nemrégiben kaptam, igaz, az a recept csibecombokra vonatkozott.
De nekem most tarjám volt itthon, és abból kellett valamit kitalálnom. A csibecombokhoz képest annyit változtattam, hogy a tarját előtte bepácoltam fokhagymás tejbe. Nagyon finom lett a végeredmény.
Hozzávalók:
1 kg tarja csont nélkül
0,5 liter tej
4-5 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
kb. 1,5 dcl sör
A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágtam, és egy éjszakára fokhagymás tejbe raktam. A fokhagymákat vékony szeletkékre vágva tettem bele.
Másnap elővettem,alaposan lecsepegtettem. Egy kicsit megtörölgettem papírtörlövel is.
Majd mindkét oldalát sóztam, borsoztam, és egy sütőpapírral bélelt hőálló tálba raktam.
Ráöntöttem a sört, amiből annyi kell, hogy mindenhol érje, de ne lepje el teljesen.

Alufóliával lefedtem, és 2 órán keresztül sütöttem 180 °C-os sütőben. Ekkor levettem róla az alufóliát. Látható volt, hogy a sör addigra elpárolgott.

Majd még visszatoltam, és feljebb vettem a hőfokot 200 °C-ra, és kb. 15 perc alatt készre sütöttem. Akkor jó, ha ilyen szép, fényes, mázas lesz a felülete, de arra vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki nagyon.
A sörtől nem kell félni annak sem,aki nem szereti az ízét, mert a húson nem érezni. Viszont nagyon puha, szaftos lesz belül.
Tálalhatjuk burgonyával, rizzsel, vagy ehetünk mellé egyszerűen kenyeret és savanyúságot is.
Megjegyzés: A sütőpapír fontos, ne hagyjuk ki! Így egyrészt nem kell a hús alá külön zsiradék, és nem utolsó sorban nem kell fél napig sikálni a sütőedényről sem a ráégett szaftot. :))

Én is nagyon szeretem az oldalast és a tarját is sörben sütve. Annyira finom, omlós lesz tőle a hús. Csirkével még nem próbáltam.
VálaszTörlésNagyon guszta, ki fogom én is sörrel próbálni!
VálaszTörlésThrini, én most csináltam először, de nagyon ízlett.
VálaszTörlésOttis,próbáld ki, egyszerű és finom!
Férjecske engedi, hogy elsüsd a sört?? :-)
VálaszTörlésHát azt az 1-2 decit még engedi. :))
VálaszTörlésMmm, finom! Én általában a csülköt szoktam sörrel locsolgatni, az is fincsi. :)))
VálaszTörlésEgycsipet, egyszer azt is szivesen kipróbálnám, biztos finom!
VálaszTörlésÁÁÁÁ imádnivaló, nagyon guszta
VálaszTörlés