
Ismét egy olyan kenyér készült nálam, amihez teljeskiőrlésű tönkölyös nyanyát használtam.A kenyér felülmúlta a várakozásaimat, puha,laza bélzetű lett, az íze is kitűnő.
Hozzávalók:
45 dkg BL-80 liszt
15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg t.k. tönkölyös nyanya
1,2 dkg élesztő
3 evőkanál lenmagpehely
3 dcl langyos víz
125 gr natúr joghurt
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál olaj
késhegynyi aszkorbinsav
A hozzávalókat beleszórtam a kenyérsütőgép üstjébe. Bekapcsoltam a dagasztóprogramot, és hagytam,hogy a gép szépen kidolgozza a tésztát /15-20 perc/. Mikor lejárt a program,kézzel átgyúrtam még egy kicsit, majd átraktam egy kelesztőtálba.
20 percig hagytam kelni, ekkor kicsit átgyúrtam,és visszaraktam a kelesztőtálba további 40 percre. Meleg helyen hagytam,hogy a duplájára keljen.
Mivel elég lágy tésztát kaptam,úgy döntöttem,hogy formában sütöm meg.Egyébként is nagyon szeretem ezt a széthúzható sütőformát. A benne sütött kenyerek és kalácsok nagyon szép formásak lesznek, szépen szeletelhetőek.
A tésztát egy alaposan lisztezett deszkára borítottam. Kézzel szétlapogattam, nagyjából téglalap formára. A két oldalát visszahajtottam,azt is lelapítottam. Majd elkezdtem felülről lefelé feltekerni, az ujjaimmal mindig jól összenyomkodtam a visszahajtott részt.
Az így kapott hosszúkás kenyeret alaposan beliszteztem,és beleraktam egy nagy méretű sütőzacskóba, majd a formába. Visszahajtottam a zacskó végét, letakartam az egészet egy vastagabb konyharuhával, és 1 órán keresztül kelni hagytam.

A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra. A szépen megkelt kenyeret pengével bevágtam, és hagytam még pár percig,hogy a vágások szépen szétnyíljanak.
Ekkor ismét megszórtam egy kis liszttel a tetejét, a zacskóba vizet spricceltem, egy keveset a kenyérre is. Rászórtam egy maréknyi lenmagot, a zacskó száját alaposan visszahajtogattam, és beraktam a felforrósodott sütőbe.
10 percig sütés után a hőmérsékletet visszavettem 180 °C-ra, bekapcsoltam a légkeverést, és további 35 perc alatt készre sütöttem.
A sütőből kivéve a zacskó tetejét óvatosan végigvágtam egy ollóval. Vigyázzunk, mert a kiáramló gőz könnyen megégetheti a kezünket. A kenyeret vízzel megspricceltem,majd rácsra téve hagytam kihűlni

Megjegyzés: nemrégiben azt olvastam,hogy bár a lenmag nagyon egészséges, de nagyon kemény a héja, ezért a szervezetünk nehezen tudja "kibontani". Ezért azt javaslom,hogy a kenyérbe inkább lenmagpelyhet tegyünk, és az egész lenmagokat inkább csak díszítésre használjuk.
Eddig én még nem sütöttem kenyeret, de Te kedvet csinálsz hozzá!
VálaszTörlésLiza próbáld ki, hidd el, érdemes!
VálaszTörlésSzemi! Én is nekiláttam a tönkölyös kenyérnek. Már a "sokadik" került sorra. A Tied is valami fantasztikus. A férjem agyon dicséri. Én soha sem gondoltam volna, hogy ilyen foszlós, laza szerkezetü is tud lenni egy tk-s kenyér. Gratula
VálaszTörlés